Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един контейнер повече

3
Вилна зона Траката
Снимка: Д.Дончева

Иван Мандов е от Варна и има къща, която се намира във вилна зона Траката, местност Фатрико дере. Досега е плащал по 5 лева такса битови отпадъци, но в началото на тази година получава писмо, в което го уведомяват, че дължи за имота близо 32 лева данък. Плаща по-високия данък, но предлага в близост до къщата му да бъде поставен контейнер за смет, защото най-близкият е на около километър и половина. Точно до неговия имот, който се намира на пресечката на улиците „Любен Дилов“ и „Матей Граматик“, има място за поставяне на контейнер, както има и възможност до там да стигне кола на сметопочистващата фирма и да го обслужва.



Искането на Иван Мандов отправихме с въпроси до Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ в община Варна. Елка Апостолова, главен инспектор в дирекцията увери, че са направили проверка на място и са установили, че в действителност може да бъде поставен контейнер на пресечката на двете улици, както до него без проблем стига и кола на сметопочистващата фирма. Лично тя е била на мястото и когато поставят контейнера.


Три-четири дни по-късно и два часа след интервюто с нея,  направихме проверка на място и установихме, че контейнер няма.

Какво се е случило?

Според Елка Апостолова, поставеният контейнер бил преместен от хора живеещи на ул. „Матей Граматик“, които не искали там да има съд за отпадъци. Това установило неформално проучване сред местните жители на служители от фирмата по сметоизвозване. Въпросният контейнер е свален до останалите контейнери, които се намират до бул. „Княз Борис Първи“, т.е. на километър и половина от къщата на Мандов.

Елка Апостолова каза, че отново ще върнат контейнера на мястото, поискано от Иван Мандов, но не дават гаранция, че ще остане там.


Вариант общината да изпълни искането на данъкоплатеца е да постави контейнер, който трудно би могъл да бъде преместен, а не пластмасов съд на колелца, който е лек и лесен за преместване дори и от дете.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Графити и вдъхновение от Удсток в 7-ото издание на винения фестивал WINEkend във Варна

За поредна година Варна ще е домакин на виненото изложение WINEkend. Повече от 35 млади винарни ще представят продукцията си на 19 и 20 юли в Английския двор на Археологическия музей. Тазгодишното - седмо, издание е вдъхновено от фестивала Удсток, каза за Радио Варна единият от организаторите Владислав Ванков. Освен дегустация на вина, ще има..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

Слънчево и горещо

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, предимно висока. Без валежи. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Остава горещо с максимални температури между 36° и 41°, по крайбрежието от 30° до 35°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°.

публикувано на 15.07.24 в 06:01

Принцесата на Уелс се появи на финала на Уимбълдън

Втора публична изява на Уелската принцеса Катрин след диагнозата рак. Съпругата на принц Уилям се появи на финала на тенис турнира Уимбълдън . Кейт пристигна с широка усмивка и заслепителна лилава рокля. Тя е патрон на "Ол Ингланд Клъб" от 2016 година, като сред задълженията ѝ е да награждава победителите на "Уимбълдън" . За последно..

публикувано на 14.07.24 в 16:13

Благотворителен концерт и демонстрации в подкрепа на децата на загинали полицаи

Демонстрации на полицейска техника и пъстър концерт ще съберат варненци и гостите на морския град край Слънчевия часовник в Морската градина на Варна. Полицаи, пожарникари и спасители ще запознаят любопитните малчугани със своята работа в рамките на благотворителната инициатива „С обич за децата, в памет на бащите герои“ . Тя се провежда за..

публикувано на 14.07.24 в 16:07

Ветроходен лагер започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе..

публикувано на 14.07.24 в 10:05

Пръскат срещу кърлежи и комари

Дейности по растителна защита и обработка на тревни площи срещу кърлежи и комари предстои да бъде извършена в следващите дни на няколко обществени места, съобщават от Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". В периода 15 – 19 юли ще бъде извършена обработка за растителна защита на дървета и храсти в двора на Градската..

публикувано на 14.07.24 в 09:35

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил

Църквата чества Събор на Св. Архангел Гавриил На 13 юли православната църква чества Събор на Св. Архангел Гавриил. Съборът се отбелязва и на 26 март. Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - "сила Божия") е един от седемте архангели, т.е. "ангелоначалници", представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват..

публикувано на 13.07.24 в 09:37