Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Възраждане" обвиняват районен кмет в политически натиск върху служител

| обновено на 13.06.23 в 14:22

Политическа репресия е била упражнена над служител от администрацията на район „Аспарухово“ от страна на кмета на районното кметство Ивайло Маринов, съобщиха на пресконференция от ПП „Възраждане“. Потърпевшият Сергей Христов е служител на администрацията в район „Аспарухово“. Заедно със свои съмишленици от „Възраждане“ той се е включил в акция за почистване на паметник „Аспаруховия вал“ в квартала на 14 май, неделя. След това е получил покана от кмета да даде обяснения защо е участвал в, по думите на кмета, „вандалска проява“. 

По сигнал на районния кмет въпросният общински служител е разследван за вандализъм. Става дума за изрисуването на логото и девиза на „Възраждане“ върху стената на Аспарухов вал по време на акция по почистване на културния обект, организирана от съмишлениците на партията. Народният представител от "Възраждане" Коста Стоянов обясни, че подобни акции се провеждат от 2017 година насам, като от 2021 година е започнало заличаване на партийните им символи, което считат за тенденциозен политически акт. 

Кметът на "Аспарухово" си позволява да си превиши правата, като квалифицира почистването на културно-исторически паметник от национално значение като "вандалска проява", каза депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов.

По думите му въпросната акция по почистване е заснета във видео и снимки, които са публикувани в социалната мрежа. На тях обаче се вижда само присъствието на Сергей Христов, но не и извършване на действия, които могат да бъдат определени като вандалски.

Кметът Ивайло Маринов посочи пред Радио Варна, че е получил няколко сигнала от граждани за надписи по Аспаруховия вал, с които е запознато и полицейското управление в района. Той подчерта, че в администрацията работят хора от различни партии и никога не е оказвал какъвто и да е натиск върху тях по политически причини, нито пък е уволнявал някого за тези години, в които е начело на районното кметство. Маринов каза, че очаква по случая да се съберат всички данни, ще бъдат изгледани и видеа. Той подчерта, че всеки служител на държавната администрация е длъжен да спазва етичния кодекс, независимо дали е на работа или - не. Маринов счита, че е крайно нередно служители на районна администрация да поставят знаци и символи.

Ивайло Маринов обясни, че му е докладвано за действията на служителя на администрацията във въпросния клип, в който се вижда как граждани слагат символ и надпис върху културния обект, за което е уведомена полицията. Междувременно е разпоредена проверка в самото кметство на база Кодекса за поведение в държавната администрация дали Сергей Христов е участвал в мероприятието. 

Кметът на район „Аспарухово“ е категоричен, че каквото и да установи проверката по случая, до уволнение на Сергей Христов няма да се стигне.

Ето какво каза за Радио Варна Ивайло Маринов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37
Пожар

Движението по АМ "Хемус" се пренасочва през Комитово ханче заради пожар до Слънчево

Голям пожар от двете страни на магистрала „Хемус” край Варна Пожар в сухи треви и иглолистна гора е възникнал до пътя за село Слънчево, община Аксаково. Четири екипа на Пожарната са на мястото. Движението по магистрала "Хемус" се пренасочва  през Комитово ханче заради разрастването на пожара -съобщиха от Областната дирекция на..

публикувано на 14.07.24 в 15:19

Ограничение на скоростта искат в село Езерово

Кметът на село Езерово, община Белослав, Магдалена Ганева заяви, че трябва спешно да се поставят ограничители на скоростта на тежкотоварните камиони и колите, които минават покрай къщите на жителите на населеното място с опасно висока скорост, предизвикват напуквания на стените и пътно-транспортни произшествия.  Припомням, че жителите на..

публикувано на 14.07.24 в 14:58

Трафик към Слънчев бряг

След село Баня посока Слънчев бряг има аварирал автобус, който затруднява движението и в двете посоки. Това предаде репортер на Радио Варна.  В посока Слънчев бряг колоната едва се движи. В посока Обзор също има аварирал автомобил .

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Сградата на правителството в Скопие

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация. По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на..

публикувано на 14.07.24 в 13:12

Спецоперация на ГДБОП в Свети Влас, има задържани

При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на При спецакция на ГДБОП са иззети марихуана, кокаин и пари. Задържани са трима души, съобщиха от полицията Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД..

публикувано на 14.07.24 в 12:56