Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли предложението минималната заплата да стане 850 лв.

| обновено на 07.06.23 в 13:03
Снимка: Ани Петрова

Парламентът отхвърли предложението на БСП за промени в Кодекса на труда, с които се предлага механизмът за минималната работна заплата да е приложим още от първи юли, което ще увеличи размера ѝ до между 850-890 лева, предаде БНР.

Това, според вносителите от левицата, ще компенсира доходите заради растящите цени и инфлацията. 124 депутити гласуваха против, за - 22, въздържаха се 31. "Възраждане" не участваха в гласуването. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ гласуваха "против". 

При първото гласуване предложението на БСП получи подкрепата на 21 депутати. "За" гласуваха 19 депутати от БСП, един депутат от ИТН и един депутат от ПП-ДБ, "против" гласуваха 54 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 27 депутати от ДПС, 3 депутати от ИТН, а "въздържали се" 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 14 депутати от ПП-ДБ, 2 депутати от ДПС и 7 депутати от ИТН. "Възраждане" и независимият депутат не се включиха в гласуването. При прегласуването предложението на социалистите получи подкрепата на 22 депутати. "За" гласуваха 19 депутати от БСП, един депутат от ИТН и един депутат от ПП-ДБ, "против" гласуваха 53 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 29 депутати от ДПС, 3 депутати от ИТН, а "въздържали се" 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 12 депутати от ПП-ДБ, 1 депутати от ДПС и 7 депутати от ИТН. "Възраждане" и независимият депутат отново не се включиха в гласуването. По време на дискусиите възникна и спор дали увеличаването на МРЗ няма да доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в страната.

Георги Ганев от ПП-ДБ напомни, че по предложение на БСП вече имаме прието правило при определяне на минималната работна заплата и обясни, че в проектозакона няма оценки с колко ще се намали бедността и неравенството, а от друга страна основният аргумент е плавност. "Той не е достатъчно убедителен, за да спазим поне веднъж правилото", подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Георги Свиленски от БСП репликира и посочи, че не се нарушава никакво правило. "Заинтересованите са българските граждани. 700 лв. МРЗ, спорът можехме да го водим ако ставаше въпрос дали МРЗ да е 2000 лв. или 3000лв. - кое от двете или кога. Тук говорим между 700 лв. и 850 лв. Говорим за 500 000 български граждани", подчерта той заяви, че тези хора работят на МРЗ. Свиленски заяви, че тези хора изнемогват, а те спорят дали МРЗ да е 700 лв. или 850 лв.

Румен Христов от ГЕРБ-СДС подчерта, че въпросът е принципен. "Въпросът е дали българската икономика, българските работодатели са в състояние да платят това рязко повишаване на МРЗ. Разбира се, че няма работодател, който да не желае неговите работници да получават колкото се може повече, въпросът е дали това е възможно.", каза той и обясни, че по отношение на инфлацията, тя спада, но спада по бавно у нас спрямо другите държави в ЕС. Според него винаги при по-рязко увеличаване на МРЗ на улицата винаги излизат работници, които остават без МРЗ, защото когато едно по-малко предприятие трябва да осигури повече средства за МРЗ то трябва да ги открие отнякъде.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се включи в дебата и напомни, че в 48-то Народно събрание 42 пъти са внесли предложение за увеличаване на МРЗ и на 43-я път са успели. "Уважаемо мнозинство и правителство от вчера, вие нали сте евроатлантици, става въпрос за европейско законодателство. В момента в България въвеждаме европейско изискване МРЗ да бъде поне 50% от средната, значи не сте европейци. На думи да, но като трябва да се реши някакъв въпрос не", заяви тя и подчерта, че е станало ясно кой е ляв и кой е десен в парламента. "Да кажете, че няма да увеличим МРЗ, защото неравенствата намаляват и тези 500 000 хора са забогатели просто е цинизъм.", посочи Нинова и призова депутатите да подкрепят предложението.

Илиана Жекова от ГЕРБ каза, че според нея този законопроект трябва да се гледа точно днес преди да са приели закона за държавния бюджет.

Тома Биков от ГЕРБ отвърна на Нинова и каза, че отдавна не я е чувал да се изказва от марксистка позиция. "Факт е, че през последните 2 години успяхме да дестабилизираме публичните финанси, това не го отрича никой, вие от няколко седмици сте си поставили за кауза да имаме колкото се може по-висок бюджетен дефицит. Бюджетния дефицит не плаща сметката, той е дълг. Това, което вие предлагате е сметката да се плати пак от работещите", посочи той.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че той е последният човек, който ще защитава Асен Василев, но изказването му може да прозвучи така. "Вие сега се опитвате да му подлеете вода на новоизбрания финансов министър още първия ден в неговото министерство, защото се опитвате да му вдигнете разходите още преди той да е започнал да прави сметките на бюджета", посочи той. Добрев е категоричен, че трябва да се спазва финансовата дисциплина в страната и да не се правят ходове, които да увеличат дефицита над 3%. "Още веднъж искам да кажа, че не защитавам Асен Василев, но смятам, че вашето предложение ще доведе до увеличаване на финансовата нестабилност в държавата", каза още той. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обработват Морската градина срещу кърлежи

От 28 март започва първата за 2024 г. обработка против кърлежи на терени с обществено значение във Варна. Дейностите се извършват от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“. Графикът предвижда първо да се обработят тревните площи в Морската градина и Зоопарка. Това ще стане в дните 28 и 29 март. В периода от 1 до 5 април ще бъдат..

публикувано на 28.03.24 в 10:37

Днес местният парламент гласува важни решения за новата база на МГ и Рибарско пристанище – Варна

Редовното заседание на Общински съвет – Варна ще се проведе днес, от 10:00 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна. В предварителния дневен ред са включени 9 точки. Една от тях е продължаване на процедурата по изграждане на нова учебна база на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Изборът на постоянни и временни членове на Експертния съвет към..

публикувано на 28.03.24 в 09:40

Третият мандат отива при "Има такъв народ"

В 11 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“, която да посочи кандидат за министър-председател, съобщиха от президентството. Припомняме, че първият мандат беше върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде..

публикувано на 28.03.24 в 08:41

Дигитално помагало подготвя зрелостници в социалните мрежи

Образователната платформа „Как се пише“ създаде дигитално помагало със задачи и упражнения, което да е в полза на дванайсетокласниците за държавния зрелостен изпит /ДЗИ/ по български език и литература. 50 дни преди изпита, помагалото вече е активно и може да се ползва от всеки в социалната мрежа Threads , в която се влиза и през профил в..

публикувано на 28.03.24 в 07:15
Варна

Облачно, но топло

Измерените температури в 5.00 часа тази сутрин – от 7 до 13 градуса. 7 градуса е в Карнобат, 10 в Шумен, 11 в Добрич и Русе, 13 в Разград и Силистра. Край морето 8 градуса е в Ахтопол, по 9 в Шабла и Бургас, 10 градуса е във Варна, 11 на нос Калиакра, 13 на нос Емине. Във Варна атмосферното налягане е 1008 хПа – по-ниско от средното..

публикувано на 28.03.24 в 05:52

Адресите без ток

В периода 25.03.2024 - 29.03.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Гроздьово. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от електрозахранване всички клиенти. На 28.03.2024 от 09:00 ч...

публикувано на 28.03.24 в 05:00

Над 550 ученици във Варна изучават професии с помощ на бизнеса

Над 550 ученици от 8 до 12 клас от 5 професионални гимназии във Варна са в дуална система на образование. Учениците се обучават в различни професионални направления - химични продукти и технологии, машиностроене, металообработване, производствени технологии, строителство, администрация и управление. Това стана ясно по време на регионална среща за..

публикувано на 27.03.24 в 17:38