„Вода гази, жаден ходи“. Тази известна българска поговорка, която свързваме най-често с използването на водните ресурси у нас, важи с пълна сила и за някои хранителни продукти. Или казано по друг начин – произвеждаме качествен роден продукт, който обаче предимно изнасяме в Европа.
Йонко Дяков е един от най-известните шеф-готвачи у нас и носител на редица престижни отличия. Готвил е в много изнвестни ресторанти у нас и в чужбина, но винаги е предпочитал да работи с качествени български продукти. Такива, които можем да намерим в други европейски държави, но не и у нас.Той даде пример с олиото.
"Ние имаме страхотни производители, които правят най-високия клас олио - high oleic. Но, за съжаление, то се изнася в Европа, а дори и в Китай, а в България все още няма подобен продукт. Много малко са фирмите, които го използват", коментира шеф Дяков.
В същото време, страната ни е на второ място в Европа по употреба и консумация на вредни мазнини, поясни още шеф готвача.
Йонко Дяков разкри и друг парадокс по отношение на българските продукти. България е един от най-големите износители на патешко месо и гъши дроб в Европа.
"Ние сме едни от най-големите производители на тези продукти, а в същото време пазарът ни се залива с вносни, които са на по-добра и конкуретна цена, но отстъпват сериозно по качество", коментира той.
Шеф готвачът допълни, че в много френски ресторанти работят с българско патешко и гъши дроб.
Същата е ситуацията и с яйцата, захарта и солта, гроздето и с други плодове, каза още Йонко Дяков. Той призова българите да купуват повече стоки родно производство и да пазарят от малките магазинчета, а не от големите вериги.
Чуйте репортажа на Иван Барбов:
Има една колоритна история, в която тимуроци /герои на автора Аркадий Гайдар/ запретват ръкави да правят добрини. В разгара на начинанието забелязват възрастна жена, която стои на улицата и замислено се взира в отсрещния тротоар. В духа на всепоглъщащото и необятно добро, те я пренасят отсреща, с две думи: помагат й да пресече. Вярно: старицата..
„Оперни тайни“ е наречен най-новият проект на Държавна опера Варна, който стартира от февруари 2025 г. и е насочен към най-младата публика. Операта отваря врати за най-малките си зрители и ги води зад кулисите със специални тематични детски ателиета, които ще се провеждат всеки месец. Всички елементи и етапи от създаването на оперен спектакъл са..
Каварна ще отбележи отбелязва 152-рата годишнина от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Пред бюст-паметника в Градския парк в Каварна, своята почит и признателност към делото на Апостола ще изразят от най-малките до най-големите граждани в морския град. Програма от слова за Апостола и стихове в негова памет ще поднесат ученици от..
В суворовското село Изгрев избраха да отбележат празника на виното със забавни винени конкурси. Производителите на изгревската божествена напитка се състезаваха в няколко категории - бяло вино, червено вино, розе и купажно вино. Жителите на селото присъстваха на водосвет в местния храм "Света Петка " и след това зарязаха лозите на Царя на..
Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, е първата проява от поредицата запланувани по повод 70 години от създаването на Университетска ботаническа градина – Балчик. Днес на територията на петте декара учебен участък – лозов масив с десертни сортове бяха осветени и зарязани лозите, както и дегустирани вина. На..
37-годишната Милена Миткова се нуждае от помощ. 350 хиляди евро са нужни за ефективно лечение в болница в Турция, където лекарите ѝ дават реални надежди за възстановяване, но сумата е непосилна за семейството ѝ. След месеци на търсене на диагноза, на 8 януари 2025 г. в България е потвърдено, че Милена е с рак на гърдата, който вече е метастазирал в..
До 15 февруари във Варна продължава зимната "Алея на книгата". Захари Карабашлиев ще посрещне своите читатели в рамките на изложението. Писателят ще раздава автографи от 15 до 17 часа в търговския център-домакин на Алеята, а от 18 часа ще бъде представена и книгата му "Рана", спечелила Националната награда за български роман на годината "13 века..