Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За трети пореден ден недоволни зърнопроизводители ще блокират с тежка техника граничните пунктове с Румъния

Асоциацията на земеделските производители в България с апел към управляващите

4
Снимка: БГНЕС

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати апел до президента Румен Радев, до служебния министър-председател Гълъб Донев и до служебния министър на земеделието Явор Гечев с искане за защита на българските фермери. Това съобщи в ефира на Радио Варна Таня Дъбнишка - изпълнителен директор и член на УС на АЗПБ:

За трети пореден ден недоволни зърнопроизводители ще блокират с тежка техника граничните пунктове по границата с Румъния. Протестът срещу вноса на евтино украинско зърно продължава въпреки проведената вчера среща с президента Румен Радев. България не може сама да наложи промяна на регламента на ЕС и за целта се водят разговори с други държави, които са засегнати от прекомерния украински внос, за да се излезе с обща позиция пред Брюксел. Днес е последният от обявените тридневни протести, от утре зърнопроизводителите ще приберат машините, за да ги изкарат отново на 7 април в подкрепа на колегите си от Румъния, които са насрочили за тогава протестните си действия.

"Призоваваме за своевременно вземане на национално политическо решение България да не подкрепя удължаването с още една година на мерките за либерализация на търговията със селскостопански стоки от Украйна, чрез което ще защитите бъдещето на селскостопанския сектор", настояват от Асоциацията.

От там подчертават, че фермерите от България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия са най-големите потърпевши през последната година, които понасят цената на солидарността на ЕС с Украйна от безмитния внос на украински продукти.

Цена, която отпусканите национални и европейски помощи, не са в състояние да компенсират - от една страна заради бавните решения на институциите, от друга страна - фермерите са поставени в непредвидима и несигурна среда на политически решения, застрашаваща не само устойчивостта и конкурентоспособността, но и бъдещето си оцеляване, което неминуемо ще се отрази на продоволствената сигурност, живота и темпа на развитие на икономиката в селските райони като цяло, изброяват от Асоциация на земеделските производители в България.

Българските земеделски стопани са пред сериозни проблеми и предизвикателства:

  • затруднена/невъзможна реализация на продукцията.
  • изчерпан складов капацитет за съхранение на зърно вече над година, съпроводен със съответните разходи и загуби- особено изострящ се проблем на прага на прибирането на новата реколта 2023 г.
  • ценови натиск и слаба активност на вътрешния селскостопански пазар, пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство по време на най-високия ръст в цените на торове, горива, енергия, фуражи, препарати и пр.
  • дъмпингиране на цените на вътрешния пазар (най-вече при зърнени и маслодайни култури, мляко, яйца, птиче месо) в резултат на влизащите безконтролно количества селскостопански стоки на ниска цена от Украйна, при това със спорно качество, тъй като остават освободени от контрол на качеството и ЕС- стандарти.
  • силно влошена конкурентоспособност на българските стопанства поради липса на ликвидност, растяща задлъжнялост, неспособност на българската продукция да се конкурира с влизаща от Украйна евтина такава, поради факта, че българските селскостопански стоки/продукти се произвеждат при спазване на най-високите в света европейски изисквания по отношение на околна среда, здраве, безопасност, биоразнообразие и пр.

От АЗПБ призовават българските държавници да настояват и изискат от ЕК освен да наблюдава въздействието на военния конфликт върху земеделските стопани от ЕС, да се ангажира своевременно с обективна оценка на въздействието на въведените през 2022 г. чрез Регламент (ЕС) 2022/870 мерки за либерализация на търговията със селскостопански стоки от Украйна, да оцени мащаба на реалните ефекти и в контекста на бъдещата устойчивост, конкурентоспособност и потенциал за "зелена" трансформация на сектора. Въз основа на тази обективна оценка да разработи сценарии и план за действие при различни сценарии за продължителност на военния конфликт, на които да се базират всички нови политически решения на европейските институции, включително по отношение на солидарната подкрепа.

АЗПБ заявява, че държавническите решения ще предопределят бъдещо на сектора.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвят система за ранно оповестяване при бедствия и аварии

Властите у нас подготвят система за ранно оповестяване при бедствия и аварии. Тя ще е готова съвсем скоро, а тестовете й ще започнат първо в по-малките населени места. Системата у нас ще информира не само за земетресения, обясни пред БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 08.06.23 в 18:35

Магистрати от седем държави на посещение във Варненския окръжен съд

Европейски магистрати от седем държави са на едноседмично посещение в Окръжния съд във Варна.  Девет съдии и четирима прокурори от Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция са тук за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт. Гостите имаха среща с колегите си от Варна и разгледаха работните..

публикувано на 08.06.23 в 18:00
Снимката е илюстративна

Токът за бита може да поскъпне с повече от планираните около 4 %

Токът за бита може да поскъпне от юли с повече от планираните около 4 процента заради действията на вече бившия енергиен министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия. Разчетите на регулатора сега..

публикувано на 08.06.23 в 17:44
Снимката е илюстративна

МОН обяви резултатите от матурите, 3,93 е средната оценка по БЕЛ

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка Добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от Министерството на образованието и науката...

публикувано на 08.06.23 в 16:45

Областният управител на Варна отмени заповедта за спиране на движението на автомобили по Крайбрежната

Областният управител на Варна Марио Смърков е отменил със своя заповед заповедта на предшественика си Благомир Коцев, с която беше спряно движението на автомобили по Крайбрежната алея от 8 юли миналата година. Причината е получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното..

обновено на 08.06.23 в 16:20

Полицията в Добрич задържа пияно дете зад волана

Малолетно дете с 1,13 промила алкохол е било заловено от полицията тази нощ в Добрич. Заедно с него е задържан и втори рисков шофьор. Сигналът е бил подаден на тел. 112 малко след полунощ на 8 юни. Двамата рискови шофьори са били задържани в района на площад "Свобода" от служители на Пътна полиция и Първо Районно управление на МВР Добрич. При проверката..

публикувано на 08.06.23 в 16:12

Станислав Георгиев, БУЛАТОМ: Има ренесанс на ядрената енергетика

Втори ден днес продължава тазгодишното издание на традиционната международна ядрена конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност", която ще продължи до 9 юни край Варна. Сред акцентите в програмата на втория ден от форума са перспективите в развитието, експлоатация и поддръжката на ядрени..

публикувано на 08.06.23 в 15:32