Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Политологът Сергей Петров: Важно е да се гласува, независимо, че има разочарование у хората

| обновено на 31.03.23 в 15:31
Личен архив
Снимка: Сергей Петров

На 2 април отново голяма част от българските избиратели ще упражнят правото си на вот, но не малко е онази част от тях, която все още се двоуми дали изобщо да стигне до своята изборна секция. Съществува и т.нар. контролиран вот, който със сигурност ще вдигне в проценти избирателната активност така, че да не е твърде ниска. Истината е, че е важно всеки един да упражни конституционното си право на глас, важно е да се стигне до урната и е важно да бъде пуснат вот. Това коментира за Радио Варна политологът Сергей Петров:

"Хората започват да губят доверие в процеса, не в институциите, защото доверието в тях отдавна е изгубено. Неприятно е, когато на един човек му задават един и същи въпрос повече от 2-3 пъти. Тези избори са още по-специфични защото не предвещават нищо ново. Другият ключов фактор, който също демотивира хората е, че когато се съберат такива, които имат изключително високи нива на нарцисизъм и високо его, които наблюдаваме от телевизионния екран, освен, че отблъсква избирателя, прави още по-сложно съставянето на правителство под една или друга форма", категоричен е Петров. 
Много хора решават да отидат до избирателните секции в последния момент, не са малко и онези, които се отказват да упражнят правото си на глас. И на тези предсрочни парламентарни избори ще има доволни, разочаровани, предубедени, ще има твърд електорат, но и т.нар. контролиран вот, коментира още политологът: 

"Контролираният вот ще бъде в основата. Той ще компенсира избирателната активност да не бъде шокиращо ниска. Това е нормално. Казвам "контролиран вот" защото не винаги говрим само и единствено за платен вот. Тенденцията, която наблюдавам е малко по-различна и тя ми прави по-голямо впечатление, а всъщност, че сред тези, които заявяват желание да отидат и да гласуват расте процентът на хората, които не са решили в средата на кампанията за кого ще гласуват. Т.е. хората, които до последно се колебаят дали да отидат до урните или не има редица фактори, които ще им повлияят - времето, кой как ще си проведе кампанията и дали ще достигне до него като таргет. По-притеснителното е, че ние имаме една голяма маса от хора, които осъзнават отговорността и знаят, че е редно, че трябва да отидат и да дадат своя глас, но никой не може да ги убеди, че точно това трябва да бъдат хората, на които да гласуват доверие. Това е голям проблем. Това означава, че политическите партии се справят много зле с политическата си кампания, защото това е най-добрата оценка, която те могат да получат."

По отношение на избора "Не подкрепям никого", Сергей Петров сподели, че е един особен акт. "Той изисква от човека все пак да извърши усилието да отиде до своята секция и да отбележи, че не подкрепя никого, което не знам дали хората могат да придобият представа колко голям е процентът на онези, които биха го направили, но просто не виждат смисъл да се разхоят до там и да извършат това действие, което така или иначе не им помага по никакъв начин. Най-големият проблем, който аз виждам е, че политическата сцена не предвещава никаква промяна. Сега е модерно да се използва терминът "политическа криза". Българският избирател иска да има някаква алтернатива, но за съжаление вече след като два-три пъти е гласувал доверие на определени хора и те са го разочаровали, пак казвам според субективната оценка, която е винаги на избирателя, всичко останало е субективно. Това още повече руши доверието на хората, още повече ги демотивира да отидат и да дадат своя глас", завърши Петров. 
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етнографски комплекс „Стария Добрич”

Ученичка от Добрич проучва и представя архитектурното богатство на града си

Единадесетокласничката от Добрич Адриана Уллах е автор на проекта „Живо минало за живо бъдеще“, чиято цел е да запознае жителите и гостите на града със старите сгради. Тя е събрала и издирила материали за близо 30 къщи, останали още от турско и румънско време, но си е поставила за цел да проучи всички 59 стари къщи в Добрич. Някои от тях са..

публикувано на 07.06.23 в 11:22

Вятърната мелница в Несебър отвори врати като музеен обект

За първи път емблематичната за Несебър вятърна мелница отвори врати като музеен обект, предаде БТА. В нея е подредена изложбата "Богатствата на античния некропол на Месамбрия". Показани са артефакти, открити в некропола на античната гръцка колония Месамбрия, които датират от периода V в. пр.н.е. до III век н.е., включително до римския период...

обновено на 07.06.23 в 11:10

Тротинетките - алтернатива на трафика, но безопасни ли са?

В сезона на уличните ремонти и тежкия трафик вместо изнервяне в задръствания придвижването с тротинетки се оказва добра алтернатива. По-бързо и  удобно е, но дали и безопасно? Потърсихме за коментар Евгени Балев от велоклуб "Спартак". По думите му, най-рисковите велосипедисти и водачи на електрически тротинетки са децата и младежите между..

публикувано на 07.06.23 в 08:56
Снимката е илюстративна

Експерти: Косенето във Варна върви по план, но тревата заради валежите расте бързо

619 хиляди лева са отделени за косене на тревните площи във варненския район "Младост", съобщи за Радио Варна Георги Петров от отдел "Екология" в Община Варна.  Средствата не са достатъчни, защото заради многото валежи и буйния растеж на тревата се налага едни и същи площи да бъдат косени няколко пъти, каза още Петров. Графикът за косене в..

обновено на 06.06.23 в 19:52

Вдигат флага на новия патрулен кораб на Гранична полиция

Вдигат флага на първия, получен от 13 години насам, кораб на Гранична полиция. П атрулен кораб, построен в корабостроителница в Естония, е предназначен както за наблюдение на морската държавна граница на България, така и за участие в съвместни операции на Европейската агенция за гранична и брегова охрана съобщават от МВР. В края на  април 2023 г. той е..

публикувано на 06.06.23 в 19:49

Вход свободен и забавления за Деня на бащата във варненски музеи (програма)

С вход свободен, много игри и забавления ще отбележат Деня на бащата, 10 юни, във Военноморския музей и в Парк-музей "Владислав Варненчик" във Варна. На 10 юни (събота) с вход свободен от 10:00 до 18:00 часа и много атракции очакват посетителите на Военноморския музей. Незабравим и вълнуващ старт на лятото очаква всички гости на Музея. Те..

обновено на 06.06.23 в 11:47

Варна - красива, но с повехнал и неподдържан вид в началото на сезона

6-ти юни - 6-ти ден на Международния театрален фестивал “Варненско лято”, който по традиция има различни събития под открито небе, а градската среда е тяхната сцена и декор. Затова се вглеждаме в нейния изглед - или как Варна посреща десетките артисти от страната и цял свят, заедно с първите туристи, които дойдоха?  Градските градинки са в..

публикувано на 06.06.23 в 10:22