Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подпомагат още 87 кооперации за енергийно обследване и технически паспорти във Варна

Снимка: Live.Varna.bg

Община Варна ще подпомогне още 87 сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради във Варна със средства за изготвяне на технически паспорти и обследване за енергийна ефективност на сградите. Тези документи са необходими на сдруженията, за да могат да кандидатстват към Националната програма за енергийна ефективност. Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних, внесено  в Общинския съвет за сключване на договори със сдруженията и отпускане на необходимите средства от общинския бюджет.

Работна група е разгледала постъпилите до 15 март кандидатури, като сред тях има няколко огромни кооперации  - на ул. ”Рали Мавридов” 1, 3, 5 и 7 и ул. ”Парижка комуна” 33 и 35, които са с разгъната застроена площ от над 23 017 кв. м, съобщават от общинската пресслужба.

Общата РЗП на всички обекти, кандидатстващи за финансиране, е 573 043 кв. м, за които са необходими близо 3,6 млн. лв. с ДДС, при цена 6,28 лева на кв. м. към момента. След извършването на архитектурното заснемане се очаква реалната застроена площ да се увеличи с около 10% и сумата за финансиране да стане близо 4 млн. лв. Предложението предстои да бъде гласувано в Общинския съвет, като се дава възможност за предварително изпълнение, тъй като срокът за кандидатстване по националната програмата е до края на май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сусил и Сеньори - част от работниците от Шри Ланка, които чистят варненските улици

Работници от Шри Ланка са част от служителите, ангажирани със сметопочистването във Варна. Имат тригодишна виза и са настанени в квартири, както и 25-те чужденци от Узбекистан, които работят главно като метачи. 25 чужденци от Узбекистан чистят улиците на Варна Именно метачи са Сусил Дараниагала и Сеньори Хашини Анураприйъ от Шри Ланка, които са..

публикувано на 26.08.24 в 09:40

Частично бедствено положение в Дупнишко

Кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян, съобщава БНР. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:53

Пожар в бързия влак от Варна за Пловдив край Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив, преди Чирпан, предаде БНР.  Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна,..

публикувано на 26.08.24 в 08:23

В очакване на състава на служебното правителство: Румен Радев приема Димитър Главчев

От 10 часа днес държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, предаде БНР.  Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен министър-председател и..

публикувано на 26.08.24 в 08:22

Къде няма да има ток на 26 август

Поради обслужване и ремонт на съоръженията за доставка на електроенергия във Варненска област ток няма да има днес: - между 8.30 и 16.30 ч. в района на Варна , KK Чайка и местността Алена мак; - от 8 до 17 ч. в местността Боровец Юг;  - между 9 и 16.30 ч. в карето, заключено между ул. Д-р Писклюлиев, ул. Никола Кънев, ул. Георги Живков и бул. Съборни във..

публикувано на 26.08.24 в 06:10

И днес слънце край морето

Днес денят ще започне със слънчево време и условия за намалена видимост. Следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места не е изключено да превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 29° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 2-3 бала...

публикувано на 26.08.24 в 05:58

Церемония по награждаването на регата "Порт Варна" (ВИДЕО)

Преди малко завърши церемонията по връчването на наградите на призьорите в 48-та ветроходна регата "Порт-Варна".  Победителите в класовете и класиралите се на второ и трето място получиха купи.

публикувано на 25.08.24 в 18:01