Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС въвежда проследяване на риболовните кораби

Европейският съюз преминава към допълнително проследяване и поставяне на камери на риболовните кораби, за да се следи улова им с цел предотвратяване на прекомерния риболов. Това е съгласно споразумение, което природозащитниците обявиха за "знаков момент", предаде АФП.

Планираното преразглеждане на съществуващите правила за риболов в блока - най-големият пазар на морска храна в света - беше изработено по време на преговори между 27-те държави-членки на Европейския съюз и Европейския парламент, съобщиха представители на ЕС.

След като бъдат въведени в законодателството на ЕС, преработените мерки ще наложат технологично наблюдение на улова и ще определят минимален размер на глобите за нарушителите, изчислен въз основа на стойността на незаконния улов.

Всички риболовни кораби ще трябва да бъдат оборудвани със системи за електронно записване, като за корабите с дължина над 18 метра или тези, които извършват риболов на уязвими запаси, ще бъдат въведени по-строги изисквания за наблюдение, като например бордови камери и сензори.

По-малките кораби с дължина под 12 метра ще трябва да се съобразят с правилата за наблюдение до 2030 г.

Рибарите любители, които ловят определени видове, ще трябва да преминат през процес на регистрация и да докладват улова си по електронен път.

Преразгледаните правила предвиждат и нова цифрова система за регистриране на улова и подпомагане на откриването на незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов. Страните извън ЕС, които внасят рибни продукти в блока, ще трябва да се сертифицират чрез тази система.

Комисарят на ЕС по риболова Виржиниус Синкевичус заяви, че преразгледаните правила "правят контрола на риболова подходящ за бъдещето чрез засилено използване на цифрови технологии".

Стив Трент, главен изпълнителен директор на Фондацията за екологична справедливост, нарече това "знаков момент" в борбата срещу незаконния риболов.

"Тази реформа може да попречи на недобросъвестни собственици на кораби да намерят държави-членки със слаб контрол", каза Трент.

"Ако сделката бъде одобрена и напълно приложена, тя ще увеличи прозрачността, ще намали скрития свръхулов и ще създаде по-равностойни условия за рибарите в ЕС", добави той. /БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Свилен Шитов

Предстоят мащабни ВиК-ремонти в Девня

Подмяна на водопроводите в Девня е приоритет в работата на общинската администрация в града. Това съобщи за Радио Варна кметът на Девня Свилен Шитов. Ремонтите ще започнат веднага след празника на Девня, който е днес – 27 август. Близо 18 милиона лева ще бъдат вложени в подмяната на вик-тръби, обясни Шитов и допълни, че се надява след тези..

публикувано на 27.08.24 в 09:25

20-годишен подпали къща в с. Бозвелийско

20-годишен - добре познат на служителите на реда, е задържан в резултат на предприети незабавни полицейски действия. Според събраните до момента данни мъжът – жител на с. Бозвелийско, е установен като извършител на палеж на къща в родното му село, вследствие на което престъпно действие имотът е напълно изгорял.  Извършителят е заловен от служителите на..

публикувано на 27.08.24 в 09:22

Румен Радев подписа указите за служебния кабинет и вота на 27 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа днес указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състава, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев. С друг свой указ президентът насрочи за 27 октомври 2024 г. предсрочните парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще..

публикувано на 27.08.24 в 08:22

Парламентът заседава извънредно днес

Очаква се извънредното заседание трябва на народното събрание да започне в 11 часа. Това ще се случи веднага след издаване на указите на държавния глава – за новото правителство и за назначаване на предсрочни парламентарни избори. Те са седми поред за последните три години и ще се проведат на 27 октомври. Очаква се президентът и..

публикувано на 27.08.24 в 07:54

Части от три квартала във Варна без вода

Поради авария без вода от 7.00 .часа тази сутрин са абонатите на част от жк.Младост, жк.Трошево и жк.Победа във Варна. Нормалното водоподаване ще бъде възстановено около 17.00 часа днес, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 27.08.24 в 07:10

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев полага клетва днес

Новият стар служебен премиер представи своя кабинет на 26 август на „Дондуков 2“ и получи одобрението на държавния глава, който само преди седмица отказа да приеме предложеното от Горица Грънчарова правителство заради участието в него на Калин Стоянов като вътрешен министър. Този път  мястото на Стоянов ще бъде заето от Атанас Илков, който е..

публикувано на 27.08.24 в 06:25

Слънчево, следобед ще превали

Сутринта ще е предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици, ще има условия и за градушки . Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток. Максимални температури между 30° и 35°, по Черноморието от 28° до 31°, за Варна..

публикувано на 27.08.24 в 05:47