Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Ивайло Митковски: Отмяната на забранителната заповед за движение на автомобили по крайбрежната алея е безобразие

Решението на областния управител Марио Смърков да отмени заповедта на предшественика си за движение на автомобили по крайбрежната алея в морската столица е безобразие. Такова е становището на варненския депутат от ПП/ДБ д-р Ивайло Митковски. В обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ той заяви, че нещо хубаво е било разрушено.

Ако искаше областният управител по някакъв начин да запази този статут, той можеше да го направи. Сега прехвърля това решение в градината на общината, на кмета, на администрацията. Разбрах, че на областния управител правят впечатление и заведения в района на Долна Трака. Доколкото знам, те се намират там повече от 10 - 15 години. Много интересно, че когато се назначи новото правителство, такива неща влязоха в полезрението на различни държавни чиновници.

На въпрос дали смята, че това е координирано действие, варненският депутат заяви, че изтъква факти, но не е следовател. Радио Варна припомня, че през седмицата областният управител на Варна Марио Смърков отмени заповедта, забраняваща движението на автомобили по Крайбрежната алея. Тя бе издадена преди година от неговия предшественик Благомир Коцев и се отнасяше за участъка от Рибарския плаж до Втора буна.

Смърков обоснова решението си със становища от Министерството регионалното развитие и благоустройството и ДНСК, че отсечката е улица.

Бившият общински съветник от Демократична България заяви още, че фактът, на местните избори през есента, няма да спестят критиките си към общинската администрация. Той обяви, че тонът към кмета Иван Портних и общинския съвет няма как да бъде смекчен, без значение, че редовното правителство се ползва с подкрепата на ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС. Д-р Митковски отрече категорично, че може да бъде спусната партийна директива, местните избори да протекат без критики към общинските администрации на ГЕРБ.

Това което сме си говорили за управлението на Варна и на Портних, Балабанов, по никакъв начин не се променя. От много години имаме мнение за процесите в града, изградили сме имидж и не вярвам и едва ли някой ще си позволи такова отношение. А в ПП и ние, сме съвсем различни от тези на които решенията се спускат отгоре.

На въпрос, дали е очаквал, при старта на 49-тото НС и в най смелите си мечти, общо правителство между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС, като се има предвид предисторията, предизборното говорене и най- вече обещанията пред избирателите, д-р Митковски отговори:

Правителството е избрано с мандата на ПП/ДБ. ГЕРБ подкрепиха правителството които ние предложихме и в него участва единствено Мария Габриел. Ситуацията беше и е такава, че трябваше да се състави редовен кабинет или да се отиде към трети мандат без да е ясно на кого ще бъде връчен от Радев. А след това, най- вероятно да се отиде към предсрочни избори.

Ние изпълнихме това което обещахме на хората, да излъчим правителство. Което до голяма степен е експертно, тъй като политическите фигури в него са изключително малко. Освен това, в последните няколко дни, различни представители на ГЕРБ поясняваха, че ние си носим отговорността за това правителство, така, че не приемам обвиненията, че управляваме заедно с ГЕРБ.

Варненският депутат не смята, че съвместното участие във властта с ГЕРБ би донесло дългосрочни репутационни щети, при положение, че този кабинет реално реши задачите заради които съществува. При такова положение, ПП/ДБ не само няма да загубят, а ще имат ползи, смята д-р Митковски.
(цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл)


По публикацията работи: Георги Бекяров
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Георги Кенаров, жури в конкурса на Радио Варна: В детската рисунка за мен най-важна е емоцията

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка . Тази година темата е  „Коледна приказка”.  Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения. Форматът трябва да е 35/50 см, а материалите,..

публикувано на 30.11.23 в 08:10
Новата библиотека в Бургас отвътре

Арх.Жечев: Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

Сградата на библиотеката в Бургас, проектирана от варненски архитекти, спечели награда на Европейската комисия. Проектът на обновената сграда, на арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова, спечели наградата на публиката в конкурса на Европейската комисия REGIOSTARS 2023 , в съревнование с 228 кандидатури от цяла Европа. Ние спечелихме конкурса с..

публикувано на 29.11.23 в 12:13

Земеделските производители се обявиха срещу продажбата на държавни земи

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се обяви против предложението за продажба на 20% от държавният земеделски фонд. Това коментира за Радио Варна новият изпълнителен директор - Живко Живков, който е бивш директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Според него още със старта на своята работа Управителният съвет..

публикувано на 29.11.23 в 08:00

Покана от Красимир Машев за "Кални бани"

Красимир Машев e eмблематична личност във Варна. Преминал е през закалката на вътрешното министерство като криминалист, редактор в авторитетното издателство "Георги Бакалов". Известен поет-сатирик, с утвърдено място и име в българската сатира. Автор на документалната поредица "Свидетели на времето", на "Антология на българската епиграма". Книги за..

публикувано на 28.11.23 в 07:30

Johan Längquist (CANDLEMASS): Да летя по света, за да изнасям концерти – това е привилегия

Интервю с Johan Längquist (CANDLEMASS) CANDLEMASS е от онези групи, които постоянно сменят вокалистите си. И въпреки това винаги звучат убийствено. Днес зад микрофона е гласът от иконичния „Epicus Doomicus Metallicus” – албумът, променил екстремната музика. Johan Längquist става постоянна част от CANDLEMASS през 2018 година и вече има два албума..

публикувано на 27.11.23 в 08:30

Готова ли е Варна за нова визия и за сняг през зимата?-питаме кмета

Имаме пълна готовност за справяне с последиците от снеговалежа, който се очаква и във Варна през уикенда. Това заяви за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев. Той обясни,че снегопочистването ще се осъществява от фирмата, с която общината има договор за почистването на район  „Аспарухово“:

публикувано на 25.11.23 в 11:54
Победителят в конкурса за 2022 г.- Димана Рашева, 9 г. от Варна

Зимните празници идват - рисувайте, деца!

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка. Тази година темата е  „Коледна приказка”.   Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения.  Очакваме детските творби до 30 ноември 2023 г...

публикувано на 24.11.23 в 11:10