Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Живо агне от село или месо от магазина - кое излиза по-изгодно?

Освен яйцата и козунака, сред традиционните блюда на Великденската трапеза на българите е и агнешкото месо. 

С всяка година обаче цената му се повишава. В навечерието на Великден цената за килограм агнешко месо е средно между 25 и 28 лева. Някъде е по-евтино, а другаде - дори и по-скъпо. 

Анкета на Радио Варна сред варненци показа, че хората недоумяват защо е толкова скъпо, а някои дори заявиха, че ще го заменят на трапезата с друго месо. Търговци също се отказват да продават агнешко тази година заради високата цена. 

Явор Григоров е месар и собственик на месарски магазин в центъра на Варна. Дълги години е продавал агнешко по Великден, но тази година ще пропусне. 

"Като си заложим всички разходи и данъци и цената отива 30 лева на килограм. Тази цена изобщо не е конкурентна и прецених, че тази година няма смисъл да продавам агнешко", коментира Григоров. 

В по-големите вериги пускат агнешко на промоция в седмицата преди Великден, като цената му е около 20-22 лева за килограм. Според Явор Григоров, ако е българско си струва. Но, по думите му възниква друг проблем. 

"В големите търговски вериги си задължен да купиш целия артикул, примерно цял бут или цяла плшека. В месарските магазини и по-малките обекти може да ти предложат да ти го нарежат на порции", обясни Явор Григоров. 

Някои хора предпочитат да си купят цяло агне от село, където цената варира между 10-12 лева за килограм живо тегло. На пръв поглед е по-евтино, но като сметнеш на калкулатора, не е съвсем така. Явор Григоров даде и пример. 

"Примерно отиваш до някое село на 20-30 километра от Варна. Купуваш си цяло живо агне около 25 килограма за 12 лева на кило, което означава, че ще платиш около 300 лева. Като му махнеш обаче кожата, вътрешностите, течности, копита и други карантии, теглото на трупното месо спада с 50%. Т.е платил си 300 лева за 12.5 килограма месо. И като сметнеш ти идва отново на 24-25 лева", поясни месаря. 

Той обясни и как се формира крайната цена на агнешкото. Търговците най-често го купуват за 10 лева на килограм живо тегло, защото вземат по-големи количества. 25-килограмовото агне ще струва 250 лева. Простата сметка показва, че трупното месо е на стойност 20 лева. 

Григоров обаче припомни, че агнето трябва да бъде заколено задължително в кланица и да му бъде сложен син печат от БАБХ. Към тези 20 лева като се добавят по 20% ДДС и печалба за търговеца, цената му става над 28 лева. 

А веригите, продаващи вносно агнешко, което е най-често от Румъния и Македония, могат да си позволят да го пуснат по-евтино, защото го купуват евтино. Според Явор Григоров цената му за килограм живо тегло е не повече от 5-6 лева. 

"В тези държави овцевъдството е добре субсидирано от държавата, фермерите са спокойни и могат да планират", поясни Григоров. По думите му, в България няма промишлено овцевъдство, а заради финансовите затруднения в сектора, много производители и фермери се отказват. 

"От друга страна, на младите не им се занимава, не искат да се цапат", коментира Григоров, който е от дълги години в месарския бранш. 

Той посъветва хората, ако си купуват агне от село, живото му тегло му да не е повече от 25 килограма, а трупното месо, което остава, трябва да е в интервала между 11.8 и 12.5 килограма. 

"Ако е по-тежко агнето, не е добре, защото и месото му става по-некачествено", обясни месаря. 


Според Явор Григоров, най-хубавата и вкусна част от агнешкото е вратът му. Той предпочита плешка пред бут. 

"Плешката си я готвя поне 3 часа на 150 градуса под фолио и й слагам морковче, цесънче, зелен лук, джоджен и други подправки и става много вкусно", каза с усмивка Явор Григоров, който освен месар е и кулинар, а в магазина му месото се продава и в суров вид и сготвено. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Явор Григоров: 









БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Идея за вендинг машини със здравословни храни в училищата представиха във Варна

Идея и бизнес план за поставянето на вендинг машини в някои от варненските училища бяха представени по време на първата за годината приемна на кмета Благомир Коцев. Проектът е ориентиран към продажбата на здравословни хранителни продукти, които да се наложат в дневното меню на учениците и така да заместят консумацията на вредни храни. Младият мъж,..

публикувано на 10.01.25 в 14:59

"Закуска в библиотеката" продължава и в 2025 г.

„Закуска в библиотеката“ ще има и през тази година. С топъл чай и кафе посрещат своите най-малки читатели и техните родители в Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“-Варна. Залата за четене и игри е уютна, заредена с нови книги, материали за оцветяване и рисуване. Нови познанства, споделени теми и семейни..

публикувано на 10.01.25 в 08:40

Петима ще са победителите в инициативата „Селфи в музея“

Военноморският музей във Варна се включва в световната инициатива „Селфи в музея“ за втора година и отправя покана към своите посетители да участват и да спечелят награда.  Условието е да си направите селфи в музея и да го публикувате в профила на музея във фейсбук или инстаграм с хаштаг #ВМорскиямузей или #MuseumSelfieDay от днес до 15..

публикувано на 09.01.25 в 15:28

Виктория, която дари косата си за кауза: Щом помогнеш, си на небето от щастие

Виктория Цонева е на 13 години и откакто е на 9 има едно голямо желание - да "отгледа" косата си, за да я дари на нуждаещи се онкоболни жени. Четири години са нужни на момичето да изчака косата си да порасне, но, оказва се, грижите за нея са специални. Тя трябва да се сресва редовно, да се подстригва всеки месец, за да не цъфти. Целта обаче е една -..

публикувано на 09.01.25 в 11:45

Продължава услугата за грижа на самотни възрастни във Варна, подпомагат 417 нуждаещи

Община Варна продължава услугата за почасова грижа в дома на сомотножиеещи възрастни хора. В понеделник, 6 януари, започна проект, продължение на „Грижа в дома в община Варна“, който приключи на 3 януари и по който екип с обща численост над 100 специалисти и помощен персонал предоставиха интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на над 820..

публикувано на 09.01.25 в 08:43

Зоопаркът във Варна кандидатства за евросредства за обновяване на пространството

Зоопаркът във Варна е в етап на подготвяне на документация за кандидатстване за евросредства за обновяване на пространството. Това каза Нора Люцканова, уредник "Зооколекция". Стремим се да направим най-доброто за пространството, с което разполагаме, каза тя и изрази съжалението си, че площта не е голяма, в сравнение с други зоокътове в страната...

публикувано на 08.01.25 в 15:25

Първото бебе на Балчик все още се чака, първият издаден акт е на дете от Полша

142 срещу 132 са издадените актове за раждане през 2024 спрямо предходната година. Това показват справките на дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване в община Балчик. Първият издаден акт за раждане за 2025-а е в регистъра от дата 2 януари, но момченцето Николай Асенов е роден на 22 ноември миналата година в Полша. В балчишкото..

публикувано на 08.01.25 в 15:05