Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Трябва да има данък върху свръхпечалбите смята КТ "Подкрепа"

| обновено на 04.06.23 в 07:38

За да няма дефицит от 6.4% както е заложен от служебното правителство, трябва да се приложи данъкът върху свръхпечалбите, както и да се увеличи корпоративният данък за част от компаниите, които генерираха огромни печалби именно през кризата.

Такова е мнението на синдикат КТ „Подкрепа“, изразено в предаването на Радио Варна "Позиция".

Икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова припомни, че по данни на Министерството на финансите през последните две години печалбите в частния сектор са се увеличили с 20 милиарда лева.

Григорова каза, че сегашното служебно правителство е предложило данък върху свръхпечалбите, но след като ГЕРБ и Продължаваме Промяната / Демократична България са били против, кабинетът е отказал да вкара този данък в проектобюджета. „От там щяха да дойдат близо 2.4 милиарда лева“, допълни Ваня Григорова.

Сега вече е внесено удължение на удължението на бюджета, което е пагубно след безпрецедентната инфлация. Очевидно е, че бюджетът стана жертва на политическите игри в Народното събрание. И в крайна сметка оправданията са различни: с президента, със служебното правителство. Това е безобразна демонстрация на безотговорност, допълни Григорова.

7-8 месеца са нужни, за да се направи напълно нов бюджет. Най-вероятно ГЕРБ и Продължаваме Промяната / Демократична България и ДПС ще внесат нов бюджет с 3 процента дефицит. Това означава много сериозно орязване на разходите и това ще бъде усетено от всички български граждани.