Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замразяваме преговорите заяви в централата на ГЕРБ Мария Габриел

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата, обясни позицията си Мария Габриел.

България е суверенна държава и е неприемливо да се говори  за политизация на службите. Не е приемлив и компориса да подкрепиш някой, който се готви за демонтаж на държавата.

Габриел заяви още, че не приема извиненията на Кирил Петков след изтеклите записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май, защото извиненията трябва да бъдат отправени към българските граждани.

Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики. Какво е неприемливо? Неприемливо е едно да се говори по време на преговори, а друго - навън. Навън са лъжи!

Изводът ми е, че те вече и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина.

С цялата ми симпатия към стойностните хора към ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях.

Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността.

Неприемливо е дори да се говори за политизация на администрацията. Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава "ала-бала с президента" без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма, допълни Габриел. Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. “Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, подчерта тя.

“Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”, каза Томислав Дончев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Природният газ поскъпва през октомври с близо 3%

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh , без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, предаде БНР. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът..

публикувано на 01.10.24 в 19:51
Варна

Утре очакваме слънчево време във Варна

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и утре ще преобладава слънчево време. Вятърът от северозапад през нощта постепенно ще отслабне, последно по Северното Черноморие, където през нощта и утре до обяд ще е до умерен, временно засилен. Утре вятърът постепенно ще се ориентира от югоизточна четвърт. Минималните температури ще останат без..

публикувано на 01.10.24 в 19:45
Варна, Морска градина

Психично болен нидерландец нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна

Психично болен 27-годишен мъж от Нидерландия нападна без причина жена и дете в Морската градина във Варна през почивните дни. Мъжът бе задържан за срок до 72 часа от Районна прокуратура – Варна. Г.В. е обвинен за това, че на 29 септември 2024 година, около обяд, нападнал спонтанно две жени и дете в Морската градина на Варна. Първо агресията му се..

публикувано на 01.10.24 в 15:20

От днес до 31 март не плащаме за синя зона в Балчик

Според действащата Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните моторни превозни средства в община Балчик от 1 октомври отпада режимът на платено почасово паркиране в центъра и по крайбрежието .  Според текстовете в нормативния документ платената зона е валидна за всички календарни дни  от 1 април до 30 септември в часовия диапазон от..

публикувано на 01.10.24 в 14:47

Как ще изглежда бюлетината за вота на 27 октомври (на живо)

Централната избирателна комисия провежда редовния си брифинг във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за народни представители, насрочени за 27 октомври. Ще бъде показана бюлетината за вота в края на месеца и ще се демонстрира гласуването с машина. Миналата седмица ЦИК проведе жребия, с който бяха определени номерата в бюлетината на..

публикувано на 01.10.24 в 14:09

Димитър Главчев: Моряците от "Галакси Лийдър" не са пострадали при последната атака на Израел

Плененият от хутите кораб с български моряци "Галакси Лийдър" не е пострадал при последната атака на Израел срещу пристанище Ходейда. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от БНТ .  От думите му стана ясно, че се водят преговори за освобождаване на българските моряци, съобщават от Българската национална телевизия...

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Правителственият самолет излита за втори полет до Ливан

Очаква се втори полет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан около 12:16 часа от София. Самолетът ще кацне в Бейрут в 13:00 ч. Засега е известно за 160 българи, заявили желание да се евакуират от Ливан, заяви вчера служебният премиер Димитър Главчев, след като първият полет кацна на Летище София с 89 български граждани на борда...

публикувано на 01.10.24 в 12:12