Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава недостигът на медицински сестри, кризата се задълбочава сериозно

| обновено на 12.05.23 в 18:08
Снимка: Rawpixel


Днес е Международният ден на медицинските сестри. Той се отбелязва, за да се почете приносът на сестрите към обществеността. Празникът е в чест на рождението на Флорънс Найтингейл - жената, която се счита за основателка на сестринската професия.

На този ден разговаряме за проблемите в сектора, които тлеят с години. Ако не се обърне внимание на тях обаче, ако държавата не се погрижи да запази тези хора, да съхрани техните професии, отиваме към катастрофа. Това коментира в предаването на Радио Варна "Пост Фактум" Райна Бояджиева, председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи във Варна.

"Добре, че са тези дати, за да можете и вие, и цялата общественост, да се обърнете към нас и да изразите благодарността към нашите професии и към смелите, трудолюбиви медицински сестри и колеги по здравни грижи, да почетете приноса ни към обществото, признавайки ролята ни в медицинското семейство", допълни Бояджиева.

Продължава да е остър недостигът на медицински сестри, а кризата се задълбочава много сериозно, посочи Райна Бояджиева. "Застаряването е факт, а все по-малко млади хора продължават да се обучават в направление "Здравни грижи". Колегите, след като завършат медицинските университети, заминават да работят в други държави, защото търсят условия, които да ги удовлетворяват. Истината е, че държавата влага сериозни инвестиции към студентите и тяхното обучение, а в същото време няма регулаторен механизъм, с който те да работят", каза още тя.

По думите й, медицинските сестри работят, без да има медицински стандарти, в които ясно са разписани какво точно трябва да изпълняват колегите й по направление "Здравни грижи".

Дефицитът в здравната система е кадровият дефицит и той се задълбочава. Няма болница, в която да няма недостиг на медицински сестри. "Ако някой директор на лечебно заведение каже, че при него всичко е наред с броя на медицинските сестри и че няма проблеми, това е абсолютно невярно. Няма отделение, в което да не се търсят медицински сестри. Има вече затворени отделения поради липса на  кадри и те ще продължават да се затварят", допълни Бояджиева.

Според нея работодателите трябва да разчитат на човешкия ресурс и много внимателно да преценят какви специалисти са им необходими. По думите й, все още има неразбиране в това отношение от директори на лечебни заведения. "Един директор и работодател трябва да съумее да намери правилния подход и да задържи своите кадри, защото те са най-ценни - нищо друго не е ценно - нито апаратура, нито сграден фонд...", каза още тя.

Според Райна Бояджиева, има много инструменти, с които политиците могат да намерят начин да се излезе от кризата и тя да бъде преодоляна.

Очакването за по-благоприятни условия на труд обаче остава. Дори и в празничния ден.

Цялото интервю на Александър Йорданов с Райна Бояджиева чуйте в звуковия файл в началото на публикацията.




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна четвърта в страната на матурата по БЕЛ, четвъртокласниците - в топ 3 на НВО

Варна е на четвърто място в страната по резултати на матурата по Български език и литература. Средният успех за областта  е 60,75 точки и той е е с 2 точки над средния за страната. В челната тройка се нареждат София с 66,23  точки, следвана от Смолян с 62,66 и Пловдив с 61,91 точки. Най-ниски са резултатите в Шумен, Разград и Плевен. (вижте анализа на..

публикувано на 07.06.24 в 18:55

Авария на улица " Александър Стамболийски" в Балчик е причина за спирането на водата

Авария на улица " Александър Стамболийски" в Балчик е причината за прекъсване на водоподаването в последните два дни в централната част на града. Водата липсва и днес от квартал Гемиджи до крайбрежието. Работим по ВиК проблема и до вечерта с надяваме да възстановим водоподаването, каза началникът на водното дружество в Балчик Димитър Николов. 

публикувано на 07.06.24 в 18:42
Синя зона, център, Варна

"Синята зона" във Варна няма да работи в събота и неделя

Зоната за кратковременно паркиране "синя зона" във Варна няма да работи в събота, 8 юни, както и в неделя - 9 юни. Това става със заповед на кмета Благомир Коцев във връзка с обезпечаване работата на секционните избирателни комисии и всички ангажирани с провеждането на Европейските парламентарни избори и извънредните избори за национален парламент на 9..

публикувано на 07.06.24 в 18:41

Кръвните центрове в страната работят и през почивните дни

В почивните дни кръвните центрове в страната обработват кръв и няма причина да не могат да го направят за децата от Бургас, които се нуждаят от кръвопреливане във връзка със заболявания и операции. Това каза директорът на Кръвния център във Варна д-р Жанина Йоданова. Повод за коментара й са публикации в социалните мрежи, че центровете не работят в..

публикувано на 07.06.24 в 18:32

Община Варна внесе сигнал в прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите

Община Варна внесе днес сигнал до прокуратурата за умишлено разхвърляне на боклуци около контейнерите в града. В сигнала се посочва, че в периода март-юни т. г. са зачестили злонамерените прояви на вандализъм, състоящи се от умишлено изваждане на отпадъци от съдовете за смет, както и разпиляването им около тях. Действията са констатирани както от..

публикувано на 07.06.24 в 18:30

Доклад на ЕЦТП: Висока скорост и липса на видимост са причинили катастрофата край Аксаково

Високата скорост на автомобила на НСО и липсата на видимост за блъснатия автомобил са причините, довели до тежката катастрофа със смъртен случай на входа на Аксаково преди по-малко от месец. Това са изводите от доклада на експертите от Европейския център за транспортни политики.( вижте целия доклад тук)   Независимо от незадоволителното състояние на..

публикувано на 07.06.24 в 17:35
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

От митрополията във Варна предупреждават за фалшива реклама с образа на митрополит Йоан

От Варненската и Великопреславска митрополия разпространиха съобщение, че в социалните мрежи се разпространяват постове с видео, в което чрез изкуствен интелект е публикувана лъжлива реклама за лекарство с образа на митрополит Йоан. Негово Високопреосвещенство категорично заявява, че не е рекламирал каквито и да е лекарствени продукти и не е..

публикувано на 07.06.24 в 15:47