Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Ковачев, Innerglow: Винаги ни се е искало музиката ни да е танцувална, създаваща настроение, но да има и нещо по-дълбоко в нея

На 7 април, в петък група Innerglow ще изнесе концерт в студиото на Радио Варна. Събитието е от 18 часа с вход свободен и е част от Пролетния салон на изкуствата на община Варна.

Група Innerglow е създадена през 2017г. първоначално като квартет. Днес в състава ѝ са: Тодор Ковачев - вокал и кийборд, Петър Желев – китара и Матей Христосков - барабани. Музикантите създават авторска музика, в основата на която е електро поп рок звукът. Към тях за концерта във Варна ще се присъедини Боян Петков - басистът на група Остава.  Освен песните от дебютния албум, музикантите ще представят и новия сингъл на групата, който ще излезе официално през месец май.


В интервю за Радио Варна, вокалистът и кийбордист на Innerglow - Тодор Ковачев разказва за интересните моменти около създаването групата и тяхната музика, както и за предстоящия им концерт при нас. 

Как започна историята на Innerglow?

Първоначалната идея беше да създадем група, каквато нямаше изобщо в България през 2017 г. Искахме да смесим нашите влияния от класическия рок с електронна и поп музика и да направим интересна смесица, която да се основава на хубавите песни, на мелодичната музика и на песни, които влизат под кожата на слушателите. Шест години по-късно чувстваме, че сме извървели дълъг път, но тези основни принципи при нас са си останали непокътнати.

Интересно е името на групата Innerglow – вътрешно сияние. Има ли някаква определена символика за вас?

Да, има. В началото, когато избрахме името, знаехме че тепърва трябва да го изпълним със съдържание, с музиката ни. Мисля, че с годините все повече си го харесваме. Доста хора ни казват, че харесват името ни още преди да са чули музиката. Името им прави някакво впечатление. За нас смятаме, че е нещо, което хем носи достатъчно широк смисъл, хем създава настроение, очаквания към музиката, която човек ще чуе. Смятаме, че е доста подходящо и тепърва ще го пълним с още повече съдържание.

Кой пише музиката и текстовете на песните ви?

Ние заедно си правим песните, което е едно от най-ценните неща, да споделяме творческия процес (…) Всичко правим и обсъждаме заедно, но най-важното е, че има разбирателство и процес, който е продуктивен и носи резултати без намесата на външни хора, както беше в началото. 

Освен музикант си и спортен журналист. Как се съчетават двете професии?

Интересно и динамично е. Обикновено страда сънят, но аз съм свикнал да съвместявам две професии и ги обичам и двете. Журналистиката от една страна е нещо доста различно, от друга -  има елементи, които се съчетават и често, докато отразявам спортни събития, едновременно с това композирам музика и така се получава, че нещата просто се смесват, но пък е хубаво и разнообразно. Освен това спортната журналистика ме държи в течение на актуалните събития и поддържа състезателния ми дух, който смятам, че е много важен.

Безспорно е много полезно за музикантите да имат спортен дух, но ето, че спортът и вдъхновява за музика.

Със сигурност, да и  обратното също.

Вече шест години група Innerglow  е на музикалната сцена, където се отличава със свое собствено звучене и стил. Каква е формулата за създаването на вашата музика?

Песните да са смислени, мелодични и приятни за слушане, но да има и някакъв следващ пласт, отвъд първоначалната атракция от слушането. Винаги ни се е искало музиката ни да е танцувална, създаваща настроение, но да има и нещо по-дълбоко в нея. Мисля, че това все повече се очертава в нашите песни.

Какво е посланието на музиката ви, което искате да достигне до публиката?

То е свързано със свободата на различните емоции,  на това човек да изпитва различни неща, и че в това няма нищо лошо, а напротив. Цялата палитра в живота е редно да бъде обхваната от музиката, и по някакъв начин тя да допълва различните емоции в живота.

Преди две години излезе дебютният ви албум „Satellites”. Подготвяте ли нов студиен проект?

Засега сме се спрели на отделни сингли и не сме започнали да подготвяме втори албум, но предполагаме, че той ще се получи естествено, както стана и с първия. Той беше сглобен от песните, които бяхме създали през първия етап от развитието на Innerglow. Сега трупаме нов материал, издадохме и българска песен, предстои да излезе една на английски. Предполагам, че не след дълго ще го съберем в едно ново издание.



Песента „Знак“ с участието на вокалистката Lyrra е първата и единствена българска песен, която записвате.

Не беше лесна стъпка. Това е някакъв смел ход за нас, нещо различно, което не сме правили. Не само заради българския език, а и заради вплетените фолклорни мотиви. Освен това ни беше и първи дует и всичко това наведнъж си беше нещо амбициозно, но искахме да го направим, защото сме големи фенове на българския фолклор, макар и да не си личи от досегашната ни музика. Освен това сме и големи фенове на Lyrra, която е страхотна народна певица. Гайдата е изсвирена от Мартин Нанов. Смятаме, че направихме нещо  хубаво. Публиката ни го прие изключително добре и вече ни питат кога ще направим отново песен на български, заради което сме много щастливи (...) Песента „Знак“ ни отвори към една друга аудитория от слушатели, които може би толкова не биха слушали английските ни текстове.

Цялото интервю с Тодор Ковачев чуйте в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10