Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ани Боланд за сладкарството като страст, но и като предизвикателство

На Спасовден празнуват хлебари и сладкари. Не можем без хляб на трапезата. Не можем и без вкусна торта на празник. Честит професионален празник на всички в бранша!

Съвременният сладкар е художник, скулптор и технолог. Сладките изкушения, преминали през ръцете на майстор - сладкарите са като произведения на изкуството. До голяма степен професията на сладкаря е доста трудоемка. Учи се цял живот. Усъвършенства се всеки ден. В повечето случаи сладкарството се случва на хората в занаята като хоби, което с душа и усърдие може да се превърне в успешен бизнес и се случва.

Пример за сладкар, започнал с торти и сладки за удоволствие в дома, а днес топ-сладкар на България в престижна сладкарница, е шеф-сладкар Ани Боланд. Повече от 12 години тя оставя сладкарския си почерк у варненци. Ани Боланд е един от най-добрите сладкари у нас, а наскоро заедно със своя екип спечели поредно признание от популярно списание в категория  "Десерт" на годината.


Навръх Спасовден ни гостува Анелия Боланд, или Ани Боланд, както всички я познават, за да сподели повече за предизвикателствата в професията, за сладките изкушения и за най-голямото богатство в професионален план - екипът, с който работи.

Последната престижна награда идва ненадейно. Тайно жури, което е посетило сладкарницата два пъти, са консумирали десерти от менюто на Ани Боланд. Оценката им е за цялостния майсторски подход при съчетаване на вкусовете, начин на поднасяне, атмосферата в заведението и цялостното преживяване, което включва и обслужването.

Запитана дали мечтае и за звезда "Мишлен", Ани със скромност отговаря, че това е нещо, за което даже не си е помисляла.

На въпрос има ли си любим десерт - отговорът й е: "Нямам такъв! Абсолютно всеки десерт във витрината ни е бил плод на многобройни поправки, до момента, в който не е станал перфектен, така че смело мога да заявя, че всички десерти са ми любими!".

Най-голямото богатствто в професионален план за Ани е нейният екип, с който заедно вървят по пътя вече няколко години, а с една част от тях са от самото й начало. "Господ ми ги е изпратил!", коментира шеф - сладкар Боланд.

Следващата мечта, която тя си поставя в най-кратък план е да предложи съвсем скоро на всички любители на нейните торти десерти без захар. Старае се да работи с пресни и качествени продукти и никога не би свалила качеството, дори и заради тежките икономически условия, в които се налага да работи.

Още за сладките изкушения и за сладкарството като страст на Ани Боланд може да чуете в звуковия файл.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на Урумовото лале в село Чернево

Празник на Урумовото лале организират в суворовското село Чернево. Редкият защитен вид е една от гордостите на населеното място, каза Тодорка Монева, председател на читалище "Зора -1912". На традиционния празник ще има занимателни игри с децата, викторина с въпроси за лалето и образователен филм. Лалето с ярко жълтите си цветове грее по поляните..

обновено на 27.05.23 в 09:31

Отиде си Вяра Петкова - създателката на катедрата по Английски език в Морско училище

Днес на 86 години от този свят си отиде създателката на катедрата по Английски език във Военноморското училище във Варна и дългогодишен преподавател.  Вяра Петкова преподава в Морско училище 47 години. На курсантите и студентите си посвещава Англо-морския речник, който издава през 2005 година.  Опелото ще бъде извършено на 28 май (неделя), от 15 часа, в..

публикувано на 26.05.23 в 19:41

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Той се организира от Фондацията „Добруджа – история, традиции и култура“ и ще продължи три дни, до 28 май включително. Мястото на провеждане е площад „Свобода“, където ще бъдат подредени шатрите на над 50 занаятчии от цялата страна. На фестивала ще бъде отворена „Работилница за сръчковци“, а..

публикувано на 26.05.23 в 16:48
Варна

Петък следобед - варненци са на плажа (СНИМКИ)

При 25 градуса температура на въздуха, слънчево време и кристално чиста морска вода /между 16 и 18 градуса/, много варненци и гости на града избраха да бъдат на плажа и крайбрежната алея в петък следобед. Плажовете се подготвят за летния сезон с поставянето на чадъри и монтирането на шатри. Абитуриентите също избират морето за фон на снимките си...

обновено на 26.05.23 в 15:37

Осемдесетия си випуск изпрати СУ "Христо Ботев" – Балчик (СНИМКИ)

Балната нощ премина изключително позитивно и безпроблемно. Изпратихме най-жизнерадостния и дисциплиниран випуск – 80-ия за балчишката гимназия „Христо Ботев“ в Балчик. Това коментира директорът на училището Станислав Николов днес. В деня след 24 май по традиция се изпращат тържествено абитуриентите на Балчик. Стотици р одители, близки и приятели..

публикувано на 26.05.23 в 14:08

Експерти: Водачите на ел. тротинетки да пазят батерията - да не минават през дупки

Водачите на електрически тротинетки трябва да пазят батериите и да не минават през неравности. Това посъветваха доц. Марин Маринов и асистент Георги Желев от Електротехнически факултет на Технически университет-Варна. Лошата настилка може да повреди опаковката на батерията, което да доведе до нарушаване на херметичността й, което е предпоставка за..

публикувано на 26.05.23 в 11:04
Снимката е илюстративна.

36 000 ученици ще трупат опит в реална работна среда

Близо 36 000 ученици ще преминат допълнителни занимания и ученически практики в реална работна среда до 2027 г. по проект за модернизиране на професионалното образование и обучение. Договорът за изпълнение бе подписан в МОН от министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов и изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги..

публикувано на 26.05.23 в 10:31