Съвременният сладкар е художник, скулптор и технолог. Сладките изкушения, преминали през ръцете на майстор - сладкарите са като произведения на изкуството. До голяма степен професията на сладкаря е доста трудоемка. Учи се цял живот. Усъвършенства се всеки ден. В повечето случаи сладкарството се случва на хората в занаята като хоби, което с душа и усърдие може да се превърне в успешен бизнес и се случва.
Пример за сладкар, започнал с торти и сладки за удоволствие в дома, а днес топ-сладкар на България в престижна сладкарница, е шеф-сладкар Ани Боланд. Повече от 12 години тя оставя сладкарския си почерк у варненци. Ани Боланд е един от най-добрите сладкари у нас, а наскоро заедно със своя екип спечели поредно признание от популярно списание в категория "Десерт" на годината.
Навръх Спасовден ни гостува Анелия Боланд, или Ани Боланд, както всички я познават, за да сподели повече за предизвикателствата в професията, за сладките изкушения и за най-голямото богатство в професионален план - екипът, с който работи.
Последната престижна награда идва ненадейно. Тайно жури, което е посетило сладкарницата два пъти, са консумирали десерти от менюто на Ани Боланд. Оценката им е за цялостния майсторски подход при съчетаване на вкусовете, начин на поднасяне, атмосферата в заведението и цялостното преживяване, което включва и обслужването.
Запитана дали мечтае и за звезда "Мишлен", Ани със скромност отговаря, че това е нещо, за което даже не си е помисляла.
На въпрос има ли си любим десерт - отговорът й е: "Нямам такъв! Абсолютно всеки десерт във витрината ни е бил плод на многобройни поправки, до момента, в който не е станал перфектен, така че смело мога да заявя, че всички десерти са ми любими!".
Най-голямото богатствто в професионален план за Ани е нейният екип, с който заедно вървят по пътя вече няколко години, а с една част от тях са от самото й начало. "Господ ми ги е изпратил!", коментира шеф - сладкар Боланд.
Следващата мечта, която тя си поставя в най-кратък план е да предложи съвсем скоро на всички любители на нейните торти десерти без захар. Старае се да работи с пресни и качествени продукти и никога не би свалила качеството, дори и заради тежките икономически условия, в които се налага да работи.
Още за сладките изкушения и за сладкарството като страст на Ани Боланд може да чуете в звуковия файл.
За трета поредна година в район „Аспарухово“ ще бъде отбелязан християнският празник Сирни заговезни. Това съобщи кметът Ивайло Маринов. Един от значимите празници в народния ни календар, свързан с прошката и ритуали с дълбока символика, ще бъде отпразнуван в Аспаруховия парк. Програмата ще започне в 13:00 ч. в неделя, 2 март, с български фолклор. Ще..
Над 1000 души дойдоха на площад „Св. Кирил и Методий“ пред катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна, за да си вземат дръвчета в рамките на инициативата на „Гората.бг“. Те подаряват близо 30 000 плодни и иглолистни дръвчета и червен дъб. Създаталят на „Гората. Бг“ Никола Рахнев каза, че до трети март ще бъдат дарени близо 110 000..
Празнична творческа работилница е подготвил Музеят за Възраждането във Варна за 3 март. Всеки, които желае, ще изработи националния трибагреник чрез тъкане и едновременно с това ще научи интересни факти за Освобождението на България. Цената за посещение и работилница е 5 лв. с включени материали. Не е необходимо предварително записване. Н а..
Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата и се предполага, че е оформен въз основа на древна обредност, свързана с езическите земеделски култове към природата, характерни за балканския полуостров – тези на и елинските обичаи. На 1 март..
Може би сте го виждали, ако сте минавали през пазар "Роза" в Цветния Квартал във Варна. В пек и студ той е там, за да продава я гривнички, я цветя, я дребни подаръчета, с които да зарадваме близките си. Той се казва Светослав Райков, на 37 години е, а в навечерието на Баба Марта ни зарежда с добротата си и... продава мартеници. Светослав е с ТЕЛК и..
На Националния празник на България – 3 март, понеделник, за посетители ще бъдат отворени следните обекти към Регионален исторически музей – Варна: - Музей на Възраждането от 10.00 до 17.00 часа - Аладжа манастир от 10.00 до 17.00 часа - Побити камъни от 10.00 до 18.00 часа Музеят на Възраждането е подготвил и празнична творческа работилница...
С беседа и музейна експозиция жп гарата във Варна ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои на 3 март от 14 часа в чакалнята на гарата, съобщиха организаторите. Откриването преди 100 години на автентичната железопътна гара е било от изключително значение за Варна. С приемно здание, съответстващо на „ранга“ ѝ, гара Варна се сдобива..