Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Отмяната на забранителната заповед за движение на автомобили по крайбрежната алея е безобразие

Решението на областния управител Марио Смърков да отмени заповедта на предшественика си за движение на автомобили по крайбрежната алея в морската столица е безобразие. Такова е становището на варненския депутат от ПП/ДБ д-р Ивайло Митковски. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ той заяви, че нещо хубаво е било разрушено.

Ако искаше областният управител по някакъв начин да запази този статут, той можеше да го направи. Сега прехвърля това решение в градината на общината, на кмета, на администрацията. Разбрах, че на областния управител правят впечатление и заведения в района на Долна Трака. Доколкото знам, те се намират там повече от 10 - 15 години. Много интересно, че когато се назначи новото правителство, такива неща влязоха в полезрението на различни държавни чиновници.

На въпрос дали смята, че това е координирано действие, варненският депутат заяви, че изтъква факти, но не е следовател. Радио Варна припомня, че през седмицата областният управител на Варна Марио Смърков отмени заповедта, забраняваща движението на автомобили по Крайбрежната алея. Тя бе издадена преди година от неговия предшественик Благомир Коцев и се отнасяше за участъка от Рибарския плаж до Втора буна.

Смърков обоснова решението си със становища от Министерството регионалното развитие и благоустройството и ДНСК, че отсечката е улица.

Бившият общински съветник от Демократична България заяви още, че фактът, на местните избори през есента, няма да спестят критиките си към общинската администрация. Той обяви, че тонът към кмета Иван Портних и общинския съвет няма как да бъде смекчен, без значение, че редовното правителство се ползва с подкрепата на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. Д-р Митковски отрече категорично, че може да бъде спусната партийна директива, местните избори да протекат без критики към общинските администрации на ГЕРБ.

Това което сме си говорили за управлението на Варна и на Портних, Балабанов, по никакъв начин не се променя. От много години имаме мнение за процесите в града, изградили сме имидж и не вярвам и едва ли някой ще си позволи такова отношение. А в ПП и ние, сме съвсем различни от тези на които решенията се спускат отгоре.

На въпрос, дали е очаквал, при старта на 49-тото НС и в най смелите си мечти, общо правителство между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС, като се има предвид предисторията, предизборното говорене и най- вече обещанията пред избирателите, д-р Митковски отговори:

Правителството е избрано с мандата на ПП/ДБ. ГЕРБ подкрепиха правителството които ние предложихме и в него участва единствено Мария Габриел. Ситуацията беше и е такава, че трябваше да се състави редовен кабинет или да се отиде към трети мандат без да е ясно на кого ще бъде връчен от Радев. А след това, най- вероятно да се отиде към предсрочни избори.

Ние изпълнихме това което обещахме на хората, да излъчим правителство. Което до голяма степен е експертно, тъй като политическите фигури в него са изключително малко. Освен това, в последните няколко дни, различни представители на ГЕРБ поясняваха, че ние си носим отговорността за това правителство, така, че не приемам обвиненията, че управляваме заедно с ГЕРБ.

Варненският депутат не смята, че съвместното участие във властта с ГЕРБ би донесло дългосрочни репутационни щети, при положение, че този кабинет реално реши задачите заради които съществува. При такова положение, ПП/ДБ не само няма да загубят, а ще имат ползи, смята д-р Митковски.
(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)


По публикацията работи: Георги Бекяров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петра Димитрова

Изложбата на Петра Димитрова - протест срещу консуматорството в съвременното общество

Летният сезон в Галерия A&G Art Meeting, Варна,  продължава със самостоятелна изложба живопис на една млада художничка – Петра Димитрова.  Все още в началото на творческия си път, Петра вече е разпознаваем автор, който изгражда собствен, провокативен стил на изразяване. Познаваме от предишни нейни представяния интереса и към..

публикувано на 12.07.24 в 08:10
Симеон Димов и Хенри Ескелинен

Симеон и Хенри - новите лица на Варненския театър

Две нови лица ще виждат любителите на театралното изкуство във Варна. Част от трупата на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" от това лято са Симеон Димов и Хенри Ескелинен. Във визитката на 26-годишния Симеон е записано, че е роден в Бургас, където през 2016 завършва Националното училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" със..

публикувано на 11.07.24 в 08:00

Писателката Ина Иванова: Изкуството има силата да ни връща базовите човешки настройки

„Не тръгва ли понякога времето срещу търсача, не му ли показва на ъгъла част от лицето си, не разкрива ли в дребна ежедневна случайност забулените следи на предстоящото?  А не е ли любовта единственият възможен начин да прекосиш живота?" Новата книга с разкази на Ина Иванова "И винаги любовта" бе представена пред четящата публика във Варна...

публикувано на 10.07.24 в 08:05
Елина Райнова, Сдружение ЗА ТЕБ - Варна

Сдружение ЗА ТЕБ: Да влезем в обувките на другия и да решаваме проблемите заедно

На 9 юли Сдружение „ЗА ТЕБ“ кани варненци и гостите на града да се включат в едно различно спортно събитие с вход свободен. По време на „Щък тук-там: Адаптирай се!” всеки, който желае, ще има възможност да наблюдава и да участва в спортни дейности, адаптрани за хора с увреждания.  В рамките на 10 часа – от 11 сутринта до 21ч. вечерта, ще бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 07:00
Атанас Хранов

Художникът Атанас Хранов: ... И да лети дирижабълът по-нагоре към по-светли места

Най-новите произведения на талантливия художник Атанас Хранов от 3-ти юли до 7-ми август 2024 г. са в изложбеното пространство на Галерия „Папийон“ във Варна.  Неговите идеи, копнежи, „вероятни пейзажи“ и „чезнещи лица“ са събрани в изложба живопис, наречена "Дирижабъл". Приключението, в което ни въвлича този великолепен творец, е..

публикувано на 08.07.24 в 08:00

Оперната прима Красимира Стоянова: България чрез творците си, които я прославят, отдавна е прекрачила "културния" Шенген

България чрез творците си, които я прославят по света, отдавна е прекрачила "културния" Шенген " и  е известна с постиженията си в тази сфера. Българските политици трябва да се обърнат към нас, често повтарям това. Заяви във Варна звездното сопрано Красимира Стоянова след репетиция на "Бохеми", премиерата на операта в рамките на фестивала "Опера в..

публикувано на 06.07.24 в 10:10

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 05.07.24 в 07:30