Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС уточняват имената на министрите и управленската програма

Автор:
Снимка: БТА

Продължават разговорите между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС по уточняване на управленската програма и имената на министрите в бъдещия кабинет с втория мандат. Според заявката на акад. Николай Денков, в основната си част ще бъде запазен съставът на проектокабинета, който ПП-ДБ предложи още преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Част от одобрените министри трябва да потвърдят дали са съгласни да участват в кабинет, подкрепен от партията на Бойко Борисов. От ДБ настояват профилът на министрите да е експертен, а не политически, предаде БНР.

В понеделник Габриел върна на президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство, без да предлага състав на Министерския съвет. Държавният глава все още не е обявил кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на коалицията ПП-ДБ. Вчера той уточни, че това ще стане "в рамките на следващите дни".

ПП-ДБ и ГЕРБ пък обявиха, че са се договорили да съставят заедно правителство с втория мандат и със смяна на премиера на 9 месеца. Първо в ролята на министър-председател ще влезе акад. Николай Денков, а след това - кандидатът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

И новата седмица започва с високи температури

През нощта ще е ясно със слаб вятър от изток и североизток. Минимални температури между 15° и 20°, за Варна около 19°. През деня ще е слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 24° до 29°, за Варна около 27°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 23.06.24 в 18:30
Варна

Камарата на геодезистите в България организира дискусия за ОУП на Варна

„Общият устройствен   план на община Варна – промяна и надграждане“,  дискусия с граждани и специалисти ще се проведе на 2 юли 2024 г. от 9.15 часа в Пленарната зала на община Варна. Организатор на проявата е Камарата на геодезистите в България, за която има създадено и събитие в социалните мрежи. Общият устройствен план /ОУП/ е гаранция за..

публикувано на 23.06.24 в 16:55

Държавата да облекчи бюрократичните процедури за социалните предприятия, предложиха на дискусия във Варна

Социалните иновации обсъждаха участниците в Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се провежда във Варна. Илия Раев - председател на Областната организация на БЧК, предложи участниците в Академията, както и в дискусията да създадат и подпишат петиция до Народното събрание, свързана с промени в..

публикувано на 23.06.24 в 16:20

РЗИ-Добрич установи замърсяване на морето след аварията на ПСОВ „Албена“

Наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ в морето при пункт Кранево – централен и пред снек-бар Казабланка, са отчели инспекторите от РЗИ-Добрич, съобщиха от инспекцията.  Препоръката е да се ограничи къпането в района на аварията, поради наличие на установено локално краткотрайно замърсяване на водата. Взетите проби от пункт..

обновено на 23.06.24 в 16:12

Офицерският плаж със задоволително качество на водата

Отлично качество на крайбрежните морски води, с изключение на зона за къпане „Офицерски плаж“, са показали резултатите от пробонабирането на морски води от РЗИ-Варна взети на 17 .06.2024 г., съобщават от инспекцията. Изследвана е водата на плажовете „Аспарухово“, Южен плаж, Централен плаж и Офицерски плаж. Последният се характеризира с качество..

публикувано на 23.06.24 в 15:52

МРРБ предлага въвеждането на еднодневна винетка

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага да се въведе еднодневна винетка, която може да се използва най-вече от транзитно преминаващите през страната, които в момента плащат за седмична винетка. Предстои да бъде проведено обществено обсъждане и след него да се говори за цена на еднодневната винетка. Пет са..

публикувано на 23.06.24 в 14:35
Костадин Костадинов

Костадинов: Правителство може да бъде съставено от всички партии, но без ГЕРБ-СДС и ДПС

Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". " Да, ние имаме различия , но, слава богу, те са на идейна, в повечето случаи външнополитическа основа, което..

публикувано на 23.06.24 в 13:53