Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелиция-цветето за обвързване доживот

| обновено на 04.04.23 в 20:02

Символиката при цветята е богата.

Жълтите цветове олицетворяват приятелство, а не омраза, особено при розите.

Орхидеите са кралиците на Колумбия, подаряват се за любов.

Стрелицията е цветето на обречените. Който подари стрелиция, се врича на човека, на когото го подарява, завинаги.


Дори понякога подобни флорални сюжети с житейски връзки се получават между снахи и свекърви.

В прикачения звуков файл ще чуете за една такава сплотяваща история, разказана от Mарина Рокова.

Димитровчетата например са подходящи за косата на булката.

И още много асоциации и значения има в цветята. Стига човек да ги търси, ще ги открие.

Цветето Стрелиция, известно още като Райска птица е едно от най-красивите екзотични цветя родом от Южна Африка.
Като едно от най-необичайно изглеждащите цветя, използвани за аранжиране и букети, Райската птица има различни послания и носи специфична символика:
 *** годишнина от сватбата;
 *** свободата и възможността да се пътува (това послание идва от приликата ѝ с птица в полет);
 *** великолепие, високи постижения и успех;
 *** кралско величие;
 *** земен рай;
 *** оптимизъм за бъдещето;
***вярност в романтична връзка.
Движението на острите листенца на цветето наподобяват грациозното отлитане на ято птици.
Комбинацията от ярки цветове на Райската птица дават усещане за енергия и страст.
Общото име на цветето идва от невероятната му прилика с птица, докато научното наименование е взето от името на Кралица Шарлот от Мекленбург – Стрелиц. Внасянето на цветето във Великобритания става по времето на Кралица Шарлот и Крал Джордж III, поради което кралският градинар кръщава цветето на кралицата.

Наближават светлите празници Лазаровден и Цветница. Пролетта във Варна, макар и като ледена кралица на този етап, се очаква да разцъфне и да стопли настроението ни с цвят.

Озеленяването в морската градина е факт, но не така богато както предходни години.


 Има хора, които събират опит в чужбина и са в очакване да го приложат у нас.

В следващите минути ще ви срещнем с Марина Рокова, която по професия е флорален дизайнер.


 Как започва споделя пред репортера ни Ваня Славова:


Не бихме могли да сравняваме нашите паркове  с парковете в Португалия, в които освен богата флора, присъства и разнообразна фауна.
Още от прикачения звуков файл:
Съществува и символика при бройката подарени цветя. Едно цвете се подарява в знак на уважение. Три цветя се дават по задължение. Ако са ви поканили на събитие например и присъствате по задължение, букетът тогава е за уважение, пет цветя са от любов, седем и повече са от колектив или за юбилей.
Повече подробности от Марина Рокова:

На Лазаровден се берат върбови клонки, които се използват за закичване и правене на венци на следващия ден – Цветница или Връбница. На този празник в църквата се отслужва молитва и се благославят върбовите клонки, които след това вярващите отнасят у дома си здраве. С тях се закичват портите или входните врати. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В българската фолклорна традиция са преплетени елементи от езическите ритуали и християнската религиозна система, но съществуването им е синхронно и доказано устойчиво във времето.

 Ето някои цветя и мястото им в народните вярвания.

1.  Босилек

С босилека са свързани много поверия и легенди. Той е широко представен в поетичната традиция и обредите на българите. Заради употребата му през цялата година народът вижда в босилека вечнозелено растение, символизиращо непреходността. Често китка босилек се носи на родилката заради вярването, че гони злите сили и болестите, пречиства и оздравява. Цвете, на което народното вярване приписва предпазна и продуцираща сила. Босилекът е широко представен в поетичната традиция и обредите на българите. Белият цвят и хубавият мирис на босилека, който се запазва и след изсъхването му, го определят като символ на младостта, хубостта и здравето. Заради употребата му през цялата година народът вижда в босилека вечнозелено растение, символизиращо непреходността. Смята се любимо цвете на момите, възпявано в народните песни с епитетите „ран“, „росен“, „ситен“, „миризлив“. Момината градинка е немислима без босилек. С китка от босилек момата се кичи и я дава на момъка в знак на любов. Много често в песните босилекът се отъждествява с мома или момък. На сватба младата невеста поръчва на майка си да полива босилека в градината й: „Сутрена с росица /на пладне с водица/, а вечер със слъзици.“  На Йордановден свещеникът ръси от кръстената вода с китка босилек по домовете за здраве. Босилекът се слага като апотропей върху шапката на новороденото и кърпата на родилката. С босилек забъркват брашното на засевки. Босилек се използва при украса на сватбеното знаме и кумовото дръвце. Стръкове босилек забучват като украса върху коледни хлябове. Босилек се размесва със семето за посев. Босилек слагат при мъртвеца. Употребява се често и в народната медицина за кадене на болни и при баене.

2.  Невен

Невенът се носи от момите и невестите за да не ги напакостят змейове и самодиви. Предпазва от лоши мисли.

3.  Здравец

Здравецът е символ и на спокойствието и хармонията. Символ на здраве, възпят в не една народна песен. Присъства в повечето празнични ритуали: раждане, изпращане на път, посрещане на булка, годежи и сватби.

4. Иглика

Игликата  пази от лоши очи и магии. Тя е символ на чистотата и обичта между младите хора, на пролетта и надеждата. В народните традиции китка сплетена от иглика изпълнявала ролята на амулет.

5.  Божур

Божурът е почитано моминско цвете, пазител на доброто. Според народните обичаи предпазва от лоши мисли и погледи, от злини и уроки, от магии. Подарява се за здраве, красота и дълголетие.

6.  Трендафил, Ружа

Трендафилът се кичи за хубост, младост и радост. Носи се и се подарява при раждане, кръщене,сватба, годеж и др.

7.  Омайниче

В народните вярвания Омайничето се почита като билката, която омайва човека в несвястна любов.

8.  Перуника

Според народните поверия, която мома има китка от перуника, тя омагьосва всички момци.

9.  Тинтява

В традиционните вярвания Тинтявата има много голяма магическа сила за раздяла.

10.  Разковниче

В народната митология Разковничето има положителна магическа сила и пред него се отварят железни врати и тежки ключове. Носи любов, щастие и късмет на този, който го открие. Веднъж откъснато, не бива да се пречупва, за да не изгуби магическата си сила.

Босилекът и розмаринът присъстват почти винаги, където се събират много хора, защото предпазват от вирусни и бактериални заболявания.

Първите булчински букети са били от босилек.

При погребения се използват или и двете или само розмарин, защото той наподобява аромата на тамян.



По публикацията работи: Ваня Славова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37