Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС отхвърли доказателствени искания на Гешев във връзка с предложение за отстраняването му

Автор:
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

С голямо мнозинство Пленумът на Висшия съдебен съвет отхвърли всички нови доказателствени искания на главния прокурор във връзка с предложението на четирима членове на Прокурорската колегия за предсрочното му освобождаване, предаде БНР.

Иван Гешев и защитата му настояваха за назначаването на две експертизи  - "социологическа", която да отговори какво е нивото на доверие на обществото към съдебната власт към дата 15 май,  и "етимологично - лингвистична", която да установи какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза "политически боклук".  Именно, заради този израз, изречен на 15 май по адрес на народните представителите,  е и искането за прекратяване мандата на Иван Гешев, по което кадровиците дебатират вече втори ден.

След като исканията бяха отхвърлени, започна изслушването на заместник - главния прокурор Даниела Машева за емоционалното състояние на главния прокурор.

След края на изслушването ще се изяснява как ще продължи заседанието, тъй като още миналия четвъртък Гешев предупреди, че в ранния следобед ще пътува за срещи в Европейския парламент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар гори в района на ВМА

Четири екипа на Областната дирекция "Противопожарна и аварийна безопасност" във Варна потушават пожар, възникнал в строителна борса и автосервиз до Военноморската болница.  Това съобщи старши комисар Тихомир Тотев - директор на ОДПБЗН. Няма пострадали хора, информира комисар Тотев.

публикувано на 21.08.24 в 14:08
Димитър Радев

Управителят на БНБ отказа да застане начело на служебен кабинет

Управителят на БНБ Димитър Радев отказа да застане начело на служебен кабинет, предаде БНР. Малко след като той потвърди пред държавния глава отказа си да стане служебен премиер, това направи и подуправителят на банката Радослав Миленков. След последните поправки на Конституцията Румен Радев може да избира само служебен премиер от списъка с 10..

публикувано на 21.08.24 в 12:38

Освободиха петима заместник-министри

Петима заместник-министри са освободени от постовете си със заповед на служебния премиер Димитър Главчев, съобщиха от правителствения пресцентър по време на заседанието на кабинета. Трима от тях са заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Илко Ганев и Виктор Стоянов. Главчев потвърди: Готов съм да съм следващ служебен премиер, няма пречки..

публикувано на 21.08.24 в 12:06

Измама от името на "Градски транспорт", фалшив профил предлага карти за 3,91 лева

Чрез фалшив профил във Фейсбук от името на "Градски транспорт" във Варна се предлагат карти за шест месеца на цена от 3,91 лева. Не се доверявайте, предупреждават от дружеството.  "Не отваряйте линка към информацията и не предоставяйте лични данни", подчертават от там.  Те допълват, че условията за пътуване в градския транспорт не са се..

публикувано на 21.08.24 в 11:41
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Редно е да остана на поста в създалата се ситуация

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че е “редно да остане на поста” в създалата се ситуация, предаде БНР.  Той благодари на Делян Пеевски за отправената покана да бъде част от листите на оглавяваната от него формация, но заяви, че има и други покани.

публикувано на 21.08.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Задържаният за домашно насилие от Добрич остава в ареста

В ареста остава задържаният за домашно насилие 44-годишен мъж от Добрич, реши Районният съд. По искане на Районната прокуратура мярката му за задържане за 72 часа е променена в „задържане под стража“. Инцидентът, при който пострадалата е била бита от мъжа, с когото живее на семейни начала, се е случил в малките часове на 18 август. В Добрич..

публикувано на 21.08.24 в 11:00

Димитър Главчев след срещата с президента: Няма пречки да съм кандидат за служебен премиер

Имам готовност да съм кандидат за следващ служебен премиер. Няма пречки. Това заяви сегашният служебен премиер Димитър Главчев след срещата с президента Радев.  Попитан дали ще остави като вътрешен министър Калин Стоянов, Главчев беше лаконичен и каза, че все още не му е връчен мандат за съставяне на служебен кабинет. Не сме коментирали подробности...

публикувано на 21.08.24 в 10:50