Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изследват мидите и рибите в Черно море за влиянието на пластмасовите отпадъци върху тях

| обновено на 08.06.23 в 09:07
Снимка: В. Василева, Радио Варна

В продължение на три години учени ще изследват миди и риби за въздействието на микропластмасата върху тях и върху хранителната верига. Това каза д-р Кремена Стефанова, зам.-директор по научноизследователската в Института по океанология към БАН.  Експерименталните изследвания имат за цел да установят до каква степен замърсяването и микрочастиците от пластмасовите отпадъците се усвояват от морските организми и водят ли те до физиологични промени.

Определени са три района от българското Черноморие, в които ще се правят проучванията. Съпоставка ще бъде направена между морските обитатели във водите около диви места и около курортите, обясни още тя.

Стефанова изтъкна, че Черно море винаги представлява научен интерес за изучаване на морската среда заради особеностите му - то е полузатворен басейн, солеността е по-ниска, а оттам и биоразнообразието е по-специфично.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с д-р Кремена Стефанова:


По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Добрич

ГЕРБ-СДС - Добрич с декларация: Отказват да присъстват на извънредната сесия на ОбС

Групата на общинските съветници в Добрич от ГЕРБ-СДС излязоха с декларация до медиите, в която отказват да присъстват на извънредната сесия, свикана за 27 септември. Тя е по повод спорна докладна записка за изменението на общия устройствен план на парцел от над 1200 декара и неговото предназначение от земеделска земя в място за изграждането на..

обновено на 26.09.23 в 22:46
ЦИК

Теглят жребия на номерата в бюлетините за местния вот

В Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда ще бъде изтеглен жребият за определяна на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори, предаде БГНЕС. Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността..

публикувано на 26.09.23 в 18:09

От 1 октомври въвеждат електронната рецепта

„Всичко е въпрос на верификация и дигитализация. Верификацията на лекарствата до голяма степен ще реши проблема с техния недостиг“, това заяви здравният министър проф. Христо Хинков, предаде БГНЕС. Хинков коментира, че от 1 октомври електронната рецепта ще стане задължителна. „Имаме готовност, от 1-ви октомври ще бъде въведена електронна рецепта за..

публикувано на 26.09.23 в 16:32

Заболяване отложи делото за шатрите пред ресторант в Морската

Отложиха делото срещу разрешението на главния архитект на Варна за поставянето на десет преместваеми обекта в района на ресторант в Морската градина заради заболяване на представителите на заведението. Представени са били болнични листове, оттеглени са и пълномощните на тримата адвокати на дружеството, съобщават от Административния съд във Варна...

публикувано на 26.09.23 в 15:49

Електронните извинителни бележки за ученици – по-важните въпроси и отговори

В навечерието на новата учебна година три министерства - на електронното управление, на здравеопазването и на образованието, обявиха въвеждането на новата електронна бележка за извинение на отсъствия на ученици. Н ововъведението беше прието с широка обществена подкрепа, но въпросителните остават, а родителите, учениците и преподавателите имат нужда от..

публикувано на 26.09.23 в 15:47

НАП спря над 150 сайта за организиране на хазартни игри без лиценз

Над 150 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта, са спрени от началото на септември от Националната агенция за приходите.  По-голямата част от хазартните оператори имат разрешение да развиват дейността си в държави, извън Европейския съюз, но не и в България, уточняват от пресцентъра на..

обновено на 26.09.23 в 14:42

Окончателно: Хартиената трудова книжка отпада

Народните представители приеха промените в Кодекса на труда на второ четене. Окончателно бяха приети измененията, с които отпада хартиената трудова книжка, предаде репортер на БГНЕС. Промените ще влязат в сила след една година. През това време се предвижда НАП да надгради регистъра си като в рамките на тази година работниците ще продължат да представят..

публикувано на 26.09.23 в 13:05