Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на зарядните станции за електробусите във Варна

4
Снимка: Даниела Стойнова

Първа копка за изграждането на 60 зарядни станции за новите 60 електроавтобуса бе направена на територията на фирма "Градски транспорт" във Варна.

Стойността на проекта, финансиран по оперативна програма "Околна среда", е близо 86 милиона лева. Новите превозни средства са китайски. Съобразени са с европейските изисквания и с едно зареждане могат да изминат от 250 до 300 километра.

20 от автобусите са съчленени, а 40 - единични.

Николай Роев е представител на фирмата, заела се с изграждането на зарядните станции. "Трябва да се изградят 60 зарядни станции за 60-те автобуса, както и две бързи зарядни станции на обръщачите на "Почивка" и "Владиславово", поясни Роев. Той допълни, че предполага, че до 10-15 дни ще бъде готова бързата зарядна станция във "Владиславово", а до края на месеца - тази в "Почивка".

Соло автобусите ще могат да се зареждат за 15-20 минути от бързите станции, каза още Роев:



Кметът на града Иван Портних каза, че най-важното е, че това е екологичен транспорт и качеството на въздуха ще се подобри:


 Портних показа визията на новите електробуси с видео в социалната мрежа Фейсбук:


Зарядните станции ще бъдат изградени до началото на юли и варненци и гостите на града ще могат да се възползват от новия транспорт.

Ръководителят на проекта Младен Иванов каза, че едно от основните предимства са системите за активна и пасивна безопасност.

"Има инсталиран софтуер, който предупреждава водача какво се случва на пътя, за да не стават пътно-транспортни произшествия", акцентира Иванов.

При пълен обем пътници в автобуса, отоплението и охлаждането са настроени така, че да достигнат необходимите градуси, съобразени с евродирективата.

Любопитно е, че пътниците ще имат възможност, докато използват градския транспорт, да зареждат мобилните си телефони.




Гаранцията и на автобусите, и на зарядните станции за тях, е 60 месеца. Сервизът, който ще ги поддържа, се намира във Варна, посочи Иванов:



 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради коклюша

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Днес трябва да бъде последният работен ден на депутатите от 49-ото Народно събрание. Заседанието ще се проведе без председател на институцията, след като в четвъртък бе гласувана оставката на Росен Желязков. Парламентът освободи предсрочно председателя на НС Росен Желязков Очаква се депутатите да гласуват на първо четене забраната на реклама на..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Започва изплащането на великденските добавки на пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Майските пенсии ще се изплащат..

публикувано на 26.04.24 в 08:18

Правителството решава днес дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството днес,  съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 26.04.24 в 08:00

Адресите без ток на 26 април

На 26.04.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Люлебургаз бл. 1, бул. Чаталджа 22, ул. Лозенград 3, ул. Уилям Гладстон 2, 4, 6, 8, 10, 12, ул. Черна 1, 3, ул. Джеймс Баучер 1,..

публикувано на 26.04.24 в 06:14
Есенно море

Утрото започва с облаци, през деня ще е слънчево

Утрото в петък ни посреща с повечко облаци и лек хладен вятър. Днес сутринта ще има разкъсана ниска и средна облачност, която по-късно ще намалее, временно до слънчево. Вятърът ще е умерен от запад-северозапад, привечер ще отслабне. Минимални температури между 7° и 12°, за Варна около 11°, максималните ще са между 16° и 21°, за Варна..

публикувано на 26.04.24 в 06:13

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11