„Вода гази, жаден ходи“. Тази известна българска поговорка, която свързваме най-често с използването на водните ресурси у нас, важи с пълна сила и за някои хранителни продукти. Или казано по друг начин – произвеждаме качествен роден продукт, който обаче предимно изнасяме в Европа.
Йонко Дяков е един от най-известните шеф-готвачи у нас и носител на редица престижни отличия. Готвил е в много изнвестни ресторанти у нас и в чужбина, но винаги е предпочитал да работи с качествени български продукти. Такива, които можем да намерим в други европейски държави, но не и у нас.Той даде пример с олиото.
"Ние имаме страхотни производители, които правят най-високия клас олио - high oleic. Но, за съжаление, то се изнася в Европа, а дори и в Китай, а в България все още няма подобен продукт. Много малко са фирмите, които го използват", коментира шеф Дяков.
В същото време, страната ни е на второ място в Европа по употреба и консумация на вредни мазнини, поясни още шеф готвача.
Йонко Дяков разкри и друг парадокс по отношение на българските продукти. България е един от най-големите износители на патешко месо и гъши дроб в Европа.
"Ние сме едни от най-големите производители на тези продукти, а в същото време пазарът ни се залива с вносни, които са на по-добра и конкуретна цена, но отстъпват сериозно по качество", коментира той.
Шеф готвачът допълни, че в много френски ресторанти работят с българско патешко и гъши дроб.
Същата е ситуацията и с яйцата, захарта и солта, гроздето и с други плодове, каза още Йонко Дяков. Той призова българите да купуват повече стоки родно производство и да пазарят от малките магазинчета, а не от големите вериги.
Чуйте репортажа на Иван Барбов:
Млади учени създадоха нова платформа, носеща името "Площад НАУКА". Първото събитие на Площад НАУКА ще бъде на 13 февруари, когато отбелязваме Световния ден на радиото, посветен тази година на климатичните промени. Специалисти от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна и Института по Океанология към Българската..
Голям празник предстои в Балчик на 22 февруари от 13.00 часа на централния площад. Организаторите от местния Исторически музей канят не само местните, но и жителите от региона и страната. „Защото тогава ще ни гостува спектакълът „ТЕ ИДАТ... КУКЕРИТЕ“ на НЧ “Просвета-1928”, с. Чарган, Ямбол. Кукерската група е част от фестивала “Кукерландия”,..
Учените наблюдават с повишен интерес сеизмичната активност на гръцкия о.Санторини, тъй като подобно явление нито сеизмолозите в Гърция, нито тези в България са наблюдавали досега. Това каза за радио Варна доц.Пламена Райкова, сеизмолог в Института по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Тепърва..
Православната църква почита на днешния ден паметта на св. Фотий. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол. С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и..
Тази година към инициативата „Дари книга, подари любов“ се присъединява и Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“ в Балчик, съобщават от културния център. Осмата книгодарителска кампания в България е под наслов „Дари книга, подари любов“. Чрез нея страната ни отново е част от международните инициативи в чест на International..
От тази седмица в екипа на Община Балчик е младши експерт "Младежки медиатор" по Националната програма "Активиране на неактивни лица". За целта е обособено работно място в информационния център на администрацията, гише № 6. Сред функциите на младежкия медиатор е да комуникира с кметовете на населените места, директори на училища, читалища,..
Учени откриха мистериозни дупки на дъното на Атлантическия океан, чийто произход остава загадка, съобщава БГНЕС. По време на експедиция на Националното управление за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), изследователи попаднали на серия от подредени дупки на океанското дъно. Те са разположени близо до Азорските острови на дълбочина от 2500..