Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Областният управител на Варна отмени заповедта за спиране на движението на автомобили по Крайбрежната

Настоящата организация остава до произнасянето на Общината

| обновено на 08.06.23 в 16:20

Областният управител на Варна Марио Смърков е отменил със своя заповед заповедта на предшественика си Благомир Коцев, с която беше спряно движението на автомобили по Крайбрежната алея от 8 юли миналата година. Причината е получено становище от Регионалната дирекция за национален строителен контрол, подкрепено и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че крайбрежният участък не е алея, а улица и следователно областният управител няма правомощия да издава заповеди за регулиране движението по нея.

Смърков уточни, че настоящата организация и забраната на движение на автомобили по крайбрежната ивица остава до произнасянето на Общината.


Смърков обясни, че в 14-дневен срок от Общината трябва да излязат със своя заповед дали да бъде спряно отново движението на автомобили по Крайбрежната алея или да бъде възстановен старият режим.

"Задължавам дирекция "Национален строителен контрол" да извърши проверка за законосъобразността на извършените строителни дейности върху брегоукрепителните съоръжения в петте поземлени имота, които представляват цялата крайбрежна алея, и да представи на областния управител становището си", посочи Смърков.

Той припомни, че с писмо от 31 август 2021 г. е запознал отговорните институции с това колко е сложна ситуацията с движението по Крайбрежната алея на Варна. На 23 декември същата година той пише писмо и до Гроздан Караджов (тогава регионален министър) и Анжелина Тотева (зам.-председател на ДА "Безопасност на движение по пътищата"). Отговорът на това писмо се получава на 15 март 2022 г., когато областен управител на Варна е Благомир Коцев. В него Караджов обяснява, че цялата Крайбрежна алея е отговорност на областния управител.
Дамбата, посочена като крайбрежна алея, не е проектирана да изпълнява функции на път или на улица за преминаване на моторни превозни средства. "Именно този текст, след като е внесен за обсъждане в Комисията по безопасност на движението, е послужил като основание на господин Коцев да издаде заповедта, с която да спре движението по Крайбрежната", допълни Марио Смърков.

На 7 септември следва писмо от РДНСК, че след анализ на документацията, се прави извода, че Крайбрежната алея е предвидена за улица. "Касае се за съществено противоречие между твърдението на министър Караджов и становището на РДНСК", каза областният управител.

Затова той е решил да поиска още едно мнение. "Направил съм запитване до МРРБ, откъдето дойде потвърждение на писмото на РДНСК - че е улица", допълни Смърков.

Съобразно Закона, управлението на улиците и пътищата е отговорност на кмета на Община Варна. "Следва регулацията на движението оттук нататък да бъде извършвано от него", допълни Смърков.

Подробностите чуйте в звуковия файл:

 

По публикацията работи: Олга Карова

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Междувременно в клоновете на Български пощи започна изплащането на еднократните помощи от 375 лева на украински бежанци. В централния клон на Балчик в първия ден близо 140 души получиха парите си при списък от 550.

Започнаха разплащания по програмата за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна

Министерството на туризма започна разплащания към кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени от Украйна, получили временна закрила в България. Разплащанията се извършват след прието решение № 594 на Министерски съвет. Одобрената помощ обхваща периода от 01.06.2022 г. до 15.11.2022 г. за 43 заявления и периода от 01.04.2023 г. до..

публикувано на 29.09.23 в 20:00
Асен Василев

Василев: ДДС-то за ресторантьорите засега ще е 20%

“ДДС-то за ресторантьорите засега остава 20%. След разговора за изсветляване на сектора, ще се види дали ще стане 9%”. Това заяви днес финансовият министър Асен Василев. Той участва в заседанието на правителството, което прие плановете за въглищните централи и мините, предаде БГНЕС. “Има някои приоритети преди да се намали ДДС-то на 9%, като да се..

публикувано на 29.09.23 в 19:09
Адм. Емил Ефтимов

Предлагат бюджетът за отбрана да е 2,5% от БВП през следващите две години

Бюджетът за отбрана да бъде 2,5% от БВП през следващите две години. През ноември в Народното събрание и в Министерския съвет ще бъде внесена инвестиционната програма със срок до 2032 година за широкообхватна модернизация на българската армия. Това съобщи във Варна адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната. Той обясни, че е важно да бъдат отделени..

обновено на 29.09.23 в 18:18

Без таксита пред Катедралата утре

Във връзка с провеждане на инициатива, организирана от сдружение „Аз Вярвам и Помагам“, на 30.09.2023 г., събота, в интервала от 07:00 часа до приключване на мероприятието (около 18:00 часа) ще бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично“.

публикувано на 29.09.23 в 17:44

Във Варна расте интересът към ваксинирането срещу Ковид-19

Двойно се е увеличил броят на заболелите от COVID-19 във Варна и през последната седмица на септември - те са  116,  а в предходната -  56. Заболеваемостта е 26,91 на 100 хил.души, обяви РЗИ-Варна. От Инспекцията оповестиха и  работното време на временни имунизационни пунктове за прилагане на ваксина срещу COVID-19 в област Варна. Като бустерни..

публикувано на 29.09.23 в 16:26

Утре предаваме капачки и стотинки пред Катедралата в помощ на най-малките

Поредна мащабна акция по предаване на събрани пластмасови капачки за рециклиране и стотинки организира благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" в събота. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на втора детска линейка, в помощ на хиляди бебета, както и за медицинска апаратура и оборудване за отделението по Детска хирургия  в МБАЛ "Св. Анна -..

обновено на 29.09.23 в 15:06

Система от най-ново поколение ще планира управлението на влаковете в страната

НК „Железопътна инфраструктура“ внедри модерна информационна система, която ще подпомага планирането и управлението на влаковото движение в страната. Системата за управление на влаковата работа (СУВР) е разработена по европейски проект и представлява едно от най-съвременните софтуерни решения в тази област. „Системата ще бъде от голяма полза както за..

публикувано на 29.09.23 в 14:36