Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя изборните и социални закони от края на 19 век

Изложбата "Златни страници" дава началото на Седмицата на правото в Икономическия университет във Варна

С изложбата „Златни страници“ беше официално открита днес Седмицата на правото в Икономическия университет във Варна.

Традиционната изложба е разположена в читалнята на библиотеката във висшето учебно заведение на 6-тия етаж. Тя представя колекция от книги и други материали свързани с историята на правната наука и практика и съдебните решения още от края на XIX-ти и началото на XX век.

Един от акцентите в изложбата е изборното законодателство. Това сподели по време на откриването директорът на университетската библиотека Яна Донева.

"Извадили сме от нашия фонд избирателни закони от периода между 1907-ма и 1931-ва година", коментира Донева.

Социалното законодателство също заляга като основна тема в изложбата с различни документи и издания.

"Първото издание е от 1946 година и е за социално законодателство, пенсионни и други закони. Също така има и вестник "Юридическа мисъл и право" от 1921 година", допълни още директорът на библиотеката. Изложбата "Златни страници" запознава и с различни правни норми и закони в периода между Първата и Втората световна война. Могат да се видят различни закони, свързани с войната, настаняване на бежанци, градска мобилизация или данъкът печалба по време на военни действия. В изложбата са поместени и някои полицейски заповеди от този период.

Две издания на Конституцията на Република България от 1885-та и 1907-ма година също привличат вниманието на гостите на библиотеката и най-вече на студентите от специалност право.Някои от тях присъстваха на откриването и се запознаха с материалите, чрез които могат да направят крачка назад във времето и да изследват правната история на България. Те бяха категорични, че благодарение на изложбата ще научат много нови неща.

"Много ми е интересно да видя как правото може да се свърже с миналото и да разбера как е било преди", коментира един от студентите.

Седмицата на правото продължава до 12 април, а в програмата й залягат още няколко събития. Сред акцентите са и двете публични лекции, посветени на изкуствения интелект и дигитализацията в съдебната система, каза доц. Андрияна Андреева, която е ръководител на катедра „Правни науки“.

Първата лекция ще бъде водена от федерален съдия от САЩ Дейвид Кемпбъл и всеки, който желае може да се включи и онлайн.

Според доц. Андреева, освен за студентите, тази лекция представлява интерес и за специалистите в областта на правото.

"По този начин студентите ще направят паралел от старите и златни страници до дигитализацията", каза доц. Андреева. 

Втората публична лекция, посветена на изкуствения ителект в съдебното производство ще бъде водена от Ангелина Лазарова, която е съдия в Апелативен съд-Варна.

Програмата на Седмицата на правото включва и събитие, посветено на медиацията, както и студентска научна сесия. Тази година се възобновява и и дарителската акция под наслов „Малка юридическа библиотека“, предназначена за фонда с юридическа литература на висшето учебно заведение, в която могат да се включат настоящи и бивши преподаватели, практикуващи юристи, съпричастни към каузите на образованието и правната култура, а също и възпитаници на ИУ-Варна.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов: 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Затварят локалното платно пред УМБАЛ "Св. Марина" във Варна заради ВиК ремонт

Във връзка с неотложен ремонт на главен водопровод на бул. „Хр. Смирненски“ днес ще бъде затворено за преминаване и паркиране на автомобили локалното платно пред УМБАЛ „Св. Марина“. Това е платното, разположено между входа и изхода на болницата, на спирка „Медицински комплекс“, посока център. Община Варна приканва гражданите да не паркират в..

обновено на 09.07.24 в 06:08
Изгрев, Синеморец

До 39 градуса в Източна България

Времето днес ще е слънчево и горещо!   Ще духа слаб, по Черноморието до умерен северен вятър, следобед от североизток, по крайбрежието подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по Черноморието между 29° и 32°, за Варна около 32°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 25°-26°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 09.07.24 в 06:01

Адресите без ток

На 09.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – ул. Георги Бенковски, ул. Кракра, ул. Беласица, ул. Д-р Писклюлиев, електрозахранени от ТП 353. Временни смущения в електрозахранването са..

публикувано на 09.07.24 в 05:00

20 кабинета в ДКЦ 3 със сериозни щети от пожара, сградата е застрахована

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие „Инвестиционна политика“ посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те..

публикувано на 08.07.24 в 18:48
архив

Заради ВиК ремонт затварят локалното платно пред Терапията

Във връзка с неотложен ремонт на главен водопровод на бул. „Хр. Смирненски“ , от утре – 9 юли, ще бъде затворено за преминаване и паркиране на автомобили локалното платно пред УМБАЛ „Св. Марина“. Това е платното, разположено между входа и изхода на болницата, на спирка „Медицински комплекс“, посока център. Община Варна приканва гражданите да не..

публикувано на 08.07.24 в 16:37

Драстично увеличение на пожарите със започването на жътвата регистрират в област Добрич

Драстично увеличение в броя на пожарите със започването на жътвената кампания се регистрира в област Добрич. Унищожени в периода 22-30 юни са над 430 декара, като за страната те са 2 000, информират от Областната дирекция на МВР. Оттам призовават за стриктно спазване на правилата от страна на зърнопроизводителите при прибирането на реколтата и за..

публикувано на 08.07.24 в 16:17

От петък във Варна връщат онкоболни за химиотерапия заради предоговарянето на цените на медикаментите

От миналия петък онкоболни са връщани от Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков"  във Варна с отказ да им бъде проведена химиотерапия. Причината е решението на Здравната каса относно реимбурсирането на безплатните лекарства. Наредба 4 предвижда намаляване на плащанията, т.е няма да се изплаща пълната сума за тях. На здравните..

публикувано на 08.07.24 в 15:57