Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МОН обяви резултатите от матурите, 3,93 е средната оценка по БЕЛ

2
Снимката е илюстративна
Снимка: Румен Сарандев

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка Добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 т., от този през предходната година, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Повечето зрелостници са харесали темата на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са написали 9119 (20%). В работите на 4239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици (с близо 3000 повече от миналата година).

Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но тези, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачи със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

С близо 2500 повече са и зрелостниците, положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.

С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници.

Няма зрелостник с 0 точки на изпита по български език и литература, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит.

Както и в предходната година няма зрелостник с 0 точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури.

Запазва се подредбата на регионите с най-добри резултати от ДЗИ по БЕЛ. Първите пет са София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Междувременно в клоновете на Български пощи започна изплащането на еднократните помощи от 375 лева на украински бежанци. В централния клон на Балчик в първия ден близо 140 души получиха парите си при списък от 550.

Започнаха разплащания по програмата за хуманитарно подпомагане на бежанци от Украйна

Министерството на туризма започна разплащания към кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени от Украйна, получили временна закрила в България. Разплащанията се извършват след прието решение № 594 на Министерски съвет. Одобрената помощ обхваща периода от 01.06.2022 г. до 15.11.2022 г. за 43 заявления и периода от 01.04.2023 г. до..

публикувано на 29.09.23 в 20:00
Асен Василев

Василев: ДДС-то за ресторантьорите засега ще е 20%

“ДДС-то за ресторантьорите засега остава 20%. След разговора за изсветляване на сектора, ще се види дали ще стане 9%”. Това заяви днес финансовият министър Асен Василев. Той участва в заседанието на правителството, което прие плановете за въглищните централи и мините, предаде БГНЕС. “Има някои приоритети преди да се намали ДДС-то на 9%, като да се..

публикувано на 29.09.23 в 19:09
Адм. Емил Ефтимов

Предлагат бюджетът за отбрана да е 2,5% от БВП през следващите две години

Бюджетът за отбрана да бъде 2,5% от БВП през следващите две години. През ноември в Народното събрание и в Министерския съвет ще бъде внесена инвестиционната програма със срок до 2032 година за широкообхватна модернизация на българската армия. Това съобщи във Варна адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната. Той обясни, че е важно да бъдат отделени..

обновено на 29.09.23 в 18:18

Без таксита пред Катедралата утре

Във връзка с провеждане на инициатива, организирана от сдружение „Аз Вярвам и Помагам“, на 30.09.2023 г., събота, в интервала от 07:00 часа до приключване на мероприятието (около 18:00 часа) ще бъде освободена таксиметровата местостоянка пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично“.

публикувано на 29.09.23 в 17:44

Във Варна расте интересът към ваксинирането срещу Ковид-19

Двойно се е увеличил броят на заболелите от COVID-19 във Варна и през последната седмица на септември - те са  116,  а в предходната -  56. Заболеваемостта е 26,91 на 100 хил.души, обяви РЗИ-Варна. От Инспекцията оповестиха и  работното време на временни имунизационни пунктове за прилагане на ваксина срещу COVID-19 в област Варна. Като бустерни..

публикувано на 29.09.23 в 16:26

Утре предаваме капачки и стотинки пред Катедралата в помощ на най-малките

Поредна мащабна акция по предаване на събрани пластмасови капачки за рециклиране и стотинки организира благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам" в събота. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на втора детска линейка, в помощ на хиляди бебета, както и за медицинска апаратура и оборудване за отделението по Детска хирургия  в МБАЛ "Св. Анна -..

обновено на 29.09.23 в 15:06

Система от най-ново поколение ще планира управлението на влаковете в страната

НК „Железопътна инфраструктура“ внедри модерна информационна система, която ще подпомага планирането и управлението на влаковото движение в страната. Системата за управление на влаковата работа (СУВР) е разработена по европейски проект и представлява едно от най-съвременните софтуерни решения в тази област. „Системата ще бъде от голяма полза както за..

публикувано на 29.09.23 в 14:36