Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 безплатни туристически обиколки ще се проведат във Варна

Снимка: Live.Varna.bg

125 безплатни пешеходни туристически обиколки, водени от професионални екскурзоводи, ще се проведат във Варна през 2023 година. 105 от тях са на английски език, а останалите 20 - на български. Инициативата се провежда за десета поредна година, като организатори са дирекция „Туризъм“ към Община Варна и Туристическият информационен център, в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България. Целта на туровете е презентация на културно-историческото наследство и забележителностите на града.

За българската аудитория пешеходните обиколки ще бъдат тематични, посветени на различни празници. Първият тур е по повод Великден и ще проведе на 14-ти април, петък, от 10,30 ч. с акцент историята и архитектурата на града. 

За групите с английски език за първи път тази година през месеците юли и август ще има и безплатни вечерни обиколки.


Сборният пункт за всички срещи е пред Туристическия информационен център.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителният уличен базар "От деца за деца" с второ издание

В Деня на детето, 1 юни, от 13 до 17 ч. цветното пространство пред Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна ще се превърне в арена за забавления и игри - предстои второто издание на уличния базар "От деца за деца" . Всяко дете ще може да продаде своите играчки, дрешки, аксесоари, а защо не и някое вече омаляло колело, тротинетка или..

публикувано на 25.05.24 в 15:40

Варненци и гости на града откриват сезона

Най-после затопленото майско време провокира някои хора да поседнат, да полегнат и да се разходят на плажа. Репортерът ни Даниела Стойнова видя тази лятна картинка. Флагът е червен. Атмосферно налягане 1017 хПа – по-високо от средното за месеца, ще се запази без съществени промени Относителна влажност на въздуха 64 процента...

публикувано на 25.05.24 в 11:08
Централен плаж Варна

Кога ще бъде най-подходящото време за море?

Най-добрият период за почивка на морския бряг у нас ще бъде от 20 юли до 15 август , прогнозира климатологът гл. асистент, д-р Симеон Матев , преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“ в Геолого-географския факултет, катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. През годините в този интервал в почти 90 процента има слънце и няма облаци..

публикувано на 25.05.24 в 10:51

От древността до днес тичането остава най-полезното упражнение

Когато става въпрос за сърдечносъдови упражнения, бягането е самостоятелен клас. Това е спорт, който е оцелял през хилядолетията - най-старото и някога единствено олимпийско състезание е било спринтът, но практическите му ползи датират от праисторически времена, съобщи National Geographic...

публикувано на 25.05.24 в 09:04

Пиенето на кафе може да ни предпази от Паркинсон

Знаем, че това, което ядем и пием, оказва значително влияние върху здравето ни, а ново проучване откри още една връзка между пиенето на кафе и по-малката вероятност от развитие на болестта на Паркинсон, съобщи Science alert. Разглеждайки данни, събрани за 184 024 лица в продължение на средно 13..

публикувано на 25.05.24 в 09:02

Паметник на Светите братя Кирил и Методий издигнаха сънародниците ни в Малага, Испания

Първи паметник на Светите братя Кирил и Методи издигнаха сънародниците ни в Испания. Бронзовият барелеф се намира в Малага, където e и първото българско училище „Родина“. Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, е издигнат в "Дистрито 6", в близост до общинския център за провеждане на културни дейности "Рафаел Гонзалес..

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина обучава над 200 ученици

Над 20 години Мими Ничева живее и работи в Атина. Преподавала е български език в учебни школи, а от 2009 година е част от екипа на българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, а седем години по-късно става и негов директор. В гръцката столица българските училища са четири, а учениците, които се обучават в тях са около 600, като над 200 от..

публикувано на 24.05.24 в 09:00