Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Няма проблем между вятърните турбини, туризма, животновъдството и земеделието, заявяват от компания, която има проект за изграждане на вятърен парк

Позиция на „Добротич Уинд“ АД по повод публикация със заглавие „Фермери от Франция се срещат с жители на Ветрино, за да разкажат за фалита си заради ветрогенераторите“, публикувана на 26.04.2023 на сайта на БНР.

Няма проблем между вятърните турбини, туризма, животновъдството и земеделието. Има целенасочена атака срещу проекта на компанията ни за изграждане на вятърен парк в общините Ветрино и Вълчи Дол. Тази атака, която изглежда подхранена от политически амбиции и лична вендета, цели насаждането на страх и паника сред местните хора чрез разпространяване на невярна информация. Последната серия от неверни твърдения се разпространяват като карикатурен роман от френски автор, който не съдържа никакви достоверни факти.

Французите, както и всички развити държави по света, разчитат и развиват своите вятърни електрически централи, за да задоволят енергийните си нужди. България е нужно да последва този пример, а не да се откаже от оползотворяването на местния вятърен ресурс. Вятърни турбини работят безопасно вече над 15 години у нас, а страната ни има енергийна стратегия и закони, които насърчават развитието на ВЕИ проекти.

Апелираме към българските медии, които имат важната роля да информират обществото и да не допускат да бъдат въвличани в лъжлива пропаганда, която работи против интересите и законите на България. Ако от местен ресурс добиваме евтин и зелен ток, това ще спомогне нашата индустрия да бъде конкурентноспособна и България да върви напред. Енергията от нови вятърни централи не е субсидирана и не се изкупува на преференциална цена, тя се конкурира с другите енергоизточници и води до намаляване на цената на енергийния пазар.

Спекулациите за прекомерно въздействие на проекта ни са неоснователни. Преди да бъде разрешен строежът, инвестиционното намерение за вятърен проект преминава през редица разрешителни, проучвателни стъпки и експертни становища, които потвърждават допустимото въздействие на проекта. Вятърните турбини са стандартно оборудване, което отговаря на нормите на ЕС.

Отговори на различни спекулации:

Лъжа е, че се отнемат хиляди декари земя – вятърните турбини се монтират върху стоманобетонов фундамент с радиус приблизително 25 метра и дълбочина 3 метра, а над земята кулата е с радиус 4 – 5 метра. Самите турбини се изграждат върху частни земи.

Няма прекомерно въздействие от поставянето на турбини в земеделски земи – площта е пренебрежимо малка, а и се ползват по-ефективно земи, които човека много отдавна е взел от природата за култивиране и механизирана обработка.

Очевидна лъжа е, че подземните електрически кабели са вредни и че причиняват „електропроводимост“ – подземните кабелни трасета са стандартен начин за електрозахранване, като има над 100 години успешна практика с милиони километри положени кабели по цял свят. Те са изолирани и заровени под земята, което още повече подсигурява безопасността им. Всички гръмоотводни инсталации се заземяват именно в земната основа поради ниската проводимост и изолационни свойства.

Електромагнитно поле – една от фразите, които се ползват за сплашване. Истината е, че турбините се разполагат далеч от жилища. А ние, хората, по принцип живеем без проблем сред най-различни магнитни полета, като например Земното магнитно поле, без което не можем да оцелеем като вид.

Нормално е жителите в областта да имат въпроси и ние сме готови да разясним всички питания. Докладът за оценка на въздействието ще бъде публичен и всеки ще може да се запознае с него в детайли.

Целенасоченото всяване на паника чрез организирани клеветнически кампании и неверни твърдения е опасно явление против интересите на българския бизнес, на българската индустрия и на българските граждани, които имат нужда от енергия и не искат да зависят от внос на горива от чужбина.

Като част от активната комуникационна кампания на „Добротич Уинд“ АД с цел информиране на заинтересованите страни, компанията разпространи на хартиен носител и онлайн 1-ви брой на информационен бюлетин за проекта. Бюлетинът ще отговаря на всички въпроси, свързани с проекта и вятърната енергия, както и ще дава информация за социалната програма, която инвеститорът провежда

Аудио файлът е със субтитри

БНР - Радио Варна не носи отговорност за верността и актуалността на съдържанието на информационните ресурси на трети лица.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Татяна Буруджиева: До края на годината се очаква да има предсрочни избори

До края на годината се очаква да има предсрочни парламентарни избори. Това прогнозира в ефира на Радио Варна  политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева. Тя коментира политическите новини през седмицата, свързани с предстоящата оставка на кабинета Денков на 6 март и евентуалната ротация.  Вижда се, че тези хора не могат да работят..

публикувано на 02.03.24 в 11:30

Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира пред Нова тв министърът на здравеопазването Христо Хинков. Той отчете, че през декември е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5...

публикувано на 02.03.24 в 11:21

Близо 20 млн. лв. са нужни за изравняване на възнагражденията на служителите в затворите с тези в МВР

Близо 20 милиона лева са нужни за изравняване на допълнителните възнаграждения в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" с тези в МВР, за това съобщават от Синдиката на служителите в затворите. В дирекцията са получили писмо отговор от Министерство на правосъдието по повод тяхната дълга битка за изравняване на средствата за допълнителни..

публикувано на 02.03.24 в 11:20

Условията за туризъм в планините не са добри

Условията за туризъм в планините не са добри, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС). В Стара планина духа ураганен вятър, има мъгла и вали сняг. В останалите планини също има ниска облачност и мъгла, а в по-ниските части вали и дъжд. Планинските спасители предупреждават, че трябва да се внимава и по пистите в курортите, които..

публикувано на 02.03.24 в 09:54

Корнелия Нинова: Избори 2 в 1 е най-доброто за държавата

збори 2 в 1 е най-добрият избор за държавата. Ние сме против задкулисие, паралелни договорки. Няма как да се предадем, останахме почти единствената алтернатива на това, което се случва, ние сме единствената алтернатива, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ. Не излъгахме никого от тези, които са ни избрали, добави тя. Нинова подчерта, че..

публикувано на 02.03.24 в 09:35

ВСУ "Черноризец Храбър" дари 1102 лв. на Дома за деца в кв. Виница

Клуб "Еклектика" към Студентския съвет на Варненския свободен университет събра 1102 лева от първата си благотворителна инициатива "Баба Марта с кауза". Приходите от базара бяха дарени на 1 март 2024 г. на Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал Виница. Базарът продължи от 23..

публикувано на 02.03.24 в 09:30
 пожарникари в Хасково -

Общо 80 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие

Общо 80 пожара са ликвидирани в страната през последното денонощие, пострадал е един човек, съобщиха на сайта си от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) - МВР. Информацията е актуална към 6:00 часа тази сутрин. Пожарникарите са реагирали на 122 сигнала за произшествия. С преки материални щети са..

публикувано на 02.03.24 в 09:28