Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ВСУ “Черноризец Храбър“ избра победителите във Varna Spaghetti Engineering

| обновено на 01.04.23 в 16:24

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“, а екипът на състезанието е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

Кулата-победител бе проектирана и изпълнена от отбор „Апокалипсис“ на възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен. На второ място се класираха „Непобедимите“ от ПГСАГ „Лубор Байер” в Стара Загора, а трети станаха „Спагети Арт 2“ от ПГСАГ „Васил Левски“ във Варна. Отличието на Студентския съвет на Варненския свободен университет за най-сплотен отбор отиде при учениците от „Кръгът „Мисъл“ от ПГСАГ „Ангел Попов“ във Велико Търново.

В надпреварата участваха 13 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия във Варна, София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, Шумен и Бургас. Победителите бяха определени от професионално журито, което оценяваше височина, стройност, икономичност и креативност. 12 от 13-те кули преминаха през изпитанието за устойчивост, което наподоби земетръс и запазиха целостта си.

Специалната награда на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, бе връчена от инж. Снежана Милева на отбор „Липстик“ от СГСАГ „Христо Ботев“ - София. „Продължавайте да развивате своята креативност в училище, надградете образованието си тук – Във Варненския свободен университет, където Ви очакват добри, можещи и знаещи специалисти, а след това ви очакваме в нашите редици“, каза инж. Милева. Инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Регионална колегия Варна, допълни, че в университета бъдещите инженери ще намерят и много истински приятели. Той връчи специалната награда на КСБ на отбор „Порте“ от ПГАСГ "Арх. Камен Петков" в Пловдив. Арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България отличи „Илевън Би“ от ПГСАГ "Никола Фичев" в Плевен и припомни за своите студентски години в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Наградата на Съюза на архитектите в България бе връчена от председателя на регионалната колегия във Варна – арх. Николай Рачински на отбор „Нови надежди“ от Стара Загора, който впечатли журито и публиката с ортогоналната си основа. „Всички отбори създадоха отлични структури и прекрасни обеми, в които видях бъдещите модерни небостъргачи“, коментира арх. Рачински. Деканът на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец отличи отбор „Тухли“ от ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ в Бургас за отличното им медийно представяне.

Идеята на 8-то издание на Националната надпревара бе на едно място да се съберат ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш, за да се обединят в създаването на уникални конструкции от спагети. Това провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интерес към професията на строителя, каза за Радио Варна Тихомира Кордон - преподавател и организатор от Варненския свободен университет.

Тихомира Кордон - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" сподели още, че има приемственост в годините от първото издание на състезанието до днес. Някогашните ученици, участвали в надпреварата, днес са студенти във висшето учебно заведение, именно в специалностите "Строителство на сгради и съоръжения“ и "Архитектура". 


Цветан Митев - председател на Студентския съвет при Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" е един от първите участници в състезанието. Днес вече като студент и като част от журито изтъква колко полезни са подобни инициативи за бъдещите строители, проектанти и архитекти. 


Розовият екип с интересно име "ТУХЛИ" е съставен от три ученички от Бургас - Ангелина Димитрова, Никол Комитова и Илияна Кирова. Техен ментор бе студентът от II-курс в специалност "Строителство на сгради и съоръжения“ във Варненски свободен университет, Румислав Жечев.13 ученически групи представиха водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия във Варна се представи с три отбора, с по два бяха София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас - с по един. Във всеки отбор имаше и ментор - студент от Варненския свободен университет от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“. Организатор и домакин на събитието по традиция бе катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Екипът на състезанието е носител на Награда „Варна“ за 2019 г. 


Всяка от състезателните групи разполагаше с основа за конструкция с линия на застрояването, 400 г спагети, 5 силиконови пълнителя и пистолет за тях, линия, макетен нож. Според регламента, основата на кулите трябваше да се впише в дадена строителна ситуация, а най-високата точка да обединява поне три спагети. 


Проектите, които трябваше да бъдат завършени в рамките на 2ч., се оценяваха от петчленно жури в състав: доц. д-р инж. Иван Павлов – и.д. ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, инж. Снежана Милева председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Варна, арх. Николай Рачински – председател на Съюза на архитектите в България – Варна и арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Варна. В състава на студентското жури бяха Цветан Митев - председател на Студентския съвет и студент по архитектура, Боян Кърлиев - студент от специалност "Строителство на сгради и съоръжения", а третият глас бяха на студентите - ментори на отборите.

 

Идеята на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“, организирано от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет, е да събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш. Състезание от такъв тип ги обединява в създаването на уникални конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интерес към професията на строителя. 


Следващото IX издание на състезанието за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering" ще се проведе на 17 и 18 ноември 2023 г., като темата му ще бъде „Отварящи се мостове“. 

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Щастливи хора

Колко често казваме: „Лесна работа“? Да се чувстваме победители преди състезание. Да си мислим, че ще нарисуваме картина, по-завладяваща от тази, която разглеждаме на изложба. Да обявим на всеослушание, че несъмнено ще се представим по-добре от човека, който в момента прави нещо... Отстрани всичко е лесна работа. Особено, когато не си..

публикувано на 05.06.23 в 13:51

Фарьорите - дива красота и повече овце, отколкото хора

Стръмни хълмове, изправили се над океана, искрящо зелени ливади, фиорди и повече овце отколкото хора. Така популярният блогър Мариана Константинова описа Фарьорските острови в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти". Отдалечено, самотно но и много красиво място, разположено в триъгълника между Норвегия, Исландия и Британските острови.  Това са..

обновено на 05.06.23 в 13:17

Варненско училище 60 години без физкултурен салон

Без физкултурен салон се обучават децата във варненското Средно училище „Найден Геров”. И така от основаването му преди 60 години. Новопостроеният салон в двора вече две години стои недовършен, а междувременно започна строеж на нов корпус. През изминалия месец родители изразиха недоволството си и от струпани купища чакъл в двора на училището, които са..

публикувано на 05.06.23 в 12:14

Зелена класна стая на открито откриха в Първа езикова гимназия

Еко класна стая на открито откриха в двора на Първа езикова гимназия. В реализирането на идята са взели участие ученици, учители, спомоществуватели, както и бивши възпитаници на гимназията – трима архитекти, които безвъзмездно са дали своя принос. Това сподели при откриването на зелената класна стая директорът на училището Ангел Митев. Нели..

публикувано на 05.06.23 в 11:46

Обявиха първо класиране за варненските детски градини и яслени групи към тях

Рано тази сутрин обявиха резултатите от първото класиране за детските градини във Варна, както и за яслените групи в тях. Списъците са публикувани в електронната система. Те ще бъдат поставени на видно място и във всяка детска градина. Началната дата за записване е 6 юни. От 9 часа сутринта децата се записват в градината, в което са приети...

публикувано на 05.06.23 в 10:28
Свети Дух

Православните християни честват Свети Дух

Днес е празникът на Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели. Св.Дух следва денят на Светата Петдесетница, който се смята за рожденият ден на Христовата Църква, създадена не от суетата на човешки тълкувания и размисли, но по Божествена благодат...

публикувано на 05.06.23 в 07:08

143 години от създаването на българския лев

Днес се навършват 143 години от създаването на българския лев. На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България. На 4 юни 1880 г. Второ Обикновено Народно събрание на Княжество България приема закон, с който се създава националната валута лев = 100 стотинки = 1 френски франк. С този..

публикувано на 04.06.23 в 15:06