Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират подписка против подмяната на 70 дървета в центъра на Добрич

Автор:
Снимка: БГНЕС

Подписка под наслов "За дърветата - Живата памет на град Добрич" организират в града. Тя може да се подкрепи на пет места в Добрич, съобщиха организаторите.

С нея се изразява несъгласие с предвидено изсичане - "подмяна" на близо 70 дървета според идеен проект, допълват инициаторите на подписката.

Локацията на местата, където може да бъде изразена подкрепа на подписката, може да видите тук.

По думите на организаторите, подмяната на дърветата се изразява в отсичане на здрави 45-годишни дървета, които ще бъдат заменени със селектирани европейски фиданки. Те са създали и група във Фейсбук, където всеки може да получи актуална информация за събирането на подписите.

От Инициативния комитет канят всички заинтересовани граждани да изразят своето мнение по темата и, ако подкрепят исканията, да подпишат официалната подписка. Срокът на внасяне на подписите е 21 май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41

Манастирът "Св. Марина" край село Ботево събра стотици на празника на светицата

Празникът на света великомъченица Марина събра в манастира, който носи нейното име край село Ботево, община Аксаково, стотици хора от цяла Североизточна България. Освен празничното богослужение акцент на празника е и фолклорен фестивал, организиран от община Аксаково. Четири именички от Добрич, които участват във фолклорния фестивал, споделиха, че..

публикувано на 17.07.24 в 15:21

Рибен фест очаква варненци до неделя в Аспарухов парк

Рибен фестивал с много музика и забавления очаква варнрнци и гости на града от днес до неделя. Мястото е Аспарухов парк. Програмата е през целия ден и вечерта, от днес до неделя, включително. В рамките на фестивала всеки посетител ще може и да  се включи в най-новата инициатива на Пътуващо читалище "Бащино огнище" „Пансион за книги“ - място за обмен..

публикувано на 17.07.24 в 14:21

Синоптикът Любомир Маджаров: 46 години в метеорологията не стигат

46 години трудов стаж на едно и също работно място. Това включва професионалната автобиография на синоптика Любомир Маджаров. Синоптикът с най-дългогодишен стаж сред всички свои колеги. Чуйте повече от репортажа на Ваня Славова: Нито секунда работа на друго място. С отдаденост към прогнозите и към всички тези хора на сушата и в морето, за..

публикувано на 17.07.24 в 14:07

Лекар: Не ходете на плаж в горещниците

В тези горещи дни е по-добре да не ходим на плаж. Това препоръчва д-р Лилия Куртева, анестезиолог-реаниматор с 50-годишна практика като плажен лекар в спешния медицински пункт на южния плаж във Варна. В момента няма вълни, морето е гладко и нямаме удавяния. Здравните инциденти са заради горещото време, най-често поради проблеми със сърцето и..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

2 615 лева са необходими за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината, предаде БНР.  За първи път от 2013-та година насам доходът за издръжка..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Футболът в света тръгва от Англия, а в България - от Варна

Изложба, посветена на 130-та годишнина от изиграването на първия футболен мач в България, подготвят от отдел "Нова история" към Регионалния исторически музей. Дворът на училище "Св. св. Кирил и Методий" във Варна е мястото, на което се провежда първата за страната ни футболна среща, макар и неофициална. В нея играят деца. Това сподели в..

публикувано на 17.07.24 в 09:59