Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Колумбия е готова да заеме важно място в глобалния туризъм

Колумбия е един от новите световни туристически хитове. Туризмът в тази южноамериканска държава се развива от едва 10-12 години и все още не е толкова популярна като дестинация, но предлага много повече от това, което очаквате. Страната сякаш е изчистила реномето си на една от най-опасните дестинации в целия свят и готова да заеме важно място в..

публикувано на 19.12.24 в 11:00

Десетметров светещ кръст монтират на възвишението до кв. "Владислав Варненчик“ във Варна

Десетметров светещ кръст ще бъде монтиран на възвишението в местност „Ментеше“ до кв. "Владислав Варненчик“ във Варна. Кръстът ще бъде поставен до параклиса с аязмо на Св. равноапостоли Константин и Елена. Инициативата е на храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ в квартала, Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ и на Георги Манолов. С..

публикувано на 19.12.24 в 09:40

Защо да изберете услугите на професионална фирма за почистване?

Чистотата никога не е била въпрос на просто естетика – тя е свързана с вашето здраве, комфорта ви и поддържането на изрядност в дома и офиса. Именно затова специалистите на Luxct препоръчват да се доверите на услугите на професионална фирма за почистване, която гарантира безупречни резултати, спестява усилия и време и в същото време ще ви..

публикувано на 19.12.24 в 08:00

Благотворителен коледен обяд организира и тази година варненският мотоклуб "Диви деца"

Варненският мотоклуб "Диви деца" отново организира благотворителен коледен обяд за възрастни и нуждаещи се. Мястото традиционно е клуб „Усмивка“ на бившата Цирковата площадка. Датата – 22 декември, тази неделя, а началото е от 11 часа.  В момента рокерите събират трайни продукти , които ще бъдат разпределени между възрастните и нуждаещите се. Дори..

публикувано на 18.12.24 в 19:10

Старият Балчик отново в календара на Общината – бърз урок по краезнание

Корпоративният календар на Община Балчик за 2025, който ще стигне до приятели и учреждения в страната и чужбина, ще бъде кратка версия на излезлия по-рано тази година фотоалбум “Един век визуална история СТАРИЯТ БАЛЧИК 1850-1945”, II част от поредицата “Ценностите на Балчик”, издание на Исторически музей – Балчик (на български и английски..

публикувано на 18.12.24 в 15:51

Обучаваха хора от уязвими групи от Варна и региона как да търсят правата си

На заключителна среща в град Варна бяха обявени резултатите от десетмесечна програма целяща да повиши осведомеността за темите, свързани с човешките права, ограничаването на дискриминацията, дезинформацията и изключването от живота на обществото на уязвими групи и потребители на социални услуги. Инициативата „По-активни и по-неуязвими“ на..

публикувано на 18.12.24 в 13:50

Представиха античния храм на Кибела с виртуална реалност

На 18 декември от 10.30 часа в Исторически музей - Балчик бе показан реализираният с финансовата подкрепа на Министерството на културата проект "Иновативен начин за представяне на храма на Понтийската майка на боговете – Кибела, Дионисополис. Виртуалната реалност като част от образвателните програми на Исторически музей – Балчик". Става..

публикувано на 18.12.24 в 11:42