Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Под 1% са българските плодове и зеленчуци при търговията на дребно

Зеленчукопроизводители се опасяват от фалити в сектора заради поскъпването на водата за напояване

Черешите във Варна - 40 лв./кг.
Снимка: Румен Сарандев

Ново поскъпване на плодовете и зеленчуците, както и по-малко българска продукция на пазара очакват зеленчукопроизводители заради резкия скок на цената на водата за напояване през тази година, обявен от дружеството „Напоителни системи“.

Повишението на цената на поливната вода е различно в отделните региони в страната, но в Североизточна България то е най-осезаемо и достига до 300%. Това каза за Радио Варна Георги Василев, организационен секретар на Асоциация "Български пипер". Той очаква плодовете и зеленчуците да поскъпнат с поне 20%, а българската продукция на пазара да намалее.

"Това ще доведе до неконкурентоспособност на българската продукция, която така или иначе е 5-6 пъти по-малко", коментира Василев и допълни, че от 15-20% дял на пазара, плодовете и зеленчуците може да спаднат до 10%.

"Преди около 20 дни плодовете и зеленчуците, които се продаваха на дребно бяха около 0.5%. Всичко останало е внос", каза още Василев. Именно вносът влияе и на цените на дребно, които са високи.

"Българските производители по никакъв начин не влияят на цените на дребно", категоричен беше Георги Василев.

Според Василев, България внася продукция от над 150 държави, но вносът е предимно от съседни държави, които обаче са извън ЕС – Турция, Сърбия, Македония, а отскоро има тенденции да се внасят и от Албания и Косово. 

Той прогнозира, че площите с плодове и зеленчуци ще продължат да намаляват - тенденция, която според него е започнала преди повече от 30 години.

"Няма сила и организация, която може да спре този тренд", коментира още Василев. Според него, държавата също няма какво да направи в случая.

"Държавата и Европейския съюз са най-големите виновници за намаляване на производството на българските плодове и зеленчуци. От влизането ни в ЕС досега, около 20 милиарда лева са се влели в българското селско стопанство, с което производството на българските плодове и зеленчуци е спаднало с 350%", поясни Георги Василев. Според него, ЕС няма интерес България да произвежда повече собствена продукция.

Георги Василев смята, че дори и увеличението от 300% на цената на поливната вода няма да помогне на дружеството "Напоителни системи", което е в тежко финансово състояние и с големи дългове. 

Георги Колев, зеленчукопроизводител с оранжерии в района на Каварна се опасява, че поскъпването на водата за напояване ще доведе и до фалити в сектора.

Той очаква цените да останат високи в следващите два-три месеца, но побърза и да успокои потребителите, че през летните месеци ще има достатъчно българска продукция на пазара, която ще нормализира и цените.

Чуйте репортажа на Иван Барбов:ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата предложи на Гешев да поиска от НС снемане имунитета на Борисов

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов - бивш министър–председател и депутат в 49-то Народно събрание, съобщиха от прокуратурата. Предложението е изготвено във връзка с досъдебно..

публикувано на 30.05.23 в 20:05

Демерджиев със сигнал в прокуратурата за нарушения на кабинета „Петков“ за помощите за украинските бежанци

Вътрешният министър Иван Демерджиев е внесъл сигнал в прокуратурата за нарушения на последното редовно правителство с помощите за украинските бежанци, предаде БНР. Демерджиев напомни, че в редовния кабинет е имало вицепремиер, който е отговарял за тази дейност, макар да не спомена конкретно името на Калина Константинова. Вътрешният министър изтъкна,..

публикувано на 30.05.23 в 19:56

Протест за "Защита на парламентарната република" в София

Пред сградата на президентската администрация в столицата се провежда протест под наслов за "Защита на парламентарната република" като пълноправен член на Европейския съюз и НАТО, предаде БНР. Малко след 18 часа на площада започнаха да се събират хора. Те изразиха своите искания. Сред тя са - редовно правителство, властта да не бъде консолидирана в..

публикувано на 30.05.23 в 19:20

АКФ: Корупцията по високите етажи на властта, остава скрита

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта, остава скрита. Това са изводите от наблюдението на Антикорупционния фонд на развитието на  56 ключови дела за корупция, посочи Даниела Пенева, правен съветник в АКФ и един от авторите на докладите. Водените наказателни производства и разследванията от Комисията за противодействие на корупцията..

обновено на 30.05.23 в 18:52

Вдигат водата в Добрич, кубикът става 3,75 лева

Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно утвърди бизнес плана и цените на ВиК Добрич за новия регулаторен период 2022-2026 година. Повишението на цената за областта е от 73 стотинки, като потребителите на водното дружество вече ще заплащат сумата от 3,75 лв. за кубик вода. В рамките на година и половина ВиК Добрич работеше при старите си..

публикувано на 30.05.23 в 17:31

Пътниците на полета от Абу Даби до София, кацнали във Варна, могат да търсят обезщетение

Пътниците на полета от Абу Даби до София, които не бяха предупредени, че ще кацнат във Варна вместо в столицата и отказаха да напуснат самолета, могат да получат обезщетения. От авиокомпанията съобщават, че могат да подават заявленията си за обезщетения официалния уебсайт на Wizz Air, което ще бъде оценено и обработено спрямо приложимия Европейски..

публикувано на 30.05.23 в 16:49

КЕВР утвърди окончателно бизнес план и цени на ВиК-Добрич

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което одобри бизнес план и утвърди цени на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД за новия регулаторен период 2022-2026 г. Утвърдените цени влизат в сила от 1 юни т.г., съобщиха от енергийния регулатор. С приетото решение комплексната цена на услугите на „Водоснабдяване и..

публикувано на 30.05.23 в 16:44