Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добър метод на минимално инвазивна хирургия прилагат в УМБАЛ "Света Марина" във Варна

| обновено на 15.05.23 в 10:42

Четири операции по метода на минимално инвазивната хирургия бяха осъществени в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Този метод не се прилага за първи път, но сега се внедряват нововъведенията в тази сфера с помощта на професор Йено Солноки, който е началник на най-голямата кардиохирургия в Унгария. Това е Университетската кардиохирургия в Унгария.

Проектът за минимално инвазивна хирургия, е започнат преди няколко години, каза за Радио Варна професор Пламен Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница "Света Марина" във Варна.

"Конкретният повод за присъствието на професор Йено Солноки са тези четири операции. Заедно започнахме преди години проект за минимално инвазивна хирургия. Но сега тя се издига на по-високо стъпало. По-малко инвазивна, с още по-малък разрез.

Какво е положението в Унгария и защо пътувате до Варна?

В Унгария използваме минимално инвазивната хирургия всеки ден. Имаме голям брой пациенти, защото специализираме в тази област и те са от цялата страна. Те идват при нас, за да се подложат на този тип специална операция. Това е и причината да имаме обучителен център – национален и международен. Приемаме много гости, които идват да се обучават в тази техника, която да използват у дома. Преди няколко години имахме млад стажант от Варна. Също така помагам на местни екипи за прилагането на този вид оперативни манипулации, за това и пътувам много. По този начин показвам как да методът да бъзе внедрен и усъвършенстван. Не за първи път съм във Варна. Мисля, че са шест или седем. Лекарите тук във Варна са много отдадени и използват този вид операции. Те прилагат минимално инвазивната кардиологична хирургия постоянно. Причината и днес да съм във Варна е, че имаме възможност да използваме последните нововъведения в тази област, използвайки 3D ендоскоп за нашите кардиологични операции. Моето присъствие тук се базира на помощта ми, за да могат те да развият този нов метод."

Минимално инвазивната хирургия има минимална степен на инвазивност, представя метода професор Пламен Панайотов.

"Минимално инвазивно понякога означава десет сантиметра, понякога означава три сантиметра. Това, което правим е да видим как нещата могат да бъдат правени изцяло с асистенция на торакоскопска апаратура. През цялото време хирургът няма директен поглед върху това, което прави вътре. А изцяло информацията, по която работи, е образът на монитора, който има пред себе си. Това е апаратура с много висока резолюция, с 3D изображение."

Това е бъдещето не само на кардиологичните операции, но на хирургията като цяло, продължава унгарският професор Йено Солноки.

"Веднъж щом имаме възможност да правим възможно по-малки разрези, възстановяването на пациента ще е много по-бързо. Това не означава, че той ще има възможност да се върне на работа след две седмици, просто за него ще е по-лесно да премине през периода на следоперационно възстановяване. От една страна пациентът ще бъде по-лесно убеден, че е необходимо да се подложи на операция. Ако му предложим малък разрез и бързо възстановяване, може би той по-навреме ще се подложи на операция, а не когато е вече късно. Другата страна е икономическа. Ако имате по-бързо възстановяване след операцията и по-малко усложнения, разходите за системата ще са по-ниски. И третата страна е, че ако операциите се извършват по този начин, ще сте конкурентноспособни."

Да очакваме ли скоро Изкуственият интелект да замени хирурзите?

"Изкуственият интелект отдавна е част от хирургията. Той се използва при диагностицирането на проблемите. Приносът му там е голям. За операциите обаче – много сме далече от този момент. Те винаги се извършват от специалист. Можете да използвате Изкуствения интелект като асистент, но в края на краищата присъствието на специалист е задължително.

Целият разговор с професор Пламен Панайотов и професор Йено Солноки чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05

Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE): Нищо не става за една нощ

Интервю с Johnny Gioeli (AXEL RUDI PELL, HARDLINE) Немският китарен герой Axel Rudi Pell и бандата му тази година са част от афиша на фестивала „Midalidare – Rock In The Wine Valley”. Малко по-рано през годината групата издаде и албума „Risen Symbol”. Също така певецът Johnny Gioeli представи и нова песен в дует със Светлана Близнакова – Sevi...

публикувано на 04.07.24 в 06:00