Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Радева: Всяко РУО в страната може да легализира образователни документи от чужбина

Всеки чуждестранен ученик може да бъде включен в нашата образователна система, след като комисия одобри дипломата му за завършен етап от обучението. Това съобщи в интервю за Радио Варна коментира Ирена Радев, началник на Регионалното управление на образованието във Варна.

"В момента легализирането на документите за учащи след 7. клас и тяхното регистриране в национална онлайн система се извършва от Регионалните управления по образованието, а не централизирано от Министерството на образованието и науката. Няма райониране, така че всеки кандидат може да се обърне към всяко РУО в страната. В РУО-Варна натоварването е много сериозно поради големия брой висши училища в областта, докато има управления, на чиято територия няма нито едно. Във варненското управление е сформирана комисия от минимум 7 членове, които разглеждат документите, учебните планове, системата на оценяване и пр. Независимо от възможните различия в образователните системи, има ли издаден документ - ние го признаваме", коментира Радева.

От 1. до 6. клас дипломите на чуждестранните ученици се признават от директорите на приемащото училище.

Срокът за легализиране на документи за завършена степен или клас от РУО е 1 месец, след като кандидатът представи необходимите оригинални документи и  - лично, или чрез нотариално упълномощен представител. Всички кандидати за легализация, който са на възраст над 16 години, т.е. след задължителната у нас възраст за придобиване на средно образование, заплащат държавна такса 35 лв.

Информацията за процедурите е публикувана и на английски език в сайта на РУО-Варна:

Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието, коментира за Радио Варна процедурите за включване на ученици и кандидат-студенти от чужбина, в частност - от трети страни извън Европейския съюз. Чуйте повече от разговора на Валерия Василева с Ирена Радева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30

Цената на бензина продължава да расте

До две седмици цената на бензина у нас се очаква да се увеличи с още 1-2 стотинки. Това прогнозира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация. Средната цена по бензиностанциите сега е между 2.50 и 2.70 лева за литър.  Кънев посочи, че според европейската статистика цените на горивата..

публикувано на 04.07.24 в 07:05