Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столетник с рецепта за дълголетие: Правете добро!

| обновено на 15.06.23 в 16:13

Ветеранът Иван Караджов отпразнува 100-годишния си юбилей във Варна в присъствието на близки и приятели от Съюза на ветераните от войните. Той има един син, внучка и правнук. На тържеството до него беше неговият приятел от фронта Хиньо Коларов, който е на 103 години. И двамата бяха единодушни, че когато правиш добро на хората, живееш дълго и Бог те обича.


Трябва да правим само добро. Това е житейското кредо на столетника Иван Караджов. Който прави лошо, намира лошо, казва той и допълва, че трудно понася такива хора, но никога не търси отмъщение. Позволява си да пие по 10 грама ракия на ден, но винаги редовно. Спомня си за детството с умиление. Роден е в балчишкото село Рогачево. 

По времето, когато Южна Добруджа е била в пределите на Румъния, село Рогачево става една от най-южните й точки. Помни и румънското училище, което е посещавал. 

На фронта се бие рамо до рамо с по-големия си брат. С гордост казва, че е изпълнил дълга си към родината, а очите му се пълнят със сълзи. Най-ценният дар е животът, подчерта той и пожела да няма война. Пожелава на политиците да са разумни и да изтеглят България напред, за да не изостава от останалите държави.

Даниела Стойнова разговаря с Иван Караджов за пътя му през този един един век, а на финала послание към слушателите на Радио Варна отправи и Хиньо Коларов:









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Разкази от злато и сребро" от днес в Балчик

От днес до 14 октомври в Каменната зала на Двореца в Балчик е достъпна богата и много различна изложба, създадена да допълни събитията по отбелязването на 100-годишнината от началото на построяването на Двореца - бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург, съобщават домакините от Държавния културен институт Представената в Каменна..

публикувано на 01.08.24 в 16:00

БАБХ въвежда допълнителни мерки срещу чумата по дребните преживни животни

Във връзка с влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция и заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта у нас. Ръководството на Министерството на земеделието и..

публикувано на 01.08.24 в 12:45

80 години от рождението на изследователя на Варненския некропол отбелязват във Варна

През 2024-та се навършват 80 години от рождението на Иван Иванов, изследователят на варненския халколитен некропол и откритото в него най-старо обработено злато в света. По този повод от 18 часа днес, 1 август – рождената дата на Иван Иванов , в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представен юбилейният сборник „Да оставиш..

публикувано на 01.08.24 в 08:00

Поливно земеделие - възможно ли е в България?

От началото на тази година вече няколко пъти бяха подобрявани дневните рекорди за високи температури от времето, в което са били извършени първите измервания. Високите температури през зимата и екстремно горещото време през лятото, започнало още през месец юни, повдигнаха на дневен ред отново темата за поливното земеделие и огромната нужда от неговото..

публикувано на 31.07.24 в 17:15

Птицезащитни устройства монтираха в село Стожер

Птицезащитни устройства  бяха монтирани по електроразпределителни съоръжения в добричкото село Стожер.  Районът е част от главния маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка и обратно - Via Pontica. Повишен риск за живота и здравето на птиците отчитат еколозите и експертите от ЕРП-Север. Пилотното поставяне на устройствата е преди..

публикувано на 31.07.24 в 15:40

Нощна идилия: как да превърнем спалнята в оазис на възстановяващия сън?

Безсънието и хроничното недоспиване са сериозни проблеми, с които мнозина от нас се борят ежедневно. Липсата на качествен сън може да има пагубно влияние върху нашето настроение, енергия, работоспособност, и в крайна сметка да влоши значително качеството ни на живот. За щастие все повече започва да се говори за начините, по които можем да си..

публикувано на 31.07.24 в 12:08

Празни улици и разрушени надежди: Какво остана след окупацията на Херсон (снимки и видео)

“Херсон це Україна!” * , „ЗСУ“ ** , „Слава України“ ***. Жълто-сините надписи още се виждат по стените на Херсонската областна администрация, както и на някои от намиращите се край площада сгради. В петъчната юнска сутрин количеството на графитите е далеч по-голямо от това на хората. В рамките на час и половина броят..

обновено на 31.07.24 в 09:20