Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола почетоха във Варна ученици от Североизточна България

7
Снимка: Даниела Стойнова

Ученици от клубовете "Млади възрожденци" от Североизточна България почетоха днес 150 години от гибелта на Апостола. Организатор на събитието, което се проведе в Първа езикова гимназия във Варна, бе Общобългарският комитет „Васил Левски“. 

Грета Бакалова е десетокласничка в Първа езикова гимназия. Какво е да влезеш в образа на Райна Княгиня и какво означава за едно момиче на 17 години думата "патриотизъм"? 




"За мен това е да знам историята, да чествам празниците на България", обясни Грета. Тя мечтае да стане певица. Чуйте нейното изпълнение на финала на звуковия файл:



Станка Димитрова е председател на комитет "Васил Левски" във Варна. "Цял живот се занимавам с този период от българската история. Виждам, че на децата им е нужно точно това. Те опознават още повече личността по този начин - виждат в него философа, човека, който мисли глобално...", подчерта Димитрова. 



Събитието е провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, която също присъства на срещата. Тя подчерта, че е поела патронажа на инициативата с огромно удоволствие още при встъпването си в длъжност през 2017 г. 
На събитието присъстваха още кметът на Варна Иван Портних,  директорът на Първа ЕГ Ангел Митев, председателят на Общобългарският комитет „Васил Левски“ Васил Василев, председателят на комитет „Васил Левски за Варна“ Станка Димитрова, началникът на Регионалното управление по образование Ирена Радева, преподаватели по история и ученици. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Канят жителите от кв. „Чайка“ на разяснителна среща за бъдещата „Зелената зона“

Ръководството на Община Варна кани гражданите от кв. „Чайка“ на разяснителна среща за бъдещата „Зелената зона“. Срещата ще се проведе днес, 1 юли, от 17:30 ч. в зала „Пленарна“ на Община Варна. За намиране на потенциални решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“, кметът Благомир..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Бойко Борисов: Най-важните цели са бюджет, ПВУ и Еврозоната - после може да отидем на избори

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер Росен..

публикувано на 01.07.24 в 10:14

Росен Желязков прие от президента папката за първия мандат

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, предаде БНР. "Това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент, както и въздържането на мнозинството български..

публикувано на 01.07.24 в 09:30

Разкриха печатница за фалшиви столевки в Провадийско

Разкриха печатница за фалшиви банкноти. Тя се намира в село Добрина, Община Провадия, съобщи NOVA.  След спецакция на ГДБОП в неделя са били задържани няколко души. Смята се, че те имат общо с изготвянето и разпространението на фалшиви банкноти, основно по 100 лева.  От началото на годината били регистрирани над 150 плащания с..

публикувано на 01.07.24 в 09:15

По-високи пенсии от днес

От днес пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава  доходите на близо 2 милиона българи.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. Допълнително увеличение, също в сила от днес, е предвидено за 675 хиляди възрастни,  които получават така..

публикувано на 01.07.24 в 07:24

Във Варна тръгват нощните автобуси

От 1 юли тръгват нощни автобуси по линии 7, 17, 20, 31 и 148 във Варна. Нощният транспорт ще работи до 1 септември.  Според разчети на „Градски транспорт“- ЕАД мярката ще струва малко над 151 хил. лева. Автобусите ще се движат със следното разписание: Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30..

публикувано на 01.07.24 в 06:50

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56