Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модел на кораб, задвижван от вятъра и дизайн на първата електрическа еко яхта представиха във Варна

Снимка: Технически университет-Варна

Изследователски проекти, разработени екотехнологични системи за оптимално управление на енергията на кораба, за намаляване на разходите за гориво и идейни проекти, в които се използват различни източници на енергия като вятър, алтернативно гориво, батерии и хибридни системи, представиха днес в Техническия университет във Варна.
Работната среща, организирана от Корабостроителния факултет на университета, събра ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, студенти и преподаватели от специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми", „Корабостроене и морска техника“, „Инженерна екология“, Морския квалификационен център, представители на научни организации и бизнеса.

Модел на кораб, задвижван от силата на вятъра беше представен от учениците Божидар Димитров и Божидар Желязков от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, с преподаватели и ръководители инж. Анелия Шойлева и инж. Елена Поповска. Техният изследователски проект на тема: „Вятърът- възможност за получаване на чиста електроенергия на търговските кораби“ предизвика дискусия, в която се включиха с въпроси преподаватели на университета, както и проф. д.т.н. инж. Румен Кишев, от ЦХА-БАН / Центъра по хидро- и аеродинамика – Варна.

Последва представянето на проект на тема: „Приложение на роторните платна в морския транспорт“ на Никита Пенева и Бруна Беатрис да Силва Мартинс – студенти от специалност „Корабостроене и морска техника“. Те анализираха внедряването на роторните платна в морския транспорт и ефективността им чрез създаване на допълнителна сила, подпомагаща задвижването на кораба и чувствително намалява разхода на гориво и отделените в атмосферата парникови емисии.

С интересна презентация развълнуваха аудиторията бизнес партньорите от фирма „Breeze Ship Design Bulgaria“ на тема: „Екологични решения в морското проектиране“. Инж. Боян Бонев, управител и инж. Димитър Димов, ръководител „Идейно проектиране“ във фирмата представиха разработки на морски проекти, които включват използването на по-ефективни двигатели, алтернативни горива като амоняк, усъвършенствани системи за гасене на пожари и др.

Вдъхновяващо представяне на проекти в морския екологичен транспорт на тема: „Електрическата и соларна енергия - зелена алтернатива за малкотонажния флот“ направи к.д.п. Андрей Станев, експерт в Морски квалификационен център при Техническия университет във Варна. Той презентира разработените от специалисти в университета по-малки кораби, задвижвани с електрически двигатели и със соларни панели, предназначени за кратки морски пътувания, като наскоро пуснатия на вода пътнически катамаран за Община Бургас.

К.д.п. Андрей Станев представи дизайн и конструкция на първата в България изцяло електрическа 9-метрова еко яхта, която ще бъде построена във Варна и ще даде път за серийно производство на екологични плавателни съдове за дневни излети на море, в затворени водни басейни и по вътрешни водни пътища. ТУ-Варна активно участва в този проект. Мостикът се разработва от специалисти от Морския квалификационен център, които ще интегрират разработки от сферата на добавената и разширена реалност и изкуствения интелект, по които активно работят.

Срещата приключи с поети ангажименти на участниците за последващи дейности и заявен интерес за участие в тях.

Форумът беше официално открит от доц. д-р инж. Илия Хаджидимов, декан на Корабостроителен факултет, който приветства гостите от името на ректора и академичното ръководство и отбеляза: „Срещата за мен е специална, защото съм емоционално и професионално свързан с темата за възобновяемите зелени енергии. Демонстрирам ви силата на тези енергии с моя силициев модул, който свети дори и на малко естествена или изкуствена светлина. Нека така да светнат вашите идеи и един ден да видим кораби, проектирани от Вас, които се задвижват с зелена енергия“, подчерта той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Илиев е Пъпешар на годината в Българево

Илиян Илиев е Пъпешар на годината, обявен на Празника на пъпеша в с. Българево. Вчера бе първият ден от празника, който събра жители и гости на селото и изпълни двора на училищния парк с много настроение. Кметът на най-голямото село Георги Янев пожела на бостанджиите да не губят занаята си през годините и да отглеждат прочутите златни и сладки пъпеши. В..

публикувано на 28.07.24 в 11:05

Концертите през август на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

В почти всеки ден от месец август в Морската градина ще се провеждат концерти на сцената "Раковина". Програмата включва музикални изпълнения от различни жанрове, поетични вечери и танцови спектакли. Изпълнители от Международния фолклорен фестивал "Варненско лято", който ще се проведе от 29 юли до 1 август, също ще се включат в програмата.  На 29..

обновено на 28.07.24 в 10:12

Почистват Морската градина с благотворителна кауза

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщи за Радио Варна Димитър Георгиев от организаторите. Целта е..

публикувано на 28.07.24 в 07:05

146 години от освобождението на Варна

С тържествен военен ритуал и полагане на венци и цветя пред паметника в двора на Духовно - просветния център "Св. Архангел Михаил" беше отбелязана 146-та годишнина от освобождението на Варна от турско робство. Областният управител проф. Андрияна Андреева, кметът на Варна Благомир Коцев, председателят на ОбС Христо Димитров, началникът на щаба на..

публикувано на 27.07.24 в 12:04

Празник на пъпеша в Българево

Производители и любители на пъпеша ще се събера на традиционния празник на плода в село Българево през почивните дни. Събитието, превърнало се в емблематично за каварненското село, се провежда за 16-та поредна година, съобщава  кореспондентът ни Мая Райнова. Събитието се организира от НЧ „Народен будител-1940“, Община Каварна и кметството в..

публикувано на 27.07.24 в 11:06

Райчо Райчев е новият "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров"

Основателят и изпълнителен директор на водеща у нас аерокосмическа компания Райчо Райчев беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.  Началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров връчи медал и диплом за най-високото почетно звание.  Началникът..

публикувано на 26.07.24 в 16:14

"Пальо Баня фест" в село Баня

За втори път бургаското село Баня ще бъде домакин на „Пальо Баня фест“. Той е организиран от местната артистична общност, защото в селото през лятото си почуват много хора на изкуството. Фестивалът е тридневен. Започна днес 26 юли и ще продължи до неделя 28 юли.  "Пальо Баня" е местността, където се е намирало старото село Баня. Заради редица набези..

публикувано на 26.07.24 в 15:30