Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСУ “Черноризец Храбър“ избра победителите във Varna Spaghetti Engineering

| обновено на 01.04.23 в 16:24

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест - за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering", което се проведе днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“, а екипът на състезанието е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

Кулата-победител бе проектирана и изпълнена от отбор „Апокалипсис“ на възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен. На второ място се класираха „Непобедимите“ от ПГСАГ „Лубор Байер” в Стара Загора, а трети станаха „Спагети Арт 2“ от ПГСАГ „Васил Левски“ във Варна. Отличието на Студентския съвет на Варненския свободен университет за най-сплотен отбор отиде при учениците от „Кръгът „Мисъл“ от ПГСАГ „Ангел Попов“ във Велико Търново.

В надпреварата участваха 13 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия във Варна, София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, Шумен и Бургас. Победителите бяха определени от професионално журито, което оценяваше височина, стройност, икономичност и креативност. 12 от 13-те кули преминаха през изпитанието за устойчивост, което наподоби земетръс и запазиха целостта си.

Специалната награда на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, бе връчена от инж. Снежана Милева на отбор „Липстик“ от СГСАГ „Христо Ботев“ - София. „Продължавайте да развивате своята креативност в училище, надградете образованието си тук – Във Варненския свободен университет, където Ви очакват добри, можещи и знаещи специалисти, а след това ви очакваме в нашите редици“, каза инж. Милева. Инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Регионална колегия Варна, допълни, че в университета бъдещите инженери ще намерят и много истински приятели. Той връчи специалната награда на КСБ на отбор „Порте“ от ПГАСГ "Арх. Камен Петков" в Пловдив. Арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България отличи „Илевън Би“ от ПГСАГ "Никола Фичев" в Плевен и припомни за своите студентски години в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Наградата на Съюза на архитектите в България бе връчена от председателя на регионалната колегия във Варна – арх. Николай Рачински на отбор „Нови надежди“ от Стара Загора, който впечатли журито и публиката с ортогоналната си основа. „Всички отбори създадоха отлични структури и прекрасни обеми, в които видях бъдещите модерни небостъргачи“, коментира арх. Рачински. Деканът на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец отличи отбор „Тухли“ от ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ в Бургас за отличното им медийно представяне.

Идеята на 8-то издание на Националната надпревара бе на едно място да се съберат ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш, за да се обединят в създаването на уникални конструкции от спагети. Това провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интерес към професията на строителя, каза за Радио Варна Тихомира Кордон - преподавател и организатор от Варненския свободен университет.

Тихомира Кордон - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" сподели още, че има приемственост в годините от първото издание на състезанието до днес. Някогашните ученици, участвали в надпреварата, днес са студенти във висшето учебно заведение, именно в специалностите "Строителство на сгради и съоръжения“ и "Архитектура". 


Цветан Митев - председател на Студентския съвет при Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" е един от първите участници в състезанието. Днес вече като студент и като част от журито изтъква колко полезни са подобни инициативи за бъдещите строители, проектанти и архитекти. 


Розовият екип с интересно име "ТУХЛИ" е съставен от три ученички от Бургас - Ангелина Димитрова, Никол Комитова и Илияна Кирова. Техен ментор бе студентът от II-курс в специалност "Строителство на сгради и съоръжения“ във Варненски свободен университет, Румислав Жечев.



13 ученически групи представиха водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната. Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия във Варна се представи с три отбора, с по два бяха София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас - с по един. Във всеки отбор имаше и ментор - студент от Варненския свободен университет от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“. Организатор и домакин на събитието по традиция бе катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Екипът на състезанието е носител на Награда „Варна“ за 2019 г. 


Всяка от състезателните групи разполагаше с основа за конструкция с линия на застрояването, 400 г спагети, 5 силиконови пълнителя и пистолет за тях, линия, макетен нож. Според регламента, основата на кулите трябваше да се впише в дадена строителна ситуация, а най-високата точка да обединява поне три спагети. 


Проектите, които трябваше да бъдат завършени в рамките на 2ч., се оценяваха от петчленно жури в състав: доц. д-р инж. Иван Павлов – и.д. ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, инж. Снежана Милева председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Варна, арх. Николай Рачински – председател на Съюза на архитектите в България – Варна и арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България – Регионална колегия – Варна. В състава на студентското жури бяха Цветан Митев - председател на Студентския съвет и студент по архитектура, Боян Кърлиев - студент от специалност "Строителство на сгради и съоръжения", а третият глас бяха на студентите - ментори на отборите.

 

Идеята на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“, организирано от катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет, е да събере на едно място ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш. Състезание от такъв тип ги обединява в създаването на уникални конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и заедно с това развива интерес към професията на строителя. 


Следващото IX издание на състезанието за креативни умения "Varna Spaghetti Engineering" ще се проведе на 17 и 18 ноември 2023 г., като темата му ще бъде „Отварящи се мостове“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16