Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Радева: Всяко РУО в страната може да легализира образователни документи от чужбина

Всеки чуждестранен ученик може да бъде включен в нашата образователна система, след като комисия одобри дипломата му за завършен етап от обучението. Това съобщи в интервю за Радио Варна коментира Ирена Радев, началник на Регионалното управление на образованието във Варна.

"В момента легализирането на документите за учащи след 7. клас и тяхното регистриране в национална онлайн система се извършва от Регионалните управления по образованието, а не централизирано от Министерството на образованието и науката. Няма райониране, така че всеки кандидат може да се обърне към всяко РУО в страната. В РУО-Варна натоварването е много сериозно поради големия брой висши училища в областта, докато има управления, на чиято територия няма нито едно. Във варненското управление е сформирана комисия от минимум 7 членове, които разглеждат документите, учебните планове, системата на оценяване и пр. Независимо от възможните различия в образователните системи, има ли издаден документ - ние го признаваме", коментира Радева.

От 1. до 6. клас дипломите на чуждестранните ученици се признават от директорите на приемащото училище.

Срокът за легализиране на документи за завършена степен или клас от РУО е 1 месец, след като кандидатът представи необходимите оригинални документи и  - лично, или чрез нотариално упълномощен представител. Всички кандидати за легализация, който са на възраст над 16 години, т.е. след задължителната у нас възраст за придобиване на средно образование, заплащат държавна такса 35 лв.

Информацията за процедурите е публикувана и на английски език в сайта на РУО-Варна:

Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието, коментира за Радио Варна процедурите за включване на ученици и кандидат-студенти от чужбина, в частност - от трети страни извън Европейския съюз. Чуйте повече от разговора на Валерия Василева с Ирена Радева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05