Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Каварна протестират срещу премахването на заведение на пристанището

Малко преди започването на активния летен туристически сезон жители на Каварна излязоха на протест срещу премахването на заведение, намиращо се на пристанището. Недоволството им е продиктувано от целенасочените, по думите на хората, действия на Община Каварна по премахването на 15 заведения в морския град. Според събралите се градът им вече няма с какво да привлича туристите, заведенията се премахват, плажът в близост до въпросното заведение изцяло е изчезнал вече, младите напускат града, а останалите тук няма къде да работят.

Действията по разрушаването на заведения в Каварна са започнали от страна на общината вследствие на получени сигнали за тяхната незаконност. По отношение на конкретното заведение на пристанището преди месеци е издадена заповед за неговото премахване, която собствениците му обжалват. Административният съд в Добрич се произнася в защита на заведението, но на втора инстанция Върховният административен съд излиза с решение, според което част от заведението е незаконна. По думите на адвоката на собствениците Георги Амуджиев Община Каварна не е спазила законната процедура.

Според адвокат Амуджиев 14-дневният срок не е спазен и в заповедта за принудителното премахване на заведението, тъй като тя е била изпратена на 8 юни.

По думите на съпругата на един от собствениците Румелия Панайотова след решението на Върховния административен съд те са получили уверението на кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева, че заведението ще продължи да работи през летния сезон, след което ще бъде премахнато.

Диан Христов работи от три години в заведението и е притеснен как ще си намери нова работа и как ще изхранва семейството си.

В защита на заведението дойдоха десетки жители на Каварна.

Кметът на Община Елена Балтаджиева не дойде да се срещне с хората тук поради служебни ангажименти, вместо нея пристигна зам.-кметът Диана Додова. Според нея всички процедури са спазени и заведението още днес ще бъде с преустановено водоподаване и електрозахранване, след което ще бъде извършен опис на имуществото. Днес или утре те ще преминат и към разрушаването му.

При опитите на служителите на общинската администрация да влязат в заведението жива верига от хора им попречиха, а напрежението се повиши.

Адвокатът на собствениците на заведението внесе жалба до Районната прокуратура в Каварна за незаконни действия от служители на общинска администрация и районното управление на полицията в Каварна. Дали ще се стигне до разрушаването на заведението предстои да стане ясно днес или утре. Хората обаче са категорични, че няма да допуснат изпълнението на заповедта.

Подробностите чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват имат ли хакери намеса в срива на системата за годишните технически прегледи

Във връзка със спирането на електронната система за извършване на годишни технически прегледи (ГТП) тази сутрин Министерството на транспорта проверява дали има злонамерена хакерска атака от типа "разпределен отказ на услуга" (DDoS, Denial-of-service attack), предаде БНР. При този вид атака обичайно се генерира фалшив трафик, което води до затруднена..

публикувано на 14.08.24 в 16:25

Две катастрофи заради тротинетки за броени дни в Балчик

 На 9 август преди обед по главна улица в Балчик електрическа тротинетка отнема предимството на моторист и го вкарва в ортопедията на добричката болница с фрактура на лява подбедрица, а водачът и успява да избяга. " При извършената проверка е снето сведение от преминаващ гражданин, очевидец на пътнотранспортното произшествие, който обяснява, че при..

публикувано на 14.08.24 в 16:18

Парламентът отхвърли райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители, съобщава БНР.  Депутатите..

публикувано на 14.08.24 в 15:40
язовир

МОСВ: С необичайно за годината по-ниски нива са язовирите, захранващи Черноморието

С необичайно ниско запълване за това време на годината са язовирите, захранващи Черноморието и Североизточна България. Нивата на язовирите „Камчия“ (водоизточник за Варна, Бургас и др. населени места по Черноморието) , „Ясна поляна“ (водоизточник за Бургас и др. населени места и курорти от Южното Черноморско крайбрежие и Бургаска област), „Тича“..

обновено на 14.08.24 в 15:32

Психиатричната асоциация и Лекарският съюз със становища във връзка с пожара в Психиатрията във Варна

Със свое становище във връзка с инцидента в Първа психиатрична клиника към Университетската болница за активно лечение "Св. Марина" във Варна излязоха от Българската психиатрична асоциация (БПА) и Българския лекарски съюз (БЛС) у нас. Пожар в Психиатричната клиника във Варна отне човешки живот Редица нарушения в психиатричната клиника към..

публикувано на 14.08.24 в 15:30

Въпроси и отговори за вятърната енергия?

Вятърните турбини излъчват ли инфразвуци, които вредят на здравето? Шумни ли са? Излъчват ли вредни електромагнитни полета? Заплаха ли са за птиците? Вредят ли на климата, като променят въздушните течения? Създават ли много отпадъци, колко е кратък животът на турбините и рециклират ли се? Това зелена енергия ли е и изисква ли много ресурси? Скъпа ли е..

публикувано на 14.08.24 в 15:23

Лятно кино в парка на “Владиславово” от 17 до 19 август

Лятно кино и веселие очаква малки и големи в парка на “Владиславово” в периода от 17 до 19 август. Събитието е организирано по повод Деня на Варна съвместно с районната администрация. От 17.00 до 23.00 часа посетителите в парка ще могат да се насладят на атрактивна програма и разнообразни забавления. Освен обичайните за празника вечерни концерти,..

публикувано на 14.08.24 в 14:51