Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Полски студенти с интерес към Технически университет-Варна


Техническият университет /ТУ/ във Варна представи морските си специалности пред 70 младежи от шест държави - Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша. Целите на посещението на международната младежка общност са възможностите за образование и кариерно развитие в сферата на морската индустрия. 

Младите хора научиха  за обучението в петте морски специалности: „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Електрообзавеждане на кораба“, „Логистика на водния транспорт“, както и курсовете на Морския квалификационен център. Беше представена и специалност "Корабостроене и морска техника", изучавана единствено в ТУ-Варна. Тя е защитена от държавата и студентите, които се обучават в нея не заплащат семестриални такси.

150 чуждестранни студенти се обучават към днешна дата в университета, най-много са студентите от Турция и Гърция. За първи път има интерес от голяма група студенти от Полша, досега те са били единици в университета, съобщи за Радио Варна доц. Христо Пировски, ръководител катедра „Корабостроене, корабни машини и механизми“.

Някои от младежите, участници в днешната среща, споделиха пред Радио Варна:

"Казвам се Карла, на 20 години съм, от Португалия. Видях информация за Техническия университет в интернет на сайта на колежа ми, който е партньор на университета във Варна. Тук съм, за да науча повече за морските специалности, които предлага университетът.

Аз съм Силвия от Майорка. Изучавам хотелски мениджъмънт. Тук съм, за да се срещна с нова култура. Искам да продължа професионалния си път в друга държава. Тук откривам подобна възможност.

Аз съм Димитриос от Гърция. Изучавам морско инжеренство. Във Варна очаквам да открия нови възможности и концепции в корабостроенето и хидродинамиката, към които винаги съм имал голям интерес.

Казвам се Радо. От Румъния съм, студент по право. Имам желание да специализирам морско право. Интересувам се от синята икономика. От Констанца съм и смятам, че близостта до Варна е предимство за мен. Вече посетих корабостроителницата ви, видях оборудването, запознах се и с образованието по морски специалности и смятам, че те са много близки с румънските."

Бяха представени специализираните симулатори, експериментални и лабораторни комплекси в МКЦ към ТУ-Варна, тренажорите Корабен мостик и Динамично позициониране на кораба, които се използват за практическото обучение на студентите от морските специалности в университета.
 

Събитието се реализира благодарение на Българския морски квалификационен център.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС подкрепя премахването на институцията "главен прокурор"

Министърът на правосъдието Атанас Славов проведе среща с депутата от ДПС Делян Пеевски. Темата, както обясниха двамата по-късно, е била конституционната реформа. Така и не стана ясно по чия инициатива е била срещата, но новината от нея е, че ДПС вече подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор. След срещата Пеевски сподели за какво са били..

публикувано на 09.06.23 в 14:42

Четвъртокласниците по-добри по български, отколкото по математика

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика,..

публикувано на 09.06.23 в 14:35

Тежка катастрофа край Варна

Тежка катастрофа, при която две деца и майка им са сериозно ранени и с опасност за живота, е станала вчера в района на с. Бозвелийско. Водачът на автомобила, 47-годишен украинец, изгубил контрол над управлението и се удря челно в стена на бетонен водосток и се преобърнал. От удара са пострадали всички пътници в колата- двама възрастни и пет деца, съобщиха..

публикувано на 09.06.23 в 14:21

Отлага се планираното обръщение на главния прокурор?

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. А за тази вечер беше планирано обръщение към нацията на главния прокурор. По неофициална информация обаче то се отлага, съобщи ресорният репортер Силвия Великова..

публикувано на 09.06.23 в 13:53

Организират протест срещу отмяна на забраната за коли по Крайбрежната

Протест срещу отмяната на заповедта, с която бе спряно автомобилното движение по Крайбрежната алея, организират от Продължаваме промяната - Варна. Припомняме, вчера областният управител Марио Смърков съобщи, че получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 09.06.23 в 13:51

До 15 юни могат да се видят изпитните работи от матурите

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити , могат да го направят това  в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12. клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  Запознаването с работата става..

публикувано на 09.06.23 в 11:48

ВАС отмени мораториума на ОбС-Ветрино за изграждане на ветроенергиен парк в района

Със свое окончателно решение Върховният административен съд е отменил решението на Общинския съвет във Ветрино, Варненска област, за налагане на мораториум върху изграждането на ветроенергийни паркове в района. Това..

публикувано на 09.06.23 в 11:29