Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Седмицата на гората

Снимка: wwf.bg

Седмицата на гората се отбелязва у нас всяка първа пълна седмица на април още от 1925 г., когато е въведен осмият за България Закон за горите. Мотото тази година е „Довери се на лесовъда!“.  Горските структури в цялата страна организират кампании, свързани със залесяване и почистване на горските територии. Предвидени са образователни игри и събития с деца от училища и детски градини в цялата страна. През всичките тези години дните от празника са посветени на масови залесявания, в които се включват хиляди хора от цялата страна. До 9 април във Варна и региона предстоят срещи в детски градини, залесяване на местност „Кобаклъка” (Дъбовете) в Добрич, среща с лесовъдите - ветерани и награждаване на участниците в конкурс за детска рисунка „Пролетно пробуждане в гората”. Организатор е Регионалната дирекция по горите – Варна, съобщи за Радио Варна директорът инж. Тодор Гичев.

Ето и програмата по дни: 

03.04.2023 г. от 10.00 ч. до 16.00 ч. - "Ден на отворените врати" в РДГ - Варна;
04.04.2023 г. - Посещение в Детска градина 32 "Моряче", град Варна;
05.04.2023 г. от 10.00 ч. - Залесяване в местност „Кобаклька" на територията на ТП ДГС Добрич РДГ Варна, СИДП ДП - Шумен, ТП ДГС Добрич, Л3С Варна, сьместно с представители на други институции, журналисти;
06.04.2023 г. - Провеждане на среща на лесовъдите - ветерани, работили в района на дейност на РДГ - Варна;
07.04.2023 г. от 10.00 ч. - Награждаване на класираните участници с най-добри рисунки в конкурса за детска рисунка на тема "Пролетно пробуждане в гората".

БДЗП отбелязват ползите на горите - те осигуряват голяма част от питейната вода. Изворите на много реки и потоци са именно в горите. Дърветата филтрират водите и ни осигуряват чиста питейна вода, която е в основата на живота.

Те правят градовете ни по-устойчиви, като естествено охлаждат въздуха и премахват замърсителите. Те пазят здравето ни, като ни предоставят места за отдих. Те се справят с деградацията на земята и се противопоставят на загубата на биологично разнообразие, като осигуряват местообитания на растенията и животните.

Горите абсорбират около 2 милиарда тона въглероден диоксид всяка година в световен мащаб. Но когато дърветата се изсичат, те отделят този въглероден диоксид обратно в атмосферата. Обезлесяването всъщност е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива. Изгарянето на дървесина представлява почти 20 процента от всички емисии на парникови газове - повече от емисиите, емитирани от целия транспортен сектор в света.

Устойчивото управление на горите и използването на техните ресурси са ключови в борбата с климатичните промени и загубата на биоразнообразие. От тях зависи и благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения. Загубата на гори означава и загуба на незаменими местообитания за животинския и растителен свят. Тяхното възстановяване е основна цел на проекта "Земите и горите на орела". Той се осъществява от Изпълнителна агенция по горите в партньорство с Българско дружество за защита на птиците, Югоизточно и Североизточно държавни предприятия, напомнят от БДЗП.

Дългосрочното опазване на малкия креслив орел в страната ни, чрез осигуряването на защита и устойчиво управление на неговите местообитания и създаване на нови, е фокусът на дейности по проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

От 15 до 19 юли обработват срещу кърлежи и комари на обществени места

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 12.07.24 в 17:50

Лесовъди: Трябва ни сериозна зима, за да уморим "чужденците"

Така коментираха от горското стопанство в Балчик наличието на цикади в Добруджа – насекоми , които са типични за Средиземноморието и само един продължителен сняг през зимата може да ги прогони. Предполага се, че те са една от причините за съхнене на полезащитните пояси в Добруджа последните пет години. Унищожаването им е много трудно, тъй като ларвите..

публикувано на 12.07.24 в 16:11