Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един контейнер повече

3
Вилна зона Траката
Снимка: Д.Дончева

Иван Мандов е от Варна и има къща, която се намира във вилна зона Траката, местност Фатрико дере. Досега е плащал по 5 лева такса битови отпадъци, но в началото на тази година получава писмо, в което го уведомяват, че дължи за имота близо 32 лева данък. Плаща по-високия данък, но предлага в близост до къщата му да бъде поставен контейнер за смет, защото най-близкият е на около километър и половина. Точно до неговия имот, който се намира на пресечката на улиците „Любен Дилов“ и „Матей Граматик“, има място за поставяне на контейнер, както има и възможност до там да стигне кола на сметопочистващата фирма и да го обслужва.



Искането на Иван Мандов отправихме с въпроси до Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в община Варна. Елка Апостолова, главен инспектор в дирекцията увери, че са направили проверка на място и са установили, че в действителност може да бъде поставен контейнер на пресечката на двете улици, както до него без проблем стига и кола на сметопочистващата фирма. Лично тя е била на мястото и когато поставят контейнера.


Три-четири дни по-късно и два часа след интервюто с нея,  направихме проверка на място и установихме, че контейнер няма.

Какво се е случило?

Според Елка Апостолова, поставеният контейнер бил преместен от хора живеещи на ул. „Матей Граматик“, които не искали там да има съд за отпадъци. Това установило неформално проучване сред местните жители на служители от фирмата по сметоизвозване. Въпросният контейнер е свален до останалите контейнери, които се намират до бул. „Княз Борис Първи“, т.е. на километър и половина от къщата на Мандов.

Елка Апостолова каза, че отново ще върнат контейнера на мястото, поискано от Иван Мандов, но не дават гаранция, че ще остане там.


Вариант общината да изпълни искането на данъкоплатеца е да постави контейнер, който трудно би могъл да бъде преместен, а не пластмасов съд на колелца, който е лек и лесен за преместване дори и от дете.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна се включва в Международния ден на йогата

Деня на йогата ще бъде отбелязан във Варна в петък, 21 юни. Събитието започва от 7.30 часа на Южния плаж в морската столица с "Поздрав към Слънцето" с Илияна Захариева и Ивелина Томова (звукотерапия). "Йога Флоу" и релаксираща Хатха Йога ще бъдат представени от Кристина Димитрова и Лили Генчева.  Международният ден на йогата в България се отбелязва за..

публикувано на 20.06.24 в 14:24

"Аспарухово пее и танцува" от 26 до 30 юни във Варна

Фестивалът "Аспарухово пее и танцува" започва на 26 юни. Откриването ще бъде от 18 часа в парк "Аспарухово" в едноименния квартал във Варна.  Вкусна храна, студени напитки, развлечение за малки и големи са предвидили организаторите.  Тази година в рамките на фестивала ще бъде отбелязан и Деня на здравето. На 30 юни ще има много спортни игри..

публикувано на 20.06.24 в 13:20
семейство Бърчил от Портсмут, което живее в балчишкото село Рогачево

Семейство Бърчил от село Рогачево

Балчишкото село Рогачево е само на 28 километра северно от Варна. Място, което се радва на голям интерес. Там живеят французи, поляци, швейцарци и най-вече... англичани. Някои от тях са се установили за постоянно в Рогачево и дори развиват собствен бизнес.  Йън и Барбара Бърчил са съпрузи и вече 17 години живеят в Рогачево. С тях е и..

публикувано на 20.06.24 в 09:40

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания

Социалните услуги, предоставяни във Варна, представиха на делегация от Албания. Делегацията от Министерството на здравеопазването и социалната защита посети терапевтичния и образователен център на фондация "Карин дом" във Варна, за да се информира как да се предоставят качествени услуги на уязвими хора в страната им.  Джилда Папаяне, ръководител..

публикувано на 19.06.24 в 18:04

"Улица на мечтите" събира 30 варненски школи и клубове на входа на Морската градина в събота

Близо 30 творчески школи и спортни клубове се включват в Панорама “Улица на мечтите” на 22 юни във Варна. Това е второ издание на пилотното събитие през миналата година. "Улица на мечтите" и тази година ще превърне пространството около Слънчевия часовник на входа на Морската градина в Панорама на младежкото танцово и певческо изкуство, наука, творчество..

публикувано на 19.06.24 в 15:40

Млада майка от Варна се нуждае спешно от трансплантация на костен мозък

Млада майка от Варна се нуждае от спешна трансплантация на костен мозък. Сумата за лечението е непосилна за семейството, което има нужда от помощ.  Антония Марчева има малко дете на 1 година, което безкрайно обича.  Нуждае се спешно от интервенцията, за да продължи да води нормален живот и да се грижи за детето си. "Тя е много привързана към мен и се..

публикувано на 19.06.24 в 15:01

Преживяла наводнението в "Аспарухово": Природата - срещу нея не можем да се борим

Днес се навършват десет години от наводнението във варненския квартал "Аспарухово".  Само за броени минути, преди 10 години на днешния ден, част от квартала потъна под вода. Огромни приливни вълни от две дерета заляха и потопиха къщи и улици и предизвикаха бедствие с чудовищен размер. При трагедията живота си загубиха 13 души, десетки бяха ранени,..

публикувано на 19.06.24 в 14:25