Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропадна улица при строеж на ВиК в местност „Пчелина“. Жителите готови за протест.

| обновено на 10.05.23 в 20:39
17
м-т Пчелина, Варна
Снимка: Д.Дончева

Жители на варненската местност „Пчелина“ ще организират протест и ще затворят един от главните пътища във Варна на 16 май 2023 г., решиха днес част от живеещите там. Повод за възмущението им е бавното строителство на канализация, разрушенията по частните им имоти следствие на това и оставянето само на един път, по който могат да стигнат с кола до домовете си. В момента живеещите в местността имат само един път, по който могат да излизат с колите си, но той е в много лошо състояние.

От известно време в местност „Пчелина“ кипи усилено строителство, но както в повечето местности на Варна – първо се строят блоковете, а след това се започва изграждането на канализация, водоснабдяване, прилични улици и стабилно електричество, коментира за Радио Варна Димчо Ханджиев, технически ръководител в пътна строителна фирма преди 1990 година.


В началото на тази година община Варна започва строителството на канализация по основния път в местността ул. „Патриарх Максим“, с бенефициент на проекта ВиК-Варна. Пет месеца по-късно хората са отчаяни, че някога тези строителни дейности ще свършат, защото:

„От 27 февруари т.г. е разкопан пътя. Осъмнахме с едни хвърчащи бележки по оградите на къщите и от там нататък повече от два месеца – абсолютно бездействие. Казано по български – десет гледат, един работи, всички му дават акъл.“, коментира една от жените, които живеят в местността.

Работата, обаче тъкмо започнала – спира, след като при разкопаването за полагането на тръби, пропада пътя, а с него и подхода към дома на Калина Кънчева. Това се случва днес /10.05.2023 г./, а тя го установява като се прибира в къщи. Сега жената иска да разбере ще получи ли обезщетение и от кого.


Ремонтът на ул. „Патриарх Максим“ е бил обещан на хората преди четири години по време на местните избори за кмет на Варна. Четири години по-късно започват да копаят – случайно или не – отново в годината на кметските избори, коментира местен жител. Други отбелязаха, че е трудно придвижването на деца, възрастни хора, майки с колички. Част от живеещите вървят пеша и се налага да удължават пътя си за всички места, до които искат да отидат, трябва да тръгнат много по-рано, за да стигнат навреме – детска градина, училище, работа.

По четири пътя хората са стигали до домовете си с коли. В момента е отоврен за движение само един и той е в много лошо състояние, възмущават се жителите на „Пчелина“.

Срещата на хората не премина и без появата на политически лица. На мястото освен бившият областен управител Благомир Коцев, беше и доктор Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, когото хората в началото очевидно не разпознаха. За Радио Варна каза, че е получил сигнал за това, че хората ще се събират, за да коментират ситуацията и присъства в качеството си на общественик, като посочи, че самият той се е сблъсквал с проблеми подобни на този. По думите на хората, обаче, никой от присъстващите не е сигнализирал на политици за това, че ще събират. Местните жители не пожелаха събирането им и протеста, който ще подготвят да бъде "яхнат" от която и да е политическа партия.

Същинският проблем за пропадането на пътя по време на строителните дейности посочи Николай Доцински, който живее на ул.“Патриарх Максим“:

Пътят целия пропадна. Имаше водопровод, който отвеждаше вода от преливниците в другата мрежа, но строителите го разрушиха и впоследствие тази вода се излива в изкопите, които те правеха за полагане на тръбите. В резултат от това целият път пропадна, пропадат и оградите. Сега в момента дълбаят, слагат чакъл, слагат тази тръба. След това втори път ще минават за канализацията, което означава, че ние доста дълго време няма да можем да достигаме до нашите къщи с автомобили.

В крайна сметка се получават съборени огради, напукани плочи, напукани стени и ние не виждаме кой ще ги възстанови.“

Хората настояват да се работи всеки ден по обекта, за да може той да приключи в посочения краен срок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 05.07.24 в 13:42

Как българите биха приели шестдневна работна седмица?

В опит да повиши производителността и заетостта в няколко предприятия, Гърция въведе шестдневна работна седмица. Според новото законодателство служителите на частни предприятия, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнително по два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна...

публикувано на 05.07.24 в 10:55

Униформеното облекло остава проблем в системата на МВР

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 година. С указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първият министър на..

публикувано на 05.07.24 в 10:35

Обсъждат ремонт за близо 3,5 млн. лева на ул. "Сирма войвода" в местността св. Никола във Варна

Да бъде въведена улична регулация на ул. "Сирма Войвода" в местността Св. Никола. Това предложи кметът на Варна Благомир Коцев на жителите на района по време на среща с тях. В Общия устройствен план е заложено да бъде изграден път с дължина 1400 метра. Средствата за инвестицията, която е оценена на стойност близо 3,5 млн. лева, ще бъдат осигурени от..

публикувано на 05.07.24 в 09:52

БЧК-Варна ще раздава храни до 19 юли

До 19 юли ще продължи раздаването на хранителни продукти и хигиени материали от Втория транш на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщават от БЧК-Варна Пунктовете работят от 8.30 до 12.30ч. на следните адреси в град Варна: район "Вл.Варненчик" - кв. Владиславово, пазар до..

публикувано на 05.07.24 в 07:06
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Лейбъристите печелят изборите в Обединеното кралство

Лейбъристката партия във Великобритания печели убедително предсрочните парламентарни избори. Според първите резултати те получават мнозинство от 170 места в Камарата на общините.  Сър Киър Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия.  Очаква се днес по обед Стармър да се срещне с крал Чарлз Трети, за да му..

публикувано на 05.07.24 в 06:16

Адресите без ток на 5 юли

В периода 01.07.2024 - 05.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. В периода 01.07.2024 - 05.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни..

публикувано на 05.07.24 в 06:12