Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жалба на медицински център спря забраната за достъп на коли около Делфинариума

Съдът спира предварителното изпълнение на решението на Общински съвет - Варна за забрана на достъпа на коли до „Делфинариума" заради жалба на Медицински център . Спират поставянето на КПП в района. 

В Административен съд – Варна са постъпили още 5 жалби против  решението за актуализация на Генерален план за организация на движението на територията на Община Варна, което включва забрана за достъпа на коли в Морската градина.

Съдът спира действието по поставянето на знаци и монтирането на нова бариера за извършване на контролиран достъп до алеята за достъп до „Делфинариума“, както и поставяне на нова табела с текст: „В зоната с контролиран достъп движение с максимална скорост до 10 кm/h“, и премахване на 9 броя съществуващи знаци - до приключване на настоящото производство с влязъл в сила съдебен акт.

В мотивите си съдът приема, че искането за спиране действието на обжалваното решение е основателно, тъй като забраната за коли засяга медицинския център. От съда се мотивират още, че конкретната ситуация е създадена с предходно издадени и влезли в сила административни актове на органи на Община Варна, с които в местност Салтанат е разрешено строителството на сгради и ползването на обектите в тях.

Съдът посочва, че въведената с обжалваното решение на Община Варна забрана за влизане на МПС е абсолютна и към момента не е предвидено никакво изключение от нея, включително за собственици на имоти, попадащи в обхвата на действие на забраната, персонала и пациенти на Медицинския център, съобщават от Админисстративен съд - Варна.

Според съда без съмнение забраната ще ощети както медицински център, така й ползвателите на услугите му. От съда уточняват, че дружеството развива дейност с обществен интерес – като Медицински център за извънболнична помощ.

В съда е постъпила и  жалба на адвокат М. Д. заради неизпълнение на решение за поставяне на охрана на входовете на Морската градина.

ВИЖТЕ ОЩЕ

До десет дни изплащат на хотелиерите парите за украинските бежанци

В Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18-те млн. лева по Втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, които бяха обработени в рамките на месец май, съобщиха от ведомството. Решението на..

публикувано на 08.06.23 в 19:28
Снимката е илюстративна

Започва втори етап от изграждането на канализация в добрички квартал

Първа копка на втори етап на изграждането на канализацията в добричкия квартал "Рилци" бе направена днес. На строителната площадка бе подписан и протокол за начало на строителните дейности. Подписа си положи инж. Добринка Михова, инженер по водоснабдяване и канализация на Община Добрич, предаде БТА. "Предварително искам да се извиня на..

публикувано на 08.06.23 в 19:05

Подготвят система за ранно оповестяване при бедствия и аварии

Властите у нас подготвят система за ранно оповестяване при бедствия и аварии. Тя ще е готова съвсем скоро, а тестовете й ще започнат първо в по-малките населени места. Системата у нас ще информира не само за земетресения, обясни пред БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 08.06.23 в 18:35

Магистрати от седем държави на посещение във Варненския окръжен съд

Европейски магистрати от седем държави са на едноседмично посещение в Окръжния съд във Варна.  Девет съдии и четирима прокурори от Германия, Испания, Италия, Португалия, Полша, Румъния и Франция са тук за обмен на опит и информация между представители на органите на съдебната власт. Гостите имаха среща с колегите си от Варна и разгледаха работните..

публикувано на 08.06.23 в 18:00
Снимката е илюстративна

Токът за бита може да поскъпне с повече от планираните около 4 %

Токът за бита може да поскъпне от юли с повече от планираните около 4 процента заради действията на вече бившия енергиен министър Росен Христов в последните дни на мандата му. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред ресорната парламентарна комисия. Разчетите на регулатора сега..

публикувано на 08.06.23 в 17:44
Снимката е илюстративна

МОН обяви резултатите от матурите, 3,93 е средната оценка по БЕЛ

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка Добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от Министерството на образованието и науката...

публикувано на 08.06.23 в 16:45

Областният управител на Варна отмени заповедта за спиране на движението на автомобили по Крайбрежната

Областният управител на Варна Марио Смърков е отменил със своя заповед заповедта на предшественика си Благомир Коцев, с която беше спряно движението на автомобили по Крайбрежната алея от 8 юли миналата година. Причината е получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното..

обновено на 08.06.23 в 16:20