Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Награди "Икар" за Кукления театър във Варна

Три награди „Икар“ за Държавния куклен театър във Варна след церемонията в Народния театър в София. За постижение в кукленото изкуство беше наградена Свила Величкова за “Алиса в огледалния свят“ по Луис Карол с режисьор Бисерка Колевска. Същото представление получи и Наградата на публиката за куклен спектакъл, а от Министерството на културата връчиха наградата за куклен театър на този във Варна.

"Орфей" на Народния театър "Иван Вазов" получи „Икар“ за най-добър спектакъл и за режисура на Йерней Лоренци, Владимир Пенев беше отличен за най-добра водеща мъжка роля във „Великденско вино“ от Константин Илиев на Народния театър, а Светлана Янчева - за водеща женска роля в „О, щастливи дни“ от Самюел Бекет на Театрална работилница „Сфумато“.

Наградата за дебют получи режисьорката Кристина Беломорска - за "Морфин“ по Михаил Булгаков. Приза за поддържаща женска роля получи Маргита Гошева за Ана, кабаретна актриса в “Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов на Драматичен театър “Николай О. Масалитинов“ – Пловдив. За поддържаща мъжка роля беше отличен Светослав Добрев за Санчо Панса в “Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес на Младежкия театър “Николай Бинев“.

По публикацията работи: Александър Йорданов
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС подкрепя премахването на институцията "главен прокурор"

Министърът на правосъдието Атанас Славов проведе среща с депутата от ДПС Делян Пеевски. Темата, както обясниха двамата по-късно, е била конституционната реформа. Така и не стана ясно по чия инициатива е била срещата, но новината от нея е, че ДПС вече подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор. След срещата Пеевски сподели за какво са били..

публикувано на 09.06.23 в 14:42

Четвъртокласниците по-добри по български, отколкото по математика

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика,..

публикувано на 09.06.23 в 14:35

Тежка катастрофа край Варна

Тежка катастрофа, при която две деца и майка им са сериозно ранени и с опасност за живота, е станала вчера в района на с. Бозвелийско. Водачът на автомобила, 47-годишен украинец, изгубил контрол над управлението и се удря челно в стена на бетонен водосток и се преобърнал. От удара са пострадали всички пътници в колата- двама възрастни и пет деца, съобщиха..

публикувано на 09.06.23 в 14:21

Отлага се планираното обръщение на главния прокурор?

След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник, 12 юни, от 9:00 часа. А за тази вечер беше планирано обръщение към нацията на главния прокурор. По неофициална информация обаче то се отлага, съобщи ресорният репортер Силвия Великова..

публикувано на 09.06.23 в 13:53

Организират протест срещу отмяна на забраната за коли по Крайбрежната

Протест срещу отмяната на заповедта, с която бе спряно автомобилното движение по Крайбрежната алея, организират от Продължаваме промяната - Варна. Припомняме, вчера областният управител Марио Смърков съобщи, че получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 09.06.23 в 13:51

До 15 юни могат да се видят изпитните работи от матурите

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити , могат да го направят това  в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12. клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  Запознаването с работата става..

публикувано на 09.06.23 в 11:48

ВАС отмени мораториума на ОбС-Ветрино за изграждане на ветроенергиен парк в района

Със свое окончателно решение Върховният административен съд е отменил решението на Общинския съвет във Ветрино, Варненска област, за налагане на мораториум върху изграждането на ветроенергийни паркове в района. Това..

публикувано на 09.06.23 в 11:29