Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Станислав Георгиев, БУЛАТОМ: Има ренесанс на ядрената енергетика

5
Снимка: Сияна Спиридонова

Втори ден днес продължава тазгодишното издание на традиционната международна ядрена конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност", която ще продължи до 9 юни край Варна. Сред акцентите в програмата на втория ден от форума са перспективите в развитието, експлоатация и поддръжката на ядрени съоръжения, резултатите и изводите от вече осъществени проекти, както и предложения за нови технически решения и подходи за организация на веригата на доставките. 

Повече подробности чуйте от разговора със Станислав Георгиев – изпълнителен секретар на Български атомен форум (БУЛАТОМ), организатор на форума:
"Най-великите сили в областта на ядрената енергетика - като Франция, САЩ, Англия, вече повече от година обявиха много амбициозни планове за развитие на ядрената енергетика. Определено има ренесанс и той се обяснява с няколко въпроса. Първо - нивото на безопасност на последните ядрени съоръжения, които се предлагат за изграждане, т.н. генерация 3, е съвсем друга.", разказа в интервю за Радио Варна Станислав Георгиев – изпълнителен секретар на Българския атомен форум.
По думите му при новите проекти в най-голяма степен се избягва човешката грешка, която е довела до трите най-тежки катастрофи с АЕЦ в историята - Три Майл Айлънд в САЩ, Чернобил в СССР и Фукушима в Япония.
Втората причина е, че хората разбраха, че без ядрената енергетика няма как да излезе сметката. "Искаме да сме зелени, искаме да няма замърсяване, искаме да имаме постоянен и дълговременен осигуряващ добив на ел. енергия, е няма как да стане без ядрената енергия.", обясни Георгиев.
Основна тема в доклада на евродепутата Цветелина Пенкова бе признаването от Европейския парламент на ядрената енергетика за зелена и устойчива и включването й в т.нар. таксономия (класификация) на Европейския съюз.

„Енергийната криза доказа, че ядрената технология е безалтернативна. Европа безспорно има нужда от нови ядрени мощности, за да гарантираме ниски цени на електроенергията и стабилност на енергийната система“, каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Сред акцентите в програмата на форума в третия ден утре ще са проектирането и изграждането на нови ядрени съоръжения, прогреса при проекти във фаза на реализация, перспективите при малките модулни реактори, както и възможностите по линия на инициативите на Европейската комисия.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Добрич

ГЕРБ-СДС - Добрич с декларация: Отказват да присъстват на извънредната сесия на ОбС

Групата на общинските съветници в Добрич от ГЕРБ-СДС излязоха с декларация до медиите, в която отказват да присъстват на извънредната сесия, свикана за 27 септември. Тя е по повод спорна докладна записка за изменението на общия устройствен план на парцел от над 1200 декара и неговото предназначение от земеделска земя в място за изграждането на..

обновено на 26.09.23 в 22:46
ЦИК

Теглят жребия на номерата в бюлетините за местния вот

В Централната избирателна комисия (ЦИК) в сряда ще бъде изтеглен жребият за определяна на номерата на бюлетината на всички политически партии и коалиции, които са регистрирани за участие в местните избори, предаде БГНЕС. Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността..

публикувано на 26.09.23 в 18:09

От 1 октомври въвеждат електронната рецепта

„Всичко е въпрос на верификация и дигитализация. Верификацията на лекарствата до голяма степен ще реши проблема с техния недостиг“, това заяви здравният министър проф. Христо Хинков, предаде БГНЕС. Хинков коментира, че от 1 октомври електронната рецепта ще стане задължителна. „Имаме готовност, от 1-ви октомври ще бъде въведена електронна рецепта за..

публикувано на 26.09.23 в 16:32

Заболяване отложи делото за шатрите пред ресторант в Морската

Отложиха делото срещу разрешението на главния архитект на Варна за поставянето на десет преместваеми обекта в района на ресторант в Морската градина заради заболяване на представителите на заведението. Представени са били болнични листове, оттеглени са и пълномощните на тримата адвокати на дружеството, съобщават от Административния съд във Варна...

публикувано на 26.09.23 в 15:49

Електронните извинителни бележки за ученици – по-важните въпроси и отговори

В навечерието на новата учебна година три министерства - на електронното управление, на здравеопазването и на образованието, обявиха въвеждането на новата електронна бележка за извинение на отсъствия на ученици. Н ововъведението беше прието с широка обществена подкрепа, но въпросителните остават, а родителите, учениците и преподавателите имат нужда от..

публикувано на 26.09.23 в 15:47

НАП спря над 150 сайта за организиране на хазартни игри без лиценз

Над 150 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта, са спрени от началото на септември от Националната агенция за приходите.  По-голямата част от хазартните оператори имат разрешение да развиват дейността си в държави, извън Европейския съюз, но не и в България, уточняват от пресцентъра на..

обновено на 26.09.23 в 14:42

Окончателно: Хартиената трудова книжка отпада

Народните представители приеха промените в Кодекса на труда на второ четене. Окончателно бяха приети измененията, с които отпада хартиената трудова книжка, предаде репортер на БГНЕС. Промените ще влязат в сила след една година. През това време се предвижда НАП да надгради регистъра си като в рамките на тази година работниците ще продължат да представят..

публикувано на 26.09.23 в 13:05