Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Замразяваме преговорите заяви в централата на ГЕРБ Мария Габриел

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата, обясни позицията си Мария Габриел.

България е суверенна държава и е неприемливо да се говори  за политизация на службите. Не е приемлив и компориса да подкрепиш някой, който се готви за демонтаж на държавата.

Габриел заяви още, че не приема извиненията на Кирил Петков след изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май, защото извиненията трябва да бъдат отправени към българските граждани.

Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики. Какво е неприемливо? Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго - навън. Навън са лъжи!

Изводът ми е, че те вече и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина.

С цялата ми симпатия към стойностните хора към ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях.

Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността.

Неприемливо е дори да се говори за политизация на администрацията. Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава "ала-бала с президента" без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма, допълни Габриел. Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. “Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, подчерта тя.

“Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”, каза Томислав Дончев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите без ток на 3 октомври

В периода 02.10.2023 - 06.10.2023 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Казашка река. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. В периода 02.10.2023..

публикувано на 03.10.23 в 05:45
Снимката е илюстративна

Слънчево време със слаб вятър във вторник

Утрото във вторник ни посреща с хладно време и лек северен вятър. Днес ще е предимно слънчево със слаб северен вятър, който до края на деня ще се преориентира от източна четвърт. Максимални температури между 21° и 26°, за Варна около 23°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 22°-23°. Изгрев на Слънцето..

публикувано на 03.10.23 в 05:43

Евростат: Безработицата в България през август е 4.5%

Безработицата в България за август е 4.5%, това съобщи статистическата служба на Европейския съюз. През август 2023 г. сезонно коригираното ниво на безработица в еврозоната е 6,4%, което е спад спрямо 6,5% през юли 2023 г. По оценки на Евростат 12,837 млн. души в ЕС, от които 10,856 млн. в еврозоната, са безработни. В сравнение с юли 2023 г...

публикувано на 02.10.23 в 19:17

КЗП продължава масираните проверки на дружествата за бързи кредити

Продължава кампанията на Комисията за защита на потребителите за контролна дейност на небанкови финансови институции – дружества, предоставящи потребителски кредити. Поредната кампания на КЗП е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, а именно – установяване спазването на Закона за потребителския кредит (ЗПК), включително и по..

публикувано на 02.10.23 в 17:46

Над 1300 студенти започват обучение в ТУ-Варна

Над 1200 български студенти и над 100 студенти за англоезиково обучение от 10 чужди държави прекрачиха прага на Технически университет - Варна. Това каза ректорът на учебното заведение проф. д-р Драгомир Пламенов. " Бъдете уверени, че вашето място е точно тук и тук ще можете да развиете своя потенциал. ТУ-Варна е място на разбирателство и уважение..

публикувано на 02.10.23 в 17:00

Близо 6000 ваксини срещу Омикрон доставиха в РЗИ-Варна, по 30-40 са новозаболелите на ден

Близо 6000 ваксини срещу варианта на COVID 19-омикрон са доставени в РЗИ-Варна, интересът на варненци и жителите на региона е голям и пред кабинетите в РЗИ и здравните заведения, където ги поставят, има опашки. Това съобщи проф. д-р Цонко Паунов, директор на здравната инспекция. Той уточни, че случаите на COVID-19 в града и региона се увеличават и..

публикувано на 02.10.23 в 15:50

С нова специалност и 60 първокурсници започна новата академична година в Колеж по туризъм - Варна

Над 60 първокурсници прекрачиха за първи път прага на Колежа по туризъм във Варна. Днес беше откриването на новата академична година във висшето училище, което е част от Икономическия университет в града. Тази година има и нова специалност, мениджмънт на туризма и развлекателния бизнес, в която ще се обучават 20 студенти...

публикувано на 02.10.23 в 13:48