Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен конкурс търси иновативни разработки по дентална медицина

Верига стоматологични клиники във Варна и Лондон обяви международен конкурс за иновативни научни разработки в областта на денталната медицина. Конкурсът ще се проведе за седми път, а победителят ще получи академичната награда “Future of Dentistry” 2023 заедно с награден фонд от 3000 евро, който да подпомогне научното изследване.

Конкурсът дава възможност на кандидати от цяла Европа да дадат своя принос към академичната общност, прогреса и иновациите в денталната медицина чрез научни трудове в областта на имплантологията, протезирането върху импланти и изследването на зъбни стволови клетки в денталната медицина. Допустимите формати са непубликувани и публикувани научни разработки на български, английски или немски език. За публикуваните научни трудове важи условието от датата на публикуване да не са минали повече от две години.

Миналогодишният приз беше връчен на студентка от клиниката по консервативна дентална медицина и пародонтология към Университетската болница Фрайбург в Брайсгау. С темата на своето академично проучване тя успя да убеди журито в значимостта на откритието си: „Биомеханична модулация на стволови клетки от зъбна пулпа“.

За участие в конкурса са поканени всички висши учебни заведения и сдружения в областта на денталната медицина както в България, така и в Европа.

Условията за участие в конкурса може да видите тук.



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват конкурс за избор на управител на бившия Тубдиспансер

Общински съвет – Варна обяви конкурси за избор на  управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания и на членове на Съвета на директорите на дружеството „Стадион Спартак“.  Бившият Тубдиспансер остана без ръководител след кончината на доц. Христо Ганчев, а досегашните членове на управителния орган на „Стадион..

публикувано на 13.08.24 в 14:49

Има вероятност загиналият при пожар в психиатрията във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан

Има вероятност загиналият пациент при пожар в една от психиатричните клиники към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна да е правил опити да прогори това, с което е бил вързан. Това каза говорителят на Окръжна прокуратура - Варна Радослав Лазаров. Части от запалка са намерени на местопроизшествието в стаята на 57-годишния пациент, каза още той. Очакват се..

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Организират празнично нощно бягане „Пътят към светлината” за Деня на Варна

По случай Денят на Варна Свето Успение Богородично - 15 август и тази година ще се проведе традиционното празнично нощно бягане „Пътят към светлината”, където участниците са със светещи челници и гривни. Организатор на инициативата е спортен клуб “Ай Рън”, с подкрепата на Община Варна. За начална точка на събитието е определен Слънчевият часовник на..

публикувано на 13.08.24 в 13:56

Кметът Коцев провери чистотата в града, обмислят подмяна на жълтите контейнери с по-удобни

Да бъдат подменени контейнерите за хартия и пластмаса с по-удобни отвори за обемисти отпадъци, обмислят от общинската администрация. Един от основните проблеми за образуването на микросметища около контейнерите е именно едрогабаритния отпадък и най-вече кашоните, които са обемисти, а трябва да влязат през тесен процеп, отбелязва кметът на Варна..

публикувано на 13.08.24 в 13:55

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици са подадени за месец

Над 89 800 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас и в осми клас са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане (АСП). Подаването по електронен път на документите през настоящата кампания е през новосъздадения от Министерството на електронното управление (МЕУ) портал – e-gov www.egov.bg/wps/portal. Остава и..

публикувано на 13.08.24 в 13:34

До 14 дни трябва да предявим рекламация на туристическа услуга, ако са ни излъгали

Рекламация за несъответствие на туристическа оферта в последния момент или услуга, която сме получили, да предявим в 14-дневен срок след установяването му, съветва Габриела Руменова, основател на онлайн платформата " Ние потребителите". По думите ѝ обаче законовият срок, в който можем да търсим правата си е две години. Експертът посочи и за какви..

публикувано на 13.08.24 в 11:50

Засаждат три пъти повече дървета от отсечените в "Младост"

Заповедта за отсичането на дърветата в района на ул. „Орех“ и „Андрей Сахаров“ е от април тази година. Това съобщи за Радио Варна кметът на район "Младост" Христо Христов. Върху терена, който е частна собственост, ще се строи сграда: "Има инвестиционни намерения в имота, има влязъл в сила Подробен устройствен план, има разрешение за строеж...

публикувано на 13.08.24 в 11:13