Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РИМ-Варна със становище за клип с багер, рушащ стена, която варненци смятат за антична

Регионалният исторически музей във Варна излезе със становище относно клип, разпространяващ се в социалните мрежи. В него варненци изразяват притеснението си, че багер разрушава стена/зид в археологически обект зад сградата на Научно-техническия съюз на ул. "Цариброд" 30.

Една от запазените стени е от османския период (ограда на съществуващата до 50-те години на ХХ в. на това място джамия с училище), уточняват от Регионалния исторически музей. Обектът е приет с протокол на експертна комисия от май 2021 г. и одобрен със заповед на министъра на културата. Комисията е освободила обекта за проектиране с препоръка за запазване на всички антични градежи и демонтиране на стената от османския период, обясняват от културната институция.

Проектната документация е за изграждане на сграда, в чийто приземен етаж се запазват античните структури, на които се извършват реставрационно-консервационни действия. Приземният етаж ще функционира като покрит музей с осигурен достъп за посетители, информационни табели и др.Това е съгласувано с Националния институт за културно наследство при Министерството на културата. Инвеститорът притежава необходимите документи съгласно Закона за културно наследство, посочват от РИМ-Варна.

Археологическият обект е проучен за първи път през далечната 1982 г. с научен ръководител Михаил Лазаров. Проучването е във връзка със строежа на сградата на НТС (Научно-технически съюз). След проучването, централната и източната половина на парцела е покрита с пясък според изискванията на тогавашните разпоредби и в продължение на десетилетия е действащ паркинг.
Във връзка с инвестиционно намерение на последния собственик, през пролетта на 2021 г. бяха направени спасителни археологически разкопки в парцела, посочват от РИМ-Варна. Основните резултати са някои от вече известните от 1982 г., но също така структурата (и нова, по-прецизна датировка) на южната крепостна стена на Одесос; централния и части от южния кораби на раннохристиянска базилика; част от римска вила с басейн, допълват от варненския музей.


По публикацията работи: Олга Карова
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 15 юни могат да се видят изпитните работи от матурите

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити , могат да го направят това  в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12. клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  Запознаването с работата става..

публикувано на 09.06.23 в 11:48

ВАС отмени мораториума на ОбС-Ветрино за изграждане на ветроенергиен парк в района

Със свое окончателно решение Върховният административен съд е отменил решението на Общинския съвет във Ветрино, Варненска област, за налагане на мораториум върху изграждането на ветроенергийни паркове в района. Това..

публикувано на 09.06.23 в 11:29

Приеха на първо четене закона за удължаване на удължения вече държавен бюджет

Eдинодушно, с 201 гласа "за", депутатите приеха на първо четене Закон за удължаване на вече удължения държавен бюджет, предаде БНР. По този начин ще се гарантира увеличение на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.  Удължителният закон, който беше подготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане..

публикувано на 09.06.23 в 11:09

Негодна за пиене е водата в каварненското село Топола

Водата от водопреносната мрежа в с. Топола, община Каварна, е негодна за питейно-битови цели, съобщават от администрацията. Причината е, че нитратите надвишават близо три пъти допустимите стойности. Директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич е издал на „ВиК Добрич” предписание за..

публикувано на 09.06.23 в 11:04

Убитият в "Св. св. Константин и Елена" - украинец. Извършителите са трима

Украинец е 52-годишният чужденец, убит в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". Убийство на чужденец в "Св. св. Константин и Елена". В момента тече разследване Прокуратурата във Варна разследва убийството в "Св. св. Константин и Елена" Запаленият автомобил в близост до апартхотела, където е извършено убийството, е с румънска..

публикувано на 09.06.23 в 10:48

Прокуратурата във Варна разследва убийството в "Св. св. Константин и Елена"

Окръжната прокуратура във Варна ръководи разследването на убийството в курортния комплекс "Св. св. Константин и Елена". Образувано е досъдебно производство по чл. 115 от НК (бел. ред. чл. 115: Който умишлено умъртви другиго, се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години). Сигнал за мъж в безпомощно състояние на улица..

публикувано на 09.06.23 в 09:56
Снимката е илюстративна

Превозвачи и шофьори на тирове на протест при Дунав мост-Русе

Водачи на тежкотоварни автомобили и превозвачи излязоха на протест в района на русенския Дунав мост с искане да се реши проблемът със забавянето при преминаването на граничния пункт, предаде БГНЕС. Според тях, трябва да се отвори коридор между България и Румъния..

публикувано на 09.06.23 в 09:53