Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Щастливи хора

Снимка: Pixabay


Колко често казваме: „Лесна работа“? Да се чувстваме победители преди състезание. Да си мислим, че ще нарисуваме картина, по-завладяваща от тази, която разглеждаме на изложба. Да обявим на всеослушание, че несъмнено ще се представим по-добре от човека, който в момента прави нещо... Отстрани всичко е лесна работа. Особено, когато не си подхващал въпросното нещо никога през живота си, а на думи е толкова кристално ясно и осъществимо за минути.

Лесна работа!

С този кратък и категоричен коментар можем да слагаме точка на всяка новина, на всяка житейска история, на абсолютно всеки и всичко, което е имало неблагоразумието да се изпречи пред критичния ни поглед. И защо да не е лесна работа, когато не сме в обувките на другия, нямаме идея за обстоятелствата, тревогите, колебанията, възможностите и невъзможностите му? Отсичаме по едно претенциозно: „Лесна работа!“ и наперено продължаваме напред: да опустошим останалите „бездарни“ неща и хора, които се пречкат по пътя ни. Колко нелепо всъщност...

Възхищавам се на хората, за които лесна работа е всичко, истински насочено от тях към другите... Онова, което човек е способен да даде, да сътвори с ума и дарбата си, да изработи с ръцете си, да бъде полезен, да помогне, да надгради. Така постъпват свестните хора. И вярвам, че това е част от условието да си щастлив. Да правиш нещата, да мислиш градивно, да работиш.

Другият случай е много тъжен. В него „Лесна работа“ остава параван - само думи, които преместват фокуса от собствената празнота към обезценяването на другите. Думи, които нараняват. Просто едно надменно изявление, което ако беше честно, щеше да звучи така: „Ех, че е хубаво! Да можех и аз да го направя!“. Това не е случаят на щастливите хора.

Едва ли има правило, но вярвам, че човек е щастлив, когато се занимава с нещата, които обича и се фокусира върху правилни, здравословни цели. Тогава всичко се получава все по-добре. И не мисля, че има равенство между лесен живот и щастлив живот.

Винаги, когато минавам покрай Него, се питам: „Какво ли е да си Щастливец?“... Да стоиш там, небрежно облегнат на стълба на лампата на централната улица в държавата, хладно метален, вперил замечтан поглед някъде много далеч в бъдещето, за вечни времена. А в краката ти – куфар. Сякаш всеки момент ще го грабнеш и ще потеглиш на поредното пътешествие: да наблюдаваш разни хора с разни идеали, после талантливо да редиш впечатления от видяното в шедьоври, които ще надживеят дори бронзовата ти фигура на централната улица в държавата.

Сякаш посрещаш чужденците, които излизат от метрото и тръгват на своята първа експедиция сред нови образи, сгради и кафенета.

Сякаш пожелаваш хубав ден и още по-хубав живот на децата, които се втурват към теб откъм парка - леки и свободни като водата във фонтаните, ярки и жизнени като цветята по алеите.

От съседната сладкарница се разнасят аромат на ванилия, детски смях и весели мелодии. Понякога младежи оставят цветя до куфарчето ти, защото щастливите хора обичат цветя, а талантливите ги заслужават.

„И цъфтят в суматохата кестени,

прецъфтяват и пак цъфтят“.

Като знак, че щастието е лесна работа, но нетрайна...

Трябва да побързаме да я разберем правилно, да я постигнем и да я ценим, докато я имаме.


По публикацията работи: Даниела Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ретрограден Меркурий от 5 август проваля сделки, ваканции и връзки

От пети август започва Ретрограден Меркурий . Всички говорят за него и му приписват всякакви житейски неудачи - от счупен мобилен телефон до разпад на любовта. Малцина обаче знаят какво наистина представлява Ретроградният Меркурий. Това е астрономическо явление , при което възниква илюзията за движение на планетата Меркурий в обратна посока. Това..

публикувано на 04.08.24 в 09:41
Света Евдокия

Православната църква почита Света Евдокия Персийска

Православната църква почита на 4 август Света Преподобна мъченица Евдокия-Персийска. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова пострадала мъченически. Името й произхожда от гръцки и означава:..

публикувано на 04.08.24 в 09:24

Благотворителният базар за грамофонни плочи с кауза "Аз вярвам и помагам" с четвърто издание във Варна

На 3 август, неделя, от 11 до 19 ч. на площад "България" във Варна (до статуята "Рибарят и златната рибка") ще се проведе третото издание на базар за грамофонни плочи в подкрепа на благотворителната кампания за събиране на капачки и стотинки "Аз вярвам и помагам". Нейна основна цел е събирането на средства в полза на отделения, в които оцеляването на..

обновено на 03.08.24 в 15:30

Във Варна откриха 15-ата "Алея на книгата"

15-ото издание на "Алея на книгата" беше официално открито във Варна. Кметът на морската столица Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева дадоха начало на събитието, което ще продължи до 11 август на обичайното си място по пешеходната част на бул. „Сливница“ до централния вход на Морската градина и Слънчевия часовник.  "Алея на..

публикувано на 02.08.24 в 18:58

Отбелязваме Илинден по стар стил

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов - на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.  Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна, Илко.

публикувано на 02.08.24 в 09:41

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45