Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ирена Радева: Всяко РУО в страната може да легализира образователни документи от чужбина

Всеки чуждестранен ученик може да бъде включен в нашата образователна система, след като комисия одобри дипломата му за завършен етап от обучението. Това съобщи в интервю за Радио Варна коментира Ирена Радев, началник на Регионалното управление на образованието във Варна.

"В момента легализирането на документите за учащи след 7. клас и тяхното регистриране в национална онлайн система се извършва от Регионалните управления по образованието, а не централизирано от Министерството на образованието и науката. Няма райониране, така че всеки кандидат може да се обърне към всяко РУО в страната. В РУО-Варна натоварването е много сериозно поради големия брой висши училища в областта, докато има управления, на чиято територия няма нито едно. Във варненското управление е сформирана комисия от минимум 7 членове, които разглеждат документите, учебните планове, системата на оценяване и пр. Независимо от възможните различия в образователните системи, има ли издаден документ - ние го признаваме", коментира Радева.

От 1. до 6. клас дипломите на чуждестранните ученици се признават от директорите на приемащото училище.

Срокът за легализиране на документи за завършена степен или клас от РУО е 1 месец, след като кандидатът представи необходимите оригинални документи и  - лично, или чрез нотариално упълномощен представител. Всички кандидати за легализация, който са на възраст над 16 години, т.е. след задължителната у нас възраст за придобиване на средно образование, заплащат държавна такса 35 лв.

Информацията за процедурите е публикувана и на английски език в сайта на РУО-Варна:

Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието, коментира за Радио Варна процедурите за включване на ученици и кандидат-студенти от чужбина, в частност - от трети страни извън Европейския съюз. Чуйте повече от разговора на Валерия Василева с Ирена Радева в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да запечаташ Варна с любов: Стела Веселинова за децата, фотографията и пощенските картички

Варна, видяна през очите на децата. Варна, заснета и усетена от най-малките. Варна - различна и неподправена.  Така изглежда морската столица, изобразена в тазгодишното издание на "Малка Варна".  20 талантливи варненски деца взеха участие в инициативата. Те  снимаха в рамките на две седмици своя поглед към града, а кадрите..

публикувано на 26.09.23 в 08:05

Фармацевт: Има интерес към професията

Самолечение на голяма част от българското население, търсенето на антибиотици без рецепта и недоверието към здравната система, са част от проблемите, които пораждат липсата на кадри във фармацията, липсата на аптеки в малките населени места, заплащането и ред други, коментира за Радио Варна Владимир Василев, заместник-председател на Съюза на..

публикувано на 25.09.23 в 12:29

Лилианна Николаева: Рекламният текст е успешен, ако идеята зад него докосва хората

"Копирайт" е термин, произлизащ от английския език ( copy – ръкопис, текстов материал; write – пиша ). Копирайтър се нарича този човек, който отговаря за текстовата част на рекламата във всичките ѝ форми – печатна, външна, радио, телевизионна и в интернет. Маркетингът и рекламата засягат всяка минута от ежедневието на съвременния човек, в интернет и..

обновено на 25.09.23 в 10:39

Иван Юруков: Театърът ни дава възможност да си спомним къде сме и накъде отиваме

Театърът е това място, което ни дава възможност да си спомним къде сме и накъде отиваме. Това подчерта в интервю за предаването "Гравитация нула" по Радио Варна актьорът Иван Юруков, който се превъплъщава в ролята на д-р Соколов в "Под игото". Премиерните спектакли бяха на 19 и 21 септември в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна...

публикувано на 22.09.23 в 09:05

Магистър фармацевт: Трябва да се спре износът на животоспасяващи лекарства у нас

Обявяването на имейл за подаване на сигнали за липсващи лекарства до народните предствители от Комисията по здравеопазване към Народното събрание, е много добро решение, коментира за Радио Варна магистър фармацевтът Рада Пехливанова. Тя обаче е скептична, че всички народни представители от комисията ще четат сигналите и ще реагират..

обновено на 21.09.23 в 11:52
Димитър Събев

Икономистът Димитър Събев: Земеделските протести са политически мотивирани

На фона на набралия скорост протест на аграрния сектор, иницииран от зърнопроизводителите „задача номер едно е да се устои на опита за дестабилизация на властта. Непосредствено след това трябва да започне работа върху дългосрочна политика, която ще превърне българското селско стопанство в нещо повече от зърно“. Това посочва икономистът Димитър Събев..

обновено на 20.09.23 в 14:50

Въпреки войната, експортните мита и транспорта, слънчогледът от Украйна влиза у нас на пазарни цени

Въпреки войната, експортните мита и транспортните разходи, слънчогледът от Украйна влиза в България на пазарни цени. Това каза за Радио Варна, след започналите протести на зърнопроизводители и животновъди заради вноса на украинско зърно и селскостопанска продукция, Юлиан Стефанов - финансов директор на една от големите компании за преработка на..

публикувано на 20.09.23 в 09:05