Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Няма проблем между вятърните турбини, туризма, животновъдството и земеделието, заявяват от компания, която има проект за изграждане на вятърен парк

Позиция на „Добротич Уинд“ АД по повод публикация със заглавие „Фермери от Франция се срещат с жители на Ветрино, за да разкажат за фалита си заради ветрогенераторите“, публикувана на 26.04.2023 на сайта на БНР.

Няма проблем между вятърните турбини, туризма, животновъдството и земеделието. Има целенасочена атака срещу проекта на компанията ни за изграждане на вятърен парк в общините Ветрино и Вълчи Дол. Тази атака, която изглежда подхранена от политически амбиции и лична вендета, цели насаждането на страх и паника сред местните хора чрез разпространяване на невярна информация. Последната серия от неверни твърдения се разпространяват като карикатурен роман от френски автор, който не съдържа никакви достоверни факти.

Французите, както и всички развити държави по света, разчитат и развиват своите вятърни електрически централи, за да задоволят енергийните си нужди. България е нужно да последва този пример, а не да се откаже от оползотворяването на местния вятърен ресурс. Вятърни турбини работят безопасно вече над 15 години у нас, а страната ни има енергийна стратегия и закони, които насърчават развитието на ВЕИ проекти.

Апелираме към българските медии, които имат важната роля да информират обществото и да не допускат да бъдат въвличани в лъжлива пропаганда, която работи против интересите и законите на България. Ако от местен ресурс добиваме евтин и зелен ток, това ще спомогне нашата индустрия да бъде конкурентноспособна и България да върви напред. Енергията от нови вятърни централи не е субсидирана и не се изкупува на преференциална цена, тя се конкурира с другите енергоизточници и води до намаляване на цената на енергийния пазар.

Спекулациите за прекомерно въздействие на проекта ни са неоснователни. Преди да бъде разрешен строежът, инвестиционното намерение за вятърен проект преминава през редица разрешителни, проучвателни стъпки и експертни становища, които потвърждават допустимото въздействие на проекта. Вятърните турбини са стандартно оборудване, което отговаря на нормите на ЕС.

Отговори на различни спекулации:

Лъжа е, че се отнемат хиляди декари земя – вятърните турбини се монтират върху стоманобетонов фундамент с радиус приблизително 25 метра и дълбочина 3 метра, а над земята кулата е с радиус 4 – 5 метра. Самите турбини се изграждат върху частни земи.

Няма прекомерно въздействие от поставянето на турбини в земеделски земи – площта е пренебрежимо малка, а и се ползват по-ефективно земи, които човека много отдавна е взел от природата за култивиране и механизирана обработка.

Очевидна лъжа е, че подземните електрически кабели са вредни и че причиняват „електропроводимост“ – подземните кабелни трасета са стандартен начин за електрозахранване, като има над 100 години успешна практика с милиони километри положени кабели по цял свят. Те са изолирани и заровени под земята, което още повече подсигурява безопасността им. Всички гръмоотводни инсталации се заземяват именно в земната основа поради ниската проводимост и изолационни свойства.

Електромагнитно поле – една от фразите, които се ползват за сплашване. Истината е, че турбините се разполагат далеч от жилища. А ние, хората, по принцип живеем без проблем сред най-различни магнитни полета, като например Земното магнитно поле, без което не можем да оцелеем като вид.

Нормално е жителите в областта да имат въпроси и ние сме готови да разясним всички питания. Докладът за оценка на въздействието ще бъде публичен и всеки ще може да се запознае с него в детайли.

Целенасоченото всяване на паника чрез организирани клеветнически кампании и неверни твърдения е опасно явление против интересите на българския бизнес, на българската индустрия и на българските граждани, които имат нужда от енергия и не искат да зависят от внос на горива от чужбина.

Като част от активната комуникационна кампания на „Добротич Уинд“ АД с цел информиране на заинтересованите страни, компанията разпространи на хартиен носител и онлайн 1-ви брой на информационен бюлетин за проекта. Бюлетинът ще отговаря на всички въпроси, свързани с проекта и вятърната енергия, както и ще дава информация за социалната програма, която инвеститорът провежда

Аудио файлът е със субтитри

БНР - Радио Варна не носи отговорност за верността и актуалността на съдържанието на информационните ресурси на трети лица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е началото на разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски", предаде БНР. "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за..

публикувано на 11.07.24 в 10:51

На няколко места във Варна днес ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 11.07.24 в 10:45

Адреси без вода

Със смущения във водоподаването и липса на вода от 8 до около 20 часа ще бъдат абонатите от кв. "Младост" и кв. "Възраждане" първи и втори микрорайон във Варна. Поради възникнала авария на Магистрален водопровод "Китка-Варна" нарушено ще е водоподаването в Община Долни Чифлик и Община Бяла от 09.00ч. на 11.07.2024г., до отстраняване на аварията. Днес..

публикувано на 11.07.24 в 09:11

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38

Горещо и ветровито в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, постепенно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен север-североизточен вятър, следобед ще се обърне от изток-североизток и във вътрешността ще отслабне. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°...

публикувано на 11.07.24 в 05:53

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58