Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнителна експертиза поиска Съдът по делото за преместваемите обекти в местността Салтанат

Снимка: БГНЕС
Съдът назначи допълнителна съдебно-техническа експертиза по делото с преместваемите обекти на "Хоризонт". Това стана ясно след заседание по административно дело, съобщиха от пресцентъра на Административния съд във Варна.

Вчера се проведе съдебно заседание, образувано по протест на Районната прокуратура във Варна, с което се поиска обявяване на нищожност на разрешение на главния архитект на Община Варна, с което е разрешено поставянето на десет преместваеми обекта, разположени в местността "Салтанат".

В началото на съдебното заседание съдът е отхвърлил искането на Виктор Бузев в качеството му на физическото лице да се конституира като заинтересована страна, защото "същият е отстранен от длъжността на главен архитект на Община Варна, а ответната страна по делото се определя с оглед длъжността, а не с оглед личността на лицето. Поради това, съдът конституира за ответник в процеса арх. Лидия Ц., която временно изпълнява длъжността гл. архитект на Община Варна", уточняват от Административния съд.

Съдът докладва становището на арх. Лидия Ц. , че се оттегля разрешението за поставяне на процесните преместваеми обекти, както и че се оттегля заповедта на главния архитект от 14.03.2023 г. за поправка на очевидна фактическа грешка в издаденото разрешение. Поради несъгласието на представителя на „Овърсайз - Хоризонт“ АД, съдът е приел, че не може да се извърши надлежно оттегляне, а делото не може да се прекрати, защото законът изисква съгласие на всички главни и заинтересовани страни.

Съдът е приел изготвената съдебно-техническа експертиза, в която се констатира, че двата имота са в местност „Салтанат“, Приморски парк; територията на имотите, съгласно кадастралната карта е с устройство „обществен парк“. Според ОУП (Общия устройствен план), кадастралната карта и кадастралния регистър имотите попадат в Зона А от Закона за устройство на Черноморската крайбрежие.

"Вещото лице заяви, че не е извършвало замерване границите на Зона А. В СТЕ вещото лице твърди, че Варна не е в категорията „национален курорт“. Поради възражения на страните, съдът отправи въпрос към министъра на МРРБ, да отговори дали Варна и по-конкретно двата процесни имота, се квалифицират като „национален курорт“. Съдът назначи и допълнителна СТЕ, с въпроси, свързани с това, дали двата процесни имота попадат в Зона А, съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като вещото лице да извърши съответните измервания. Съдът възложи на вещото лице да установи, след извършване на относимите проверки, кога са поставени (от коя година) процесните преместваеми обекти", поясняват от Административния съд във Варна.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 юни 2023 г. от 13.30 ч.

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтираха около 100 детски площадки за три месеца във Варна

Служители на общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“ са ремонтирали около 100 детски площадки за три месеца. Повече от тях са в недобро състояние в резултат на вандалски прояви, припомнят от Общината.  Частичните ремонтни дейности включват подмяна на счупени пейки, поставяне на нови оградни пана и вратички. Ремонт е направен още на..

публикувано на 11.07.24 в 16:41
Ивелин Михайлов

Депутатите направиха комисия за разследване дейността на Ивелин Михайлов от "Величие"

Депутатите създадоха временна Комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в село Неофит Рилски, община Ветрино, комплекс "Исторически парк". Временната комисия се състои от 18 народни представители, избрани на паритетен..

публикувано на 11.07.24 в 16:38

Над 70 души минаха през мобилните медицински пунктовете във Варна заради жегите

Над 70 души потърсиха съдействие на разкритите от Община Варна мобилни пунктове. В тях медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане и даваха съвети във връзка с горещото време. Младежи от БЧК раздаваха бутилки с минерална вода на преминаващите, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че заради обявения жълт код и очакваните високи..

публикувано на 11.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

МТС: Около 40% от камионите по пътищата са претоварени

Съвместни действия за спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море . Това обсъдиха на среща заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната. Целта на мерките е подобряване на безопасността на движението по пътя..

публикувано на 11.07.24 в 15:28

Таксиметрови фирми във Варна искат достъп до паркинга на автогарата

Таксиметровите фирми във Варна, без една, която има сключен договор, нямат достъп до паркинга на автогарата във Варна. Там е поставена бариера и клиентите им не могат да бъдат превозени с багажа си до автобусите. За това сигнализира с писмо до кмета на града Благомир Коцев, до председателя на Общинския съвет и до БНР, една от потърпевшите фирми...

публикувано на 11.07.24 в 15:02

Кметът напомня, че за едрогабаритните отпадъци има график

Има нов график за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци (ЕГО). За всеки район е определен ден от седмицата, напомня кметът на Варна в своя публикация във Facebook, която е провокирана от поредно струпване на отпадъци около контейнери, на което се натъква. Той публикува и снимка от улица "Стефан Караджа", "в идеални център на Варна, която ясно показва..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12