Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласниците се явяват на НВО по български език и литература

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се очаква да се явят на националните външни оценявания по български език и по математика тази седмица. Те полагат изпитите в училищата, в които учат, и се допускат до залите срещу документ за самоличност. Пишат с черен цвят на химикалката, съобщиха от МОН.

На 13 юни от 9 часа е изпитът по български език и литература за 62 877 седмокласници. Те ще са разпределени в 1 700 училища и 5 681 зали. Ангажирани са над 11 000 квестори. Изпитът продължава 150 минути. Тестът се състои от 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени и включват избор от четири възможности за отговор. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст.

От 11 часа започва изпитът по български език и литература за над 54 500 десетокласници. Националното външно оценяване за тях ще се проведе в 1023 училища и 4592 зали. Ангажирани са над 9 000 квестори. Изпитът по БЕЛ в края на първия гимназиален етап е тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има една задача за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от 7. и 10. клас. За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор, а три задачи изискват разширен свободен отговор. Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две – с разширен свободен отговор. Изпитът продължава 90 минути. Резултатът от НВО в 7. клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в 8. клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след 7. клас. С резултата от НВО десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Адресите без ток на 2 юли

В периода 02.07.2024 - 04.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня – клиентите, електрозахранени от ТП Птицеферма Неофит Рилски. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от..

публикувано на 02.07.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчево време във вторник, следобед се заоблачава

Утрото във вторник ни посреща с приятна сутрешна прохлада и лек полъх на вятъра. Днес денят ще започне с предимно слънчево време, но постепенно облачността ще се увеличи. След обяд и привечер, главно във вътрешността, ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от югоизток. Максимални..

публикувано на 02.07.24 в 05:55

Гражданите от кв. "Чайка": НЕ на Зелена зона в квартала

Проектът за Зелена зона във Варна няма да стартира докато не се съберат всички гледни точки на жителите на кв."Чайка". Това каза кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещата с граждани в зала "Пленарна" тази вечер.  Коцев предложи да бъдат излъчени няколко хора, които да комуникират с администрацията занапред, за да се изчистят всички..

публикувано на 01.07.24 в 18:14