Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 23 000 варненци се възползваха от 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане

Възстановената сума от данъчни облекчения е почти 6 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Над 29 000 са подадените в НАП Варна декларации за доходите от началото на кампанията за деклариране, получени през 2022 г. От тях 4 615 са формулярите, обработени в салона за обслужване на клиенти в морската столица, 606 души са избрали услугите на лицензиран пощенски оператор, а останалите са подадени онлайн.
Близо 23 000 души са ползвали отстъпката от 5% за ранно онлайн деклариране и плащане. За да я получат, гражданите трябваше да подадат декларацията си по електронен път и да платят до 31 март данъка за довнасяне, намален с отстъпката, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.
От НАП в морската столица съобщават, че подадените документи с право на данъчни облекчения се обработват и разглеждат приоритетно. Най-често възстановените суми са за деца под 18-годишна възраст, а възстановеният данък от различните данъчни облекчения по декларации за доходите от началото на годината досега е близо 6 млн. лева.
Декларирането и плащането на задълженията става най-бързо и лесно чрез Портала за е-услуги на НАП, достъпен с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/. От началото на март на сайта на Агенцията е активна и е-услугата за достъп до предварително попълнената данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица, получени от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, информация за прехвърляне на превозно средство и др.
Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2022 г., приключва на 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на НАП и на телефоните на Информационния център на НАП: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият звънец във Варна (СНИМКИ)

Първият учебен ден започна тържествено във Варна.  Над 3 100 първокласници прекрачват за първи път училищния праг.  Учебната година започва и за детските градини в морската столица. 133-ма са първолаците в ОУ "Добри Чинтулов" - най-голямото основно училище във Варна. Те са организирани в шест паралелки, съобщи за..

публикувано на 16.09.24 в 10:50
Снимката е илюстративна

Задръстване на пътя Златни пясъци-Варна, затруднен е трафикът в целия град

Огромна тапа се е образувала по пътя Златни пясъци-Варна. Колоната започва от "Св. св. Константин и Елена" и приключва до бившия "Пикадили парк", съобщиха слушатели на Радио Варна. Трафикът в целия град е натоварен, видя репортер на Радио Варна. Автобусите са препълнени, на спирките има струпване на хора, които чакат градския транспорт...

публикувано на 16.09.24 в 10:26

60-годишен загина при катастрофа в провадийското село Блъсково

60-годишен мъж, жител на село Блъсково, е загинал при катастрофа на изхода на населеното място.  До инцидента се е стигнало, след като мъжът е загубил контрол над автомобила си, излязъл е извън пътя и колата се е преобърнала.  В Районното управление в Провадия е образувано досъдебно производство.  Произшествието се е случило в ранния съботен..

публикувано на 16.09.24 в 09:31

Държавата на работна среща заради наводненията в Централна и Източна Европа

Премиерът Димитър Главчев свиква днес работна среща в Министерския съвет с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и с министрите на вътрешните, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, на енергетиката и на отбраната. Срещата е във връзка с..

публикувано на 16.09.24 в 09:29
Снимката е илюстративна

САЩ и Сърбия сключват стратегическо сътрудничество в сектора на енергетиката

Сърбия и САЩ ще подпишат споразумение за стратегическо сътрудничество в областта на сръбския енергиен сектор на 18 септември, предаде БГНЕС. Церемонията ще се състои във Вашингтон. В нея ще участват американският заместник-министър на икономическия растеж, енергетиката и околната среда Хосе У. Фернандес и сръбският външен министър Марко Джурич...

публикувано на 16.09.24 в 09:08
Балчик

В Балчик първокласниците са близо 120

Тази година на 16 септември училищният звънец в Балчик ще бие за над 1 200 ученици в шест общински училища и за близо 120 първокласници в седем паралелки. За учебната 2024/2025 година в пет от общо шест общински училища има недостиг на минимален брой ученици за формиране на някои от паралелките по класове. Общо 23 са маломерни паралелки, от..

публикувано на 16.09.24 в 07:15

Седмица на детската пътна безопасност провежда "Пътна полиция"

Акцията „Децата тръгват на училище“ започва днес и ще продължи до  22 септември. Множество събития са организирани под егидата на Европейската мрежа на службите по пътна безопасност – ROADPOL, а 18 септември 2024 г. е обявен за  Ден без загинали на пътя. Поведението на участниците в движението по пътищата е главната причина за смъртните..

публикувано на 16.09.24 в 06:53