Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков:

От големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени 40 %

АПИ и Община Варна започват съвместен проект за ремонта на Аспарухов мост

От големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени 40 процента. Това стана ясно след среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, областния управител Марио Смърков, кмета на града Иван Портних, ръководителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на „Български ВиК холдинг“.

Планирането и проектирането е забавено и от осем обекта. През тази година ще бъдат изградени два, а останалите шест ще бъдат фазирани за следващия програмен период, без да се загубят средства.

Управителят на ВиК-Варна Веселин Русев каза, че обектите, по които се работи сега, ще бъдат довършени.

Министър Иван Шишков каза по повод зачестилите аварии на магистралния водопровод Варна-Златни пясъци, че проектът е на МРРБ от 2008 година, но документация липсва и в Министерството, и в Общината. "Затова в момента институциите започват да действат заедно", каза още министърът.

Скоро ще започне подмяна на 160 метра от стъклопластовата тръба с метална в участъка, където имаше вече две аварии. Финансирането ще е за сметка на ВиК-Варна и със заем от ВиК холдинга.

Кметът на Варна Иван Портних каза, че трябва да се направи обследване на целия водопровод, за да се констатира дали няма и други опасни участъци.

След срещата стана ясно, че Агенция „Пътна инфраструктура“ и Община Варна започват съвместен проект за ремонта на Аспаруховия мост. Общината ще финансира  осветлението и ремонта на тротоарите на моста.

Министър Иван Шишков коментира и изграждането на автомагистрала „Хемус”, където за изграждането на първи, втори и трети ЛОТ ще бъде постигнато споразумение със строителните фирми. Документацията за четвърти ЛОТ е в Народното събрание, тъй като в него има проблеми с незаконно строителство, а седми и осми ЛОТ ще бъдат разделени на три подлота.

Очаква се скоро да започне строителството на девети ЛОТ от автомагистрала „Хемус“. Що се отнася до изграждането на автомагистрала „Черно море“, Шишков каза, че предстои да бъде избрано окончателното й трасе, след което ще започне реалната процедура за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

Министърът каза още, че до десет дни ще бъде взето решение за обектите в курорта "Златни пясъци", които според Иван Портних са незаконни.

Подробностите чуйте в звуковия файл:











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още един депутат напусна ПГ на ДПС

Хюсни Адем напусна Парламентарната група на ДПС.  Така в парламентарната група с председател Делян Пеевски остават 22 души. Депутатите, изключени от ПГ на ДПС, които заеха страната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, стават вече 25. "Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

Във Варна арестуваха мъж при опит да открадне раница на плажа

Мъж се е опитал да открадне раница, оставена без надзор на един от централните варненски плажове. Служителите на реда са заловили 59-годишния извършител, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Раницата е била без надзор, а в нея имало лични документи и пари.  Извършителят е от Благоевград, и е бил осъждан преди.  Той е..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
Снимката е илюстративна

34-годишен загина при катастрофа край с. Старо Оряхово

34-годишен турски гражданин е починал вследствие на пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.  Вчера около 04.17 часа по пътя Бургас – Варна, на около 400 метра преди началото на с. Старо Оряхово, е възникнала катастрофа. Водачът на лек автомобил е изгубил контрол над превозното средство и е навлязъл..

публикувано на 17.07.24 в 09:02

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия.  “Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов.  Според него..

публикувано на 17.07.24 в 08:49

Горещините продължават, червен код за опасно време в няколко общини в областта

С все още приятна утринна прохлада и слаб североизточен вятър ни посреща утрото в сряда. Днес е обявен червен код за опасно горещо време в няколко общини във Варненска област - Провадия, Ветрино, Дългопол, Суворово, Белослав, Вълчи дол и Девня. На останалите места кодът е оранжев. Днес ще преобладава слънчево време, следобед главно във..

обновено на 17.07.24 в 08:35
ГКПП „Кардам

Интензивен е трафикът по граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам", и на "Кулата", предаде БНР.  На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция той е натоварен на изхода за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"...

публикувано на 17.07.24 в 08:31

Продължава борбата с пожарите в страната

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община, предаде БНР. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас...

публикувано на 17.07.24 в 08:20