Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 27 юни не се очаква евентуално замърсяване да достигне нашата акватория

Снимка: Мая Щърбанова

Проби от морската вода при залива Болата бяха взети днес от експерти на Байсеновата дирекция Черноморски регион. Те ще се изследват във връзка с инцидента с язовирната стена на „Нова Каховка“ в Украйна, след като от МОСВ разпоредиха засилен мониторинг. По последни данни на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшия военноморски университет и анализите на актуалната прогноза за времето от 6-и до 24-ти юни и от сателитните наблюдения не се установяват обекти, които могат да бъдат определени като замърсяване.

Независимо от данните към момента за липса на замърсяване собственици на места за настаняване в близкото до залива Болата село Българево сигнализират за обаждания от туристи със запитване за ситуацията с водата в региона.

Изследваните показатели тежки метали, нефто продукти и два радионуклида не показват превишение на нормите. Последната проба обаче е била взета преди взрива на язовирната стена на „Нова Каховка“ от точки в морето в края на май. Сега започва пробонабиране и от брегови точки, успоредни на тези в морето, уточни Явор Димитров, директор на Басейновата дирекция Черноморски район.

В момента освен изброените показатели сме добавили и нови - пестициди, и някои други вещества, които очакваме да бъдат налични, за да видим дали има някакво замърсяване, каза Димитров. Той уточни, че от тези точки започва регулярно ежеседмично пробонабиране.

Симулациите до този момент показват придвижването на евентуално замърсяване, което не предвижда достигане до нашата акватория преди 27 юни, допълни Явор Димитров.

Кметът на близкото село Българево Георги Георгиев сподели, че собственици на места за настаняване от региона вече получават запитвания от туристи с резервации, но към момента отмяна на такива няма.

Първите предварителни резултати, по думите на Явор Димитров от Басейновата дирекция Черноморски регион, от взетите проби днес, ще излязат след една седмица. Междувременно заливът „Болата“ вече се радва на първите туристи от България и от северната ни съседка Румъния.

Чуйте подробности в репортажа на Мая Щърбанова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево

12 екипа с противопожарни автомобили остават и през нощта на мястото на пожара край село Слънчево , община Аксаково.  От Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров "са осигурили дронове, с които утре ще бъде обследван от въздуха района на пожара. В ъв Варна пожарите са овладeни.

публикувано на 14.07.24 в 21:53
Пожар

Два големи пожара продължават да гасят огнеборците във варненско

Останалите по-рано възникнали огнища на огнената стихия са овладени.  Това каза старши комисар Тихомир Тотев-директор на варненската пожарна служба. Тотев съобщи, че екипи от военноморските сили са пристигнали на мястото на пожара край село Слънчево и помагат за потушаването му.  Няма опасност този пожар да застигне населените места. Във Варна..

публикувано на 14.07.24 в 20:02

Доброволците да гасят огъня само под ръководство на пожарникарите

Разраства се пожарът, възникнал между летище Варна и село Слънчево, пламъците вървят към Игнатиево и селата Припек и Баново. Десет машини, осигурени от пътно-строителните фирми, са включени в овладяването на огъня. Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е поискала от командира на ВМС контраадмирл Кирил Михайлов да бъдат..

публикувано на 14.07.24 в 18:28

От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника за гасенето на огнищата

Областният управител на Варненска област проф.Андрияна Андреева е изпратила писмо до командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов с искане да се осигурят екипи от представители на ВМС ,които да подпомогнат пожарникарите в овладяване на огнищата, възникнали в града и региона. От пътните фирми също предоставят багери и тежка техника, общо 10..

публикувано на 14.07.24 в 17:23
пожар

Пожарите стават повече, огънят върви към Игнатиево, с.Припек и с.Баново

О перативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил от телефон 112 нови сигнали за възникнали пожари на територията на Варна и в региона. Пожар се е разгорял в района на блок 406 в квартал „Владислав Варненчик“ при обръщача и до Детския център.  Друго огнище се разпростира между селищно образувание Сълзица,..

обновено на 14.07.24 в 17:09

Утре 35 градуса във Варна

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Минимални температури между 18° и 23°, по носовете до 26°. Утре ще се запази слънчево и горещо. Ще духа до умерен вятър от североизточна четвърт. Максималните температури във вътрешността ще достигат 36°-41°, само по крайбрежието ще са малко по-ниски между 31° и 36°. За Варна минимална температура..

публикувано на 14.07.24 в 15:40
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Китай и Русия проведоха съвместен военен патрул в Тихия океан

Китай и Русия проведоха съвместно военноморско патрулиране в северната и западната част на Тихия океан, съобщи Министерството на отбраната на Пекин, цитирано от АФП. От министерството заявиха, че учението не е било насочено срещу никоя друга държава. Двете..

публикувано на 14.07.24 в 15:37