Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Няма проблем между вятърните турбини, туризма, животновъдството и земеделието, заявяват от компания, която има проект за изграждане на вятърен парк

Позиция на „Добротич Уинд“ АД по повод публикация със заглавие „Фермери от Франция се срещат с жители на Ветрино, за да разкажат за фалита си заради ветрогенераторите“, публикувана на 26.04.2023 на сайта на БНР.

Няма проблем между вятърните турбини, туризма, животновъдството и земеделието. Има целенасочена атака срещу проекта на компанията ни за изграждане на вятърен парк в общините Ветрино и Вълчи Дол. Тази атака, която изглежда подхранена от политически амбиции и лична вендета, цели насаждането на страх и паника сред местните хора чрез разпространяване на невярна информация. Последната серия от неверни твърдения се разпространяват като карикатурен роман от френски автор, който не съдържа никакви достоверни факти.

Французите, както и всички развити държави по света, разчитат и развиват своите вятърни електрически централи, за да задоволят енергийните си нужди. България е нужно да последва този пример, а не да се откаже от оползотворяването на местния вятърен ресурс. Вятърни турбини работят безопасно вече над 15 години у нас, а страната ни има енергийна стратегия и закони, които насърчават развитието на ВЕИ проекти.

Апелираме към българските медии, които имат важната роля да информират обществото и да не допускат да бъдат въвличани в лъжлива пропаганда, която работи против интересите и законите на България. Ако от местен ресурс добиваме евтин и зелен ток, това ще спомогне нашата индустрия да бъде конкурентноспособна и България да върви напред. Енергията от нови вятърни централи не е субсидирана и не се изкупува на преференциална цена, тя се конкурира с другите енергоизточници и води до намаляване на цената на енергийния пазар.

Спекулациите за прекомерно въздействие на проекта ни са неоснователни. Преди да бъде разрешен строежът, инвестиционното намерение за вятърен проект преминава през редица разрешителни, проучвателни стъпки и експертни становища, които потвърждават допустимото въздействие на проекта. Вятърните турбини са стандартно оборудване, което отговаря на нормите на ЕС.

Отговори на различни спекулации:

Лъжа е, че се отнемат хиляди декари земя – вятърните турбини се монтират върху стоманобетонов фундамент с радиус приблизително 25 метра и дълбочина 3 метра, а над земята кулата е с радиус 4 – 5 метра. Самите турбини се изграждат върху частни земи.

Няма прекомерно въздействие от поставянето на турбини в земеделски земи – площта е пренебрежимо малка, а и се ползват по-ефективно земи, които човека много отдавна е взел от природата за култивиране и механизирана обработка.

Очевидна лъжа е, че подземните електрически кабели са вредни и че причиняват „електропроводимост“ – подземните кабелни трасета са стандартен начин за електрозахранване, като има над 100 години успешна практика с милиони километри положени кабели по цял свят. Те са изолирани и заровени под земята, което още повече подсигурява безопасността им. Всички гръмоотводни инсталации се заземяват именно в земната основа поради ниската проводимост и изолационни свойства.

Електромагнитно поле – една от фразите, които се ползват за сплашване. Истината е, че турбините се разполагат далеч от жилища. А ние, хората, по принцип живеем без проблем сред най-различни магнитни полета, като например Земното магнитно поле, без което не можем да оцелеем като вид.

Нормално е жителите в областта да имат въпроси и ние сме готови да разясним всички питания. Докладът за оценка на въздействието ще бъде публичен и всеки ще може да се запознае с него в детайли.

Целенасоченото всяване на паника чрез организирани клеветнически кампании и неверни твърдения е опасно явление против интересите на българския бизнес, на българската индустрия и на българските граждани, които имат нужда от енергия и не искат да зависят от внос на горива от чужбина.

Като част от активната комуникационна кампания на „Добротич Уинд“ АД с цел информиране на заинтересованите страни, компанията разпространи на хартиен носител и онлайн 1-ви брой на информационен бюлетин за проекта. Бюлетинът ще отговаря на всички въпроси, свързани с проекта и вятърната енергия, както и ще дава информация за социалната програма, която инвеститорът провежда

Аудио файлът е със субтитри

БНР - Радио Варна не носи отговорност за верността и актуалността на съдържанието на информационните ресурси на трети лица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОбС-Варна заседава в понеделник

Общинският съвет във Варна се събира в понеделник – 29 юли, за 13-и път от началото на мандата. В заседанието с начален час 10 са включени 13 точки. Една от тях е удостояване на граждани с почетни звания и знаци. За най-високото отличие на Общината са предложени общо шест личности, сред които са селекционерът на националния отбор по футбол на..

публикувано на 26.07.24 в 16:55

Две по-дълги ваканции предлагат за новата учебна година от МОН

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време . Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни. В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните  випуски. Съгласно зададеното по..

публикувано на 26.07.24 в 15:48
Електрическа тротинетка

Акция "Тротинетка" във Варна, нарушителите са основно под 30-годишни

Специализирана полицейска акция на Областната дирекция на МВР във Варна за установяване на нарушения, извършени от водачи на електрически тротинетки, е започнала в началото на летния сезон и ще продължи до края на лятото. Причината е зачестилите инциденти, при които са пострадали варненци и гости на града. Това съобщи старши комисар Димитър..

публикувано на 26.07.24 в 15:07

Конституционният съд обяви за противоконституционни част от промените в основния закон, свързани със съдебната реформа

Конституционният съд обяви за противоречащи на Основния закон почти всички промени, свързани със съдебната система, в Шестата ѝ поправка, предаде БНР.  Според КС са противоконституционни текстовете, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета, ограничават се правомощията на Главния прокурор и се въвежда механизъм за разследване на..

публикувано на 26.07.24 в 15:01

Автобус заседна в подлеза "Шипка" във Варна (ВИДЕО)

Автобус заседна в автоподлез в центъра на града, видя репортер на Радио Варна. Превозното средство се е оказало високо за тунела на улица "Шипка" в морската столица.  Няма видими щети на автоподлеза.  Инцидентът е станал в посока бул. "Мария Луиза".  Проверката ни установи, че в посока музея, в която е бил заседнал автобусът, знакът, обозначаващ..

публикувано на 26.07.24 в 14:26
Доц. д-р Петър Шишков

Именит български учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в град Елин Пелин, предаде БГНЕС. Тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов съобщи трагичната новина за загинал мъж на 49 години. Той е бил приет вчера в „Пирогов“ с 35% изгаряния, но с много тежко обгазяване. В момента лекарите се борят за..

публикувано на 26.07.24 в 14:17

Задържаха психичноболна румънка, предизвикала катастрофа в Добричко

Полицията в Добрич след преследване е задържала румънска гражданка заради опасно поведение на пътя и опит да се самонарани. След консултации с румънски полицаи, командировани в област Добрич, се е установило, че жената страда от психическо заболяване. Задържаната е настанена в Центъра за психично здраве в Добрич. На 25 юли, около 15:00 часа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:27