Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как оцеляват без бюджет малките общини в България?

| обновено на 31.05.23 в 10:14
Снимка: БГНЕС

Юбилейната 25-а Национална среща на финансистите от общините се провежда до днес, 31 май, в к.к. "Златни пясъци".

Как оцеляват общините, особено малките, без бюджет? Отговор търсим от Владимир Георгиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Георгиев е и кмет на община Самоков.

"Никой от кметовете не си е представял в началото на мандата през 2019 г., че ще се случи такъв мандат - пандемията, войната... Още повече, че миналата година държавата прие един бюджет, след това се направи актуализация на този бюджет, но дори и тогава не сме си представяли, че ако изпаднем в тази криза, която виждаме вече две години, ние днес дискутираме да предложим промени от пет народни събрания назад. Някои текстове са абсурдни. Никога не сме си представяли, че няма да имаме бюджет. Но сега говорим за Закон за удължаване на удължаването на бюджета. Никой не си дава сметка, че животът в малките населени места продължава", каза Георгиев.

Високите цени за отопление и липсата на компенсации, както и невъзможността за повишаване на заплатите в администрациите са част от проблемите пред малките общини, обобщи Владимир Георгиев."Към настоящия момент ние не можем да си поемем заплатите и делегираните от държавата дейности", отбеляза Георгиев.

77 общини в България са се отоплявали на газ през изминалия сезон. "Ние нямахме възможност по никакъв начин да компенсираме високите цени за отоплението", посочи той.

Владимир Георгиев допълни, че е куриоз, че в момента започват дискусии за бюджет 2024-та, а "все още нямаме бюджет за 2023 г".

Георгиев изрази мнение, че ситуацията е изключително притеснителна. "Ние, кметовете, се опитваме да кажем на нашите народни избраници, че не само е належащо да се направи удължаване на бюджета - сега работим едва с 1/12 от него, но разчитаме да седнат и да направят един бюджет, с който можем да работим", посочи Георгиев.

Целия разговор с него чуйте в звуковия файл:




По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още един депутат напусна ПГ на ДПС

Хюсни Адем напусна Парламентарната група на ДПС.  Така в парламентарната група с председател Делян Пеевски остават 22 души. Депутатите, изключени от ПГ на ДПС, които заеха страната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, стават вече 25. "Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

Варненската полиция арестува мъж при опит да открадне раница на плажа

Мъж се е опитал да открадне раница, оставена без надзор на един от централните варненски плажове. Служителите на реда са заловили 59-годишния извършител, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  Раницата е била без надзор, а в нея имало лични документи и пари.  Извършителят е от Благоевград, и е бил осъждан преди.  Той е..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
Снимката е илюстративна

34-годишен загина при катастрофа край с. Старо Оряхово

34-годишен турски гражданин е починал вследствие на пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна.  Вчера около 04.17 часа по пътя Бургас – Варна, на около 400 метра преди началото на с. Старо Оряхово, е възникнала катастрофа. Водачът на лек автомобил е изгубил контрол над превозното средство и е навлязъл..

публикувано на 17.07.24 в 09:02

БСП ще отидат на разговори с ПП-ДБ

БСП ще отидат на разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви Иван Иванов от политическата партия.  “Ще отидем на разговори с ПП-ДБ, ще чуем какво ще предложат, най-вече ни интересува действително дали ще има опит за съставяне на правителство, или това е опит за забава и политическа игра”, подчерта Иванов.  Според него..

публикувано на 17.07.24 в 08:49

Горещините продължават, червен код за опасно време в няколко общини в областта

С все още приятна утринна прохлада и слаб североизточен вятър ни посреща утрото в сряда. Днес е обявен червен код за опасно горещо време в няколко общини във Варненска област - Провадия, Ветрино, Дългопол, Суворово, Белослав, Вълчи дол и Девня. На останалите места кодът е оранжев. Днес ще преобладава слънчево време, следобед главно във..

обновено на 17.07.24 в 08:35
ГКПП „Кардам

Интензивен е трафикът по граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам", и на "Кулата", предаде БНР.  На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция той е натоварен на изхода за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево"...

публикувано на 17.07.24 в 08:31

Продължава борбата с пожарите в страната

На фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна продължава борбата с пожарите на различни места в страната. Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в боляровската община, предаде БНР. През цялата нощ на мястото останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас...

публикувано на 17.07.24 в 08:20